Dostupni linkovi

Vučić: Cilj afere ’Krušik’ rušenje namenske industrije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je afera "Krušik" pokrenuta sa ciljem da se "razori namenska industrija Srbije" i da "Srbija planira da dodatno ojača tu industrijsku granu".

Vučić je to rekao upitan o pisanju nemačkog "Špigela" da je Srbija pretnja po bezbednost i da država podržava korupciju u vojnoj industriji.

"Tek ćemo pomagati. Planiramo da dodatno oživimo našu namensku industriju. Posle svih udara koji su postojali i na fabriku u Lučanima i na fabriku u Valjevu, kao da bi neko želeo da nam zatvori sve fabrike, da ne proizvodimo oružje", izjavio je Vučić u Beogradu, posle otvaranja izložbe "Srbija 2019 - godina infrastrukture".

Vučić je naveo da neke zemlje žele da "uruše vojnu industriju Srbije" i dodao da su "tu veliki interesi u pitanju". "Ja bilo kome neću dozvoliti dozvoliti da sruši (vojnu industriju) ni iz spolja, ni iznutra", izjavio je Vučić.

Nemački nedeljnik Špigel ocenio je da afera "Krušik" koju je otkrio uzbunjivač Aleksandar Obradović pokazuje da su korupcija i organizovani kriminal uz podršku s vrha uobičajeni u Srbiji i da ta zemlja koja je kandidat za članstvo u EU predstavlja bezbednosni rizik koji ne bi trebalo da bude potcenjen.

U tekstu "Uzbunjivač stavlja srpsku vlast pod pritisak", objavljenom na sajtu „Špigela“, navodi se da ono što je Obradović otkrio "na prvi pogled ne zvuči spektakularno", ali da "ima politički eksplozivnu snagu".

Afera 'Krušik': Otvorena pitanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:22 0:00

Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz valjevske fabrike namenske industrije “Krušik”, od 14. oktobra se nalazi u kućnom pritvoru u svom domu u Valjevu, pod optužbom da je odao poslovnu tajnu.

Pre toga je tri nedelje proveo u Centralnom zatvoru Beogradu, nakon što je 18. septembra uhapšen jer je medijima dostavio dokumentaciju koja pokazuje kako su pojedine privatne firme po povlašćenim cenama kupovale oružje iz državne fabrike “Krušik”. Među tim firmama je i kompanija GIM koja se vezuje za ime Branka Stefanovića, oca ministra policije Srbije.

Ministar policije Nebojša Stefanović više puta je negirao vezu svog oca sa firmom GIM.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je 18. novembra zatražilo od Bezbednosno informativne agencije (BIA) i Vojnobezbednosne agencije (VBA) da ispitaju poslovanje fabrike namenske industrije „Krušik" sa privatnim trgovcima oružja.

XS
SM
MD
LG