Dostupni linkovi

Uzbunjivač okupljenima na protestu u Beogradu: Ako sam mogao ja - možete svi vi!


Učesnici protesta ispred Palate pravde u Beogradu, 16. novembar
Učesnici protesta ispred Palate pravde u Beogradu, 16. novembar

"Mnogo je 'Krušika' u Srbiji, mnogo je alavih kabadahija koji se bogate na račun građana. Dao sam primer za oslobađanje od straha. Ako sam mogao ja - možete svi vi! Pozdravljam predsednika Srbije Aleksandra Vučića i želim mu dobro zdravlje. Spreman sam da dođe u Valjevo i da mu kažem sve što znam. Nema povlačenja, nema predaje!", poručio je putem telefona uzbunjivač iz valjevske fabrike namenske industrije "Krušik", Aleksandar Obradović okupljenima na 50. antivladinom protestu "1 od 5 miliona" večeras u Beogradu.

U blizini Palate pravde gde je protestna šetnja završena i odakle su okupljeni sa razglasa čuli Oradovićevo obraćanje bila su vozila Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, marice, i dežurni policajci. Najmanje četiri takva kombija nalazila su se nedaleko od kolone građana na raskrsnici ulica Nemanjine i Sarajevske, kod zgrade Vlade. Protest je prošao bez incidenata.

Poslednji u nizu zahteva građanskog protesta je upravo odgovornost državnog vrha Srbije u takozvanoj “aferi Krušik” u kojoj je uzbunjivač iz te valjevske fabrike vodeće političare na vlasti doveo u vezi sa trgovinom oružjem na štetu ove kompanije.

Na ovom, 50. okupljanju građana koje se održava u jeku "afere Krušik" i posle pojave nepoznatog obezbeđenja u civilu koje je čuvalo zgradu RTS-a pred gostovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na medijskom Javnom servisu, protest je vidno masovniji nego prethodnih nedelja.

Kolona koja se kreće ka Palati pravde proteže se od Terazija do Trga Republike
Kolona koja se kreće ka Palati pravde proteže se od Terazija do Trga Republike

"Tužilaštvo u ovoj zemlji ne postoji. Prebijali su nas i napadali ali nije reagovalo. Ono postupa samo ako to traži Srpska napredna stranka. Oslobodićemo se straha i to promeniti, pobeda će doći", rekao je student Stefan Marković, koji na protestu nosi majicu sa natpisom "Sloboda za Aleksandra", u znak podrške Aleksandru Obradoviću, uzbunjivaču iz "Krušika", koji se odlukom suda nalazi u kućnom pritvoru.

Građani na protestu potpisuju peticiju za puštanje na slobodu uzbunjivača iz fabrike Krušik, Aleksandra Obradovića
Građani na protestu potpisuju peticiju za puštanje na slobodu uzbunjivača iz fabrike Krušik, Aleksandra Obradovića

"Vlast šalje batinaše na građanski protest, tako je bilo i nedavno ispred zgrade Radio-televizije Srbije, ali nije uspela da nas uplaši. Ne odustajemo od smene ove vlasti, tu smo 11 meseci, i ostaćemo do kraja", poručila je prethodno studentkinja Valentina Reković.

I pred ovaj protest ostala je odluka Udruženja "1 od 5 miliona" da se bojkotuju predstojeći izbori u Srbiji jer, kako je više puta ocenilo, ne postoje ni elementarni uslovi za njihovo održavanje zbog toga što nema slobode medija, zbog nasilja vlasti nad opozicijom, kolapsa institucija i nepostojanja pravne države.

Građanski antivladini protesti u Srbiji počeli su u novembru 2018. godine pod naslovom 'Stop krvavim košuljama' zbog toga što je grupa ljudi, koju nadležni još nisu procesuirali, u Kruševcu prebila opozicionog političara Borka Stefanovića.

Naziv im je promenjen u "1 od 5 miliona" posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića "Nek’ vas se skupi i pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim".

Jedan od glavnih zahteva protesta danas je da Radio-televizija Srbije objektivno informiše javnost, što je bio i zahtev uoči “revolucije” 5. oktobra pre 19. godina kada su opozicija i građani formalni javni servis RTS zbog služenja režimu nazivali “TV Bastilja”.

Osim smene direktora i urednika informativnog programa RTS-a, Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića, građani u protestima zahtevaju i slobodne izbore, bez pritisaka na glasače, paralelnih biračkih spiskova koje, kako tvrde, vodi vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i prisustva osoba u civilu u automobilima bez registracionih tablica koje kontrolišu i zastrašuju glasače, kao na izborima u Lučanima, a pre toga u Boru i drugim gradovima Srbije.

Generalna poruka sa protesta je zahtev za odlazak aktuelne vladajuće garniture u Srbiji zbog rastućeg nasilja nad neistomišljenicima.

Takođe, uspostavljanje pravne države jedan je od osnovnih zahteva građanskih protesta, odnosno oslobađanje pravosuđa i državnih institucija od direktnog uticaja izvršne vlasti koju predvodi SNS.

Pored toga, kao jedan od zahteva pojedini predstavnici protesta više puta su isticali hitnu ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Najpre, kako su objasnili zbog njegovog protivustavnog delovanja sa te funkcije po raznim osnovama, prvenstveno zbog glavne uloge u pregovorima o statusu Kosova, umesto da o tom pitanju odlučuju Skupština Srbije i Vlada.

Sa protesta je više puta zatraženo od države da otkrije i kazni nalogodavce i izvršioce ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića koji je iz vatrenog oružja likvidiran u januaru 2018. godine u Severnoj Mitrovici.

XS
SM
MD
LG