Dostupni linkovi

Uzbunjivač Obradović dobitnik priznanja Kuće ljudskih prava


Aleksandar Obradović, ilustrativna fotografija
Aleksandar Obradović, ilustrativna fotografija

Uzbunjivač Aleksandar Obradović dobitnik je ovogodišnjeg priznanja Kuće ljudskih prava povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, kao i Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI) i Marija Ratković jer je doprinela podizanju svesti o prevenciji raka grlića materice.

Priznanje je umesto Aleksandra Obradovića koji je u kućnom pritvoru, primila njegova supruga Katarina, prenevši njegovu zahvalnost i ocenu da prisustvujemo, kako je naveo u poruci, brojnim primerima kršenja ljudskih prava u Srbiji.

"Ljudska prava su kamen demokratije društva, medjutim to je u Srbiji samo reč", naveo je u poruci Obradović.

Uzbunjivač iz 'Krušika' kao primer optimizma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00


U obrazloženju za dodelu priznanja navedeno je da se Obradović bori za pravo javnosti da zna kako se troši novac poreskih obveznika i kako posluje preduzeće od velikog značaja za bezbednost gradjana Srbije.

"Kada institucije postanu taoci privatnih interesa, onda postaju najveća pretnja i najstroža kazna. To je upravo najveća prepreka zaštiti ljudskih pava. A sa time se upravo suočio Obradović", navedeno je u obrazloženju.

Za Mariju Ratković je navedeno da se suočila sa jednom od najtežih borbi u životu bilo kog čoveka - borbom za život kada joj je dijagnostifikovan rak grlića materice, kao i da svojom borbom značajno pomogla i borbi drugih.

"Njena borba rezultirala je inicijativom da se o trošku zdravstvenog osiguranja obezbedi vakcina protiv humanog papiloma virusa", navedeno je u obrazloženju.

Ona je, primajući priznanje, ispričala da je boreći se protiv bolesti shvatila koliko je to prevelik teret za pojedinca, navodeći da je moguće sistemski se izboriti sa rakom i da ne budete usamljeni u svojoj borbi.

U obrazloženju za dodeljivanje priznanja za RERI konstatovano je da je Srbija nisko kotirana na svakom spisku kada je u pitanju očuvanje životne sredine i da država kao da se trudi da bude zabeležena crvenim markerom, kada je u pitanju kvalitet vazduha, vode minihidrocentrale, seča drveća.

Protest u Beogradu 'Ne za MHE'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

XS
SM
MD
LG