Dostupni linkovi

Uzbunjivač Obradović dobitnik priznanja Kuće ljudskih prava


Aleksandar Obradović, ilustrativna fotografija

Uzbunjivač Aleksandar Obradović dobitnik je ovogodišnjeg priznanja Kuće ljudskih prava povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, kao i Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI) i Marija Ratković jer je doprinela podizanju svesti o prevenciji raka grlića materice.

Priznanje je umesto Aleksandra Obradovića koji je u kućnom pritvoru, primila njegova supruga Katarina, prenevši njegovu zahvalnost i ocenu da prisustvujemo, kako je naveo u poruci, brojnim primerima kršenja ljudskih prava u Srbiji.

"Ljudska prava su kamen demokratije društva, medjutim to je u Srbiji samo reč", naveo je u poruci Obradović.

Uzbunjivač iz 'Krušika' kao primer optimizma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00


U obrazloženju za dodelu priznanja navedeno je da se Obradović bori za pravo javnosti da zna kako se troši novac poreskih obveznika i kako posluje preduzeće od velikog značaja za bezbednost gradjana Srbije.

"Kada institucije postanu taoci privatnih interesa, onda postaju najveća pretnja i najstroža kazna. To je upravo najveća prepreka zaštiti ljudskih pava. A sa time se upravo suočio Obradović", navedeno je u obrazloženju.

Za Mariju Ratković je navedeno da se suočila sa jednom od najtežih borbi u životu bilo kog čoveka - borbom za život kada joj je dijagnostifikovan rak grlića materice, kao i da svojom borbom značajno pomogla i borbi drugih.

"Njena borba rezultirala je inicijativom da se o trošku zdravstvenog osiguranja obezbedi vakcina protiv humanog papiloma virusa", navedeno je u obrazloženju.

Ona je, primajući priznanje, ispričala da je boreći se protiv bolesti shvatila koliko je to prevelik teret za pojedinca, navodeći da je moguće sistemski se izboriti sa rakom i da ne budete usamljeni u svojoj borbi.

U obrazloženju za dodeljivanje priznanja za RERI konstatovano je da je Srbija nisko kotirana na svakom spisku kada je u pitanju očuvanje životne sredine i da država kao da se trudi da bude zabeležena crvenim markerom, kada je u pitanju kvalitet vazduha, vode minihidrocentrale, seča drveća.

Protest u Beogradu 'Ne za MHE'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

XS
SM
MD
LG