Dostupni linkovi

Predata peticija za oslobađanje uzbunjivača Aleksandra Obradovića


Građanska inicijativa "Sloboda za Aleksandra" i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti predali su Republičkom javnom tužilaštvu Srbije potpise 25.000 građana koji traže puštanje iz kućnog pritvora uzbunjivača iz fabrike namenske industrije "Krušik" Aleksandra Obradovića.

Organizatori peticije su naveli da je još 5.000 potpisa i dalje u Pošti Srbije zbog štrajka koji je u tom javnom preduzeću trajao prethodne nedelje i da će biti predati naknadno.

Predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović, rekao je da bi u sredu trebalo da bude doneta sudska odluka o tome da li će Obradoviću biti produžen pritvor.

Savo Manojlović ispred zgrade Republičkog javnog tužilaštva
Savo Manojlović ispred zgrade Republičkog javnog tužilaštva

Manojlović je ocenio da je današnja predaja potpisa za oslobađanje Obradovića jedna vrsta pritiska na pravosuđe, koja bi u normalnoj državi bila neuobičajena. "Ali mi nismo u normalnoj državi, imamo svakodnevne izjave državnih zvaničnika koji komentarišu proces. To predstavlja kršenje pretpostavke nevinosti i prava na pravično suđenje", rekao je on novinarima, podsećajući da izjave o slučaju Obradovića daju i predsednik i premijerka Srbije.

Manojlović je upozorio da će zbog toga, imajući u vidu praksu i propise Evropskog suda za ljudska prava, Srbija sigurno biti osuđena. "Ako tužilaštvo želi da bude ispostava izvršne vlasti, onda je ovo pritisak, a ako želi da radi svoj posao, ovo je podrška", naglasio je on.

Kako je objasnio Manojlović, tužilaštvo je moralo da se odredi prema zahtevu Obradovićevog branioca da se pusti na slobodu nakon isteka mere kućnog pritvora, ali to nije uradilo, nego je postupajući tužilac rekao da ostavlja sudu da odluči.

„Mi smatramo da je tužilaštvo odustalo“, konstatovao je Manojlović.

Obradovićeva supruga Kristina zahvalila je organizatorima peticije i građanima koji su je potpisali i poručila da "ostali rade po svojoj savesti".

Ona je rekla da njen suprug očekuje da će u sredu biti pušten da se brani sa slobode.

Afera 'Krušik': Otvorena pitanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:22 0:00

Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz valjevske fabrike namenske industrije “Krušik”, od 14. oktobra se nalazi u kućnom pritvoru u svom domu u Valjevu, pod optužbom da je odao poslovnu tajnu.

Pre toga je tri nedelje proveo u Centralnom zatvoru Beogradu, nakon što je 18. septembra uhapšen jer je medijima dostavio dokumentaciju koja pokazuje kako su pojedine privatne firme po povlašćenim cenama kupovale oružje iz državne fabrike “Krušik”. Među tim firmama je i kompanija GIM koja se vezuje za ime Branka Stefanovića, oca ministra policije Srbije.

Ministar policije Nebojša Stefanović više puta je negirao vezu svog oca sa firmom GIM.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je 18. novembra zatražilo od Bezbednosno informativne agencije (BIA) i Vojnobezbednosne agencije (VBA) da ispitaju poslovanje fabrike namenske industrije „Krušik" sa privatnim trgovcima oružja.

Peticija za oslobađanje uzbunjivača iz 'Krušika'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

XS
SM
MD
LG