Dostupni linkovi

Proslava 70. godišnjice osnivanja NR Kine u Beogradu


Ilustrativna fotografija

Svečanom akademijom u Sava centru u Beogradu, uz prisustvo državnog vrha Srbije, u toku je proslava 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine. Prisutnima su se obratili ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Čen Bo se zahvalila Vladi Srbije što je zajedno sa ambasadom Kine učestvovala u organizaciji svečanosti, a predsedniku Srbije "na njegovom ličnom angažovanju i podršci u organizaciji ovog događaja".

"Hvala i srpskom narodu što sa kineskim narodom deli praznične radosti", rekla je ambasadorka Kine i dodala da je "čvrsto uverena da će pod vođstvom kineskog predsednika Si Đinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića kineski i srpski narod biti još čvrsće povezani".

"Živelo čelično prijateljstvo naše dve zemlje", rekla je Čen Bo.

Predsednik Srbije izjavio je da Kina nema "pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja od Srbije".

"Naše dve zemlje karakteriše politika podrške. Srbija je posebno zahvalna kada je reč o podršci teritorijalnoj celovitosti naše zemlje. Republika Srbija će uvek podržavati politiku jedne Kine", rekao je Vučić.

Govoreći o nedavno uvedenim zajedničkim policijskim patrolama srpskih i kineskih policajaca u Srbiji, Vučić je rekao da to "nikome nije zasmetalo jer Srbi vole Kineze".

On je naveo da je Srbija ponosna što je deo kineske inicijative "Pojas i put".

"Mnogi nas optužuju da smo postali najveći kineski partner u Evropi. To što je za njih optužba za nas je pohvala", rekao je Vučić.

"Živelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine", poručio je Vučić i zahvalio Kini "na svemu što je učinila za Srbiju".

Svečanosti u Sava centru prisustvuje premijerka Srbije Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, Aleksandar Antić, Goran Trivan, Nenad Popović, kao i direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

Nakon završetka zvaničnog obraćanja, održava se mešoviti koncert kineskog orkestra i Narodnog ansambla "Kolo" pod nazivom "Čelično prijateljstvo za zajednički prosperitet".

Svečanost će biti okončana velikim vatrometom ispred Sava centra, a događaj direktno prenosi Radio-televizija Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je prethodno na sastanku sa delegacijom Vrhovnog narodnog suda Kine poručila da Srbija visoko ceni ulogu Kine u poštovanju i odbrani međunarodnog prava, saopštila je Vlada.

Delegaciju sudija Vrhovnog narodnog suda Kine predvodio je predsednik tog suda Džou Djijang.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi Srbije i Kine izvanredni i da ih karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo i "savremeno čelično prijateljstvo", navodi se u saopštenju.

Tokom posete predsednika Vrhovnog narodnog suda Kine potpisan je Memorandum o razumevanju sa Vrhovnim kasacionim sudom Srbije.

Zajedničke patrole srpskih i kineskih policajaca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

XS
SM
MD
LG