Dostupni linkovi

Obradović za RSE po ukidanju pritvora: Nisam konačno slobodan


Ukinut kućni pritvor Aleksandru Obradoviću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Ukinut kućni pritvor Aleksandru Obradoviću

"Divan je osećaj biti na slobodi, ali nisam u euforiji jer ovom odlukom nisam konačno na slobodi, samo sam dobio mogućnost da se branim sa slobode", rekao je za RSE Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz fabrike namenske industrije "Krušik" u Valjevu nakon što je mu je Viši sud u Beogradu ukinuo kućni pritvor posle tri meseca.

Viši sud je u sredu Obradoviću ukinuo meru zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora i korišćenja interneta.

U odluci se navodi da se u dopisu Višeg javnog tužilaštva od 18. decembra javni tužilac nije izjasnio da li predlaže produženje ili ukidanje izrečene mere uz obrazloženje da odluku o tome ostavlja na ocenu sudu.

"Sudija za prethodni postupak je zaključila da više ne stoje razlozi zbog kojih je okrivljenom izrečena mera", stoji u obrazloženju odluke objavljene na sajtu Višeg suda.

Obradović za RSE kaže da je svestan da će put do konačne slobode biti dug i trnovit.

"Ovo je samo jedan korak u toj borbi", kaže Obradović navodeći da je zahvalan svima koji su ga podržali.

Obradović kaže da će po ukidanju kućnog pritvora prvo napustiti svoj dom i prošetati.

"Osetiti miris i ukus slobode, prespavaću pa ću se onda sa porodocom i advokatom posavetovati šta je najbolje za dalje", rekao je Obradović.

Okrivljenom Aleksandru Obradoviću se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela odavanje poslovne tajne.

Prve reakcije

"Prekinut je sadizam srpskog pravosuđa nakon tri meseca", rekao je Obradovićev advokat Vladimir Gajić ispred Palate pravde na skupu Inicijative za Aleksandra Obradovića pod nazivom "Slobodan ili zatočen - mi smo uz njega".

Okupljeni su skandirali "Pobeda" nakon objavljivanja sudske odluke.

"Do te pobede će jednog dana valjda doći kada zbog ovoga, zbog čega je Aleksandar Obradović bio u pritvoru, budu odgovarali oni koji treba zbog toga da odgovaraju", poručio je Gajić.

Na platou ispred Palate pravde, na skupu koji je trajao oko sat vremena, okupilo se nekoliko desetina ljudi, među kojima su bili i opozicioni političari, poput Zorana Lutovca, lidera Demokratske stranke i potpredsednika Narodne stranke Nikole Jovanovića.

Neki od okupljenih nosili su maske sa likom Aleksandra Obradovića i transparente podrške uzbunjivaču iz "Krušika".

Biljana Stojković, profesorka Beogradskog univerziteta koja je pokrenula 'Inicijativu za Aleksandra Obradovića' rekla je za RSE da građanske inicijative neće odustati od dalje borbe.

“Ovo je zausta bila neka vrsta siledžistva države nad tim čovekom, koji je čovek pravde. Platio je veliku cenu. Nećemo zaboraviti Aleksandra. Uvek smo uz njega”, poručila je Stojković.

"Pravda je u Srbiji dostižna, ali spora", rekao je Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

On je pre saopštavanja odluke o ukidanju kućnog pritvora rekao da će, ukoliko Obradović ne bude pušten danas, biti organizovan marš 'Sloboda za Aleksandra' pešice od Palate pravde do Valjeva.

"Idemo da iskažemo solidarnost sa čovekom koji nije pitao šta Srbija može da uradi za njega, nego šta on može da uradi za Srbiju", poručio je Manojlović.

Srđan Marković iz udruženja "Jedan od pet miliona" rekao je da je do pobede došlo zahvaljujući građanima koji su bili na protestima.

"Ovaj sistem će brzo pući i današnja odluka je dokaz toga", naveo je Marković.

Dobrica Veselinović iz Inicijative "Ne davimo Beograd" poručio je okupljenima da prenesu svojim komšijama šta se dešava.

"Samo tako ćemo mi građani u budućnosti moći da povratimo našu državu", rekao je Veselinović.

Obradović je u pritvoru bio tri meseca, a uhapšen je samo tri dana nakon što je na međunarodnom portalu Arms Voč objavljena priča o tome da su pojedine privatne firme po povlašćenim cenama kupovale oružje iz državne fabrike "Krušik". Među tim firmama je i kompanija GIM koja se vezuje za ime Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Postupak protiv Obradovića vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu, odeljenje za visokotehnološki kriminal.

Ovo tužilaštvo se na treći predlog odbrane Obradovića o ukidanju mere zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, odnosno kućnog pritvora, podnetog 28. novembra, izjasnilo da ostavlja sudu na ocenu. Na prva dva predloga, podneta u oktobru, tužilaštvo se nije saglasilo sa ukidanjem kućnog pritvora.

"Obradović se nalazi u pritvoru na osnovu inicijative tužioca, na osnovu čije inicijative se i vodi krivični postupak, i on može samo da se izjasni da li je ili nije saglasan u vezi sa mojim predlogom za ukidanje pritvora", rekao je za RSE pre ukidanja kućnog pritvora Obradovićev advokat Vladimir Gajić.

On je naveo da je tužilac promenio stav i da ne stoji više iza svog zahteva za trajanje pritvora, ali da sud nije doneo odluku 4. decembra kada se tužilac izjasnio. Gajić je rekao da se postupajuća sudija odlučila da čeka 18. decembar jer tada ističe tri meseca od Obradovićevog hapšenja kada je sud po zakonu dužan da posle tri meseca razmotri razloge za pritvor.

Postupak u fazi istrage

35-godišnji Aleksandar Obradović uhapšen je 18. septembra na svom radnom mestu u fabrici namenske industrije "Krušik" u Valjevu pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne, jer je novinarima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da je firma GIM koju je zastupao Branko Stefanović - otac ministra unutrašnjih poslova Srbije, po povlašćenim cenama kupovala oružje iz Krušika. Za krivično delo odavanja poslovne tajne zaprećena kazna zatvora je od 2 do 10 godina.

Viši sud u Beogradu je posle deset dana preinačio tu odluku, uvažavajući žalbu tužilaštva, i odredio mu pritvor. Nakon toga Obradović je prebačen u Centralni zatvor u Beogradu. Javnost je za njegovo hapšenje saznala tri nedelje kasnije i to tako što je nedeljnik NIN objavio nezvaničnu informaciju o tome. Nakon toga građani se dve večeri zaredom okupljaju ispred kapija zatvora zahtevajući puštanje na slobodu Obradovića.

Odlukom Višeg suda od 14. oktobra Obradović se iz zatvorskog vraća u kućni pritvor gde ostaje tri meseca.

U međuvremenu postupak je u fazi istrage.

"Tužilac još uvek nije u spis stavio nijedan dokaz kojim potkrepljuje svoje tvrdnje i zahteva sprovođenje istrage. Nema te ugovore koji su označeni poslovnom tajnom da vidimo šta je to što je Obradović nekome dao, a što je bila poslovna tajna", kaže advokat Vladimir Gajić.

Dva dana uoči odluke Višeg suda o tome da li će Obradoviću biti ukinut kućni pritvor ili ne, Republičkom javnom tužilaštvu Srbije predati su potpisi 25 hiljada građana koji traže da se uzbunjivač iz "Krušika" pusti na slobodu.

Zašto se nije obratio nadležnim institucijama?

Najviši zvaničnici izjavljuju da Aleksandar Obradović ne može imati status uzbunjivača jer nije poštovao zakonsku proceduru.

Aleksandar Obradović je za RSE rekao da je imao cilj da pokaže da će način poslovanja fabriku u kojoj je zaposlen dovesti do propasti.

"Znao sam da su u pitanju ozbiljne stvari, znao sam ko je sve umešan, imao sam sumnju da je najviši vrh vlasti umešan u trgovinu oružjem, ali da će poprimiti ovakve razmere, nisam očekivao. Ja uopšte nisam želeo da odustanem. Jednostavno znate da radite ispravnu stvar, znate da ne falsifikujete, ne kradete, ne lažirate ništa", rekao je za RSE Obradović krajem novembra.

Afera 'Krušik': Otvorena pitanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:22 0:00

On je ispričao da je dugo razmišljao i da je imao želju da se obrati nadležnim institucijama u zemlji.

"Ali vi kada vidite da su najviši predstavnici vlasti na ovaj ili onaj način, nekim vezama i čudnim lavirintima povezani sa trgovcima oružjem, dobro razmislite šta ćete i kako da uradite", rekao nam je Obradović koji je od 2017. do 2019. godine skupljao dokumenta ekonomsko-finansijske prirode.

"Nezamislive stvari su se dešavale u fabrici od dolaska Mladena Petkovića na čelo generalnog direktora, početkom 2014. godine. Od 2015. počinju da se dešavaju tolike zloupotrebe da ja jednostavno nisam želeo da budem ni slep ni nemi svedok svega toga. Samo namerno slep nije želeo da vidi ono što se dešava u fabrici", poručuje Obradović.

On je za RSE ispričao da je od 2015. godine grupa privilegovanih trgovaca imala identičnu cenu koštanja što znači jednaku ili manju od cene koštanja proizvoda i da se sve što je trebalo da pripadne Krušiku prelilo na račune pomenutih trgovaca oružjem.

"Postoji pet privilegovanih, tačnije bilo bi pet osoba koje se vode kao privilegovani trgovci, a koji imaju više svojih privilegovanih firmi. To su firme, pet firmi Slobodana Tešića, firma GIM, firma IGG iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja ima svoje sedište u Srbiji. Onda imamo firmu Krupnik i firmu CPR Impex. Poslednje dve firme nemaju novih ugovora od 2016. godine tako da je fokus na prve tri firme", ispričao je Obradović.

BIA i VBA nisu saslušale Obradovića

U međuvremenu je Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo od Bezbednosno informativne agencije (BIA) i Vojnobezbednosne agencije (VBA) da ispitaju poslovanje fabrike namenske industrije "Krušik" sa privatnim trgovcima oružja.

"Tužilaštvo za organizovani kriminal uputilo je 18. novembra Bezbednosno informativnoj agenciji i Vojnobezbednosnoj agenciji zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja radi provera svih navoda javno iznetih tvrdnji o privilegovanju određenog broja pravnih lica u privatnom vlasništvu, a u vezi sa kupovinom i prodajom naoružanja i vojne opreme fabrike "Krušik", potvrđeno je za RSE iz tog Tužilaštva.

Međutim, do sada pripadnici BIA i VBA nisu, kako nam je rekao njegov advokat, saslušali Obradovića.

Agencija za borbu protiv korupcije (samostalan i nezavisan državni organ) saopštila je da Branko Stefanović nije ni vlasnik ni zakonski zastupnik, niti zaposlen po bilo kom osnovu u privrednom društvu GIM, kao i da nije bio angažovan u tom preduzeću na bilo koji način od njegovog osnivanja.

Ministar policije Nebojša Stefanović više puta je negirao vezu svog oca sa firmom GIM.

"Moj otac nije povezan sa GIM-om na bilo koji način", rekao je Stefanović 13. novembra na televiziji O2.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najpre, 5. novembra gostujući na RTS-u, izjavio da je Branko Stefanović "samo običan zaposleni" u firmi GIM, da bi nedelju kasnije na konferenciji za medije rekao:

"Pitam Nebojšu jel’ vlasnik, jel’ direktor, šta je? Kaže – ništa. Ja izađem, kažem 'on običan zaposlen', računam ne možete da slažete da čovek ne predstavlja firmu, ili da nije zaposlen. Ja kažem, 'pa on tamo običan radnik, zaposlen', ne znam ni sam šta sam rekao. Otkud ja znam da li je zaposlen ili nije? Još gore je po vas ako nije zaposlen. Vi najbolje da se držite moje verzije pa da mene optužujete za to. I po tome možete da kažete da se ja obračunavam sa Nebojšom Stefanovićem. Jer jedina optužba na račun Stefanovićevog oca je moja, da je on tamo zaposlen. Iako ja nisam bio očigledno u pravu pošto kažu da nije zaposlen. Ja ne razumem zašto ga onda optužujemo uopšte", rekao je Vučić.

Međutim, BIRN (Balkanska istraživačka mreža) je 2. decembra objavio vizu, koju je izdala ambasada Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini, na kojoj se vidi da je Branko Stefanović putovao 2018. godine u Saudijsku Arabiju u svojstvu pravnog savetnika GIM-a.

U međuvremenu i strana štampa piše o aferi "Krušik". Tako je nemački nedeljnik Špigel, u tekstu "Uzbunjivač stavlja srpsku vlast pod pritisak", ocenio da je afera, koju je otkrio uzbunjivač Aleksandar Obradović, pokazuje da su korupcija i organizovani kriminal uz podršku s vrha uobičajeni u Srbiji i da ta zemlja, koja je kandidat za članstvo u EU, predstavlja bezbednosni rizik koji ne bi trebalo da bude potcenjen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG