Dostupni linkovi

'1 od 5 miliona' : Zatražena sloboda za Aleksandra Obradovića


'1 od 5 miliona': Poziv tužilaštvu da se probudi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

'1 od 5 miliona': Poziv tužilaštvu da se probudi

Učesnici 54. protesta "1 od 5 miliona" u subotu uveče su "pokucali" na vrata zgrade u kojoj se nalazi sedište najviših pravosudnih organa Srbije u Beogradu kako bi "probudili tužilaštvo" da radi svoj posao.

Sa protesta, na kome je učestvovalo više hiljada građana, zatraženo je oslobađanje uzbunjivača iz valjevske namenske industrije "Krušik", Aleksandra Obradovića, koji je u kućnom pritvoru zbog toga što je novinarima dostavio podatke o malverzacijama u ovoj fabrici sa kojima se dovodi u vezu otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Najavljeno je da će u ponedeljak republičkoj tužiteljki Zagorki Dolovac biti predata peticija sa oko 30 hiljada potpisa za oslobađanje Obradovića.

"Čoveku koji je u Srbiji probudio nadu, Srbija duguje slobodu”, poručio je Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti koje je organizovalo prikupljanje peticije.

"Oslobađaćemo instituciju po instituciju. Tražićemo ostavke članova REM-a. Razumemo želju međunarodnih predstavnika da opozicija izađe na izbore. Ali ono što oni neće da trpe u svojoj kući nećemo ni mi u našoj", rekao je Manojlović, osvrnuvši se na jučerašnje rezultate međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima.

Okupljeni su na to skandirali 'Ostavke, ostavke'.

Protestna šetnja se, sa transparentom "Bojkot" na čelu kolone, kretala se centralnim gradskim ulicama, pored Predsedništva Srbije i Vlade Srbije, da bi bila završena kod zgrade u Nemanjinoj ulici gde su smešteni Vrhovni kasacioni sud Srbije i Apelacioni sud.

U Nemanjinoj ulici, gde se nalazi i sedište Republičkog javnog tužilaštva, organizatori su najavili specijalnog gosta, republičku tužiteljku Zagorku Dolovac. Nakon "minuta ćutnje za pravdu u Srbiji" jedan od organizatora iz Udruženja "1 od 5 miliona", Miodrag Simović, rekao je da je ćutanje sve što je tužiteljka do sada uradila.

"Zagorka Dolovac je ćutala u vezi sa Savamalom, paljenjem kuće novinaru Milanu Jovanoviću, ćuti u vezi sa ubistvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, ćuti o slučajevima Jovanjica i Krušik", rekao je Simović.

Ispred sedišta najviših sudova u Srbiji prikupljani su potpisi za oslobađanje uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića.

Ovo je drugi protest u Beogradu koji organizatori Udruženja '1od 5 miliona' nisu prijavili policiji jer, kako su naveli, policija još uvek nije identifikovala napadača na njihovog člana Srđana Markovića koji je napadnut pre 14 dana, na godišnjicu protesta '1od 5 miliona' u Srbiji, kada ga je "lice koje je navodno privedeno davilo ispred zgrade Vlade Srbije".

Incident na protestu 'Jedan od pet miliona'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Tada je policiji dat rok od tri dana da identifikuje i procesuira napadača na Srđana Markovića, ali i na snimatelja Nemanju Ristića, a da u suprotnom neće prijavljivati protest.

Policija nije obezbeđivala večerašnji protest.

Protesti su počeli pre godinu dana nakon što je jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) Borko Stefanović pretučen u Kruševcu gde je ovaj opozicioni blok održavao tribinu.

XS
SM
MD
LG