Dostupni linkovi

'Zeleno svijetlo' za čistku u RTCG


Inicijativa o razrješenju generalne direktorice Javnog servisa dolazi nakon višemjesečnog sukoba novog sastava Savjeta RTCG sa menadžmentom

Kao što je i prethodno najavljeno, Savjetu Javnog servisa je upućen zahtjev za razrješenje generalne direktorice Radio televizije Crne Gore Andrijane Kadije. To predstavlja epilog višemjesečnog obračuna Savjeta RTCG sa menadžmentom na čijem je čelu Kadija. Političko miješanje u rad Javnog servisa, o čemu je i Evropska komisija izrazila ozbiljnu zabrinutost, dobiće svoj epilog na narednoj sjednici Savjeta.

Član Savjeta Javnog servisa Mimo Drašković koji je prehodnih nekoliko mjeseci najavljivao podnošenje inicijative za razrješenje Andrijane Kadije generalne direktorice RTCG, to je formalno i učinio,a Savjet bi trebalo o razrješenju da se izjasni na sljedećoj sjednici. Kao formalni razlog za smjenu Drašković je naveo sporni ugovor menadžmenta Javnog servisa o saradnji sa nevladinom organizacijom koji je finansirala Evropska Unija.

„Osnovni razlozi su ugrožavanje nezavisnosti Javnog servisa, kršenje zakona o radiodifuznom servisu... Očekujem da će biti prilike na već narednoj sjednici, sa prvom tačkom dnevnog reda, da dobijemo odgovore od generalne direktorice i menadžmenta koje nismo uspjeli da dobijemo, prvenstveno naravno radi javnosti i građana Crne Gore i radi samog Savjeta“, rekao je Drašković za Radio Slobodna Evropa.

Inicijativa o razrješenju generalne direktorice Javnog servisa Andrijane Kadije dolazi nakon višemjesečnog sukoba novog sastava Savjeta RTCG sa menadžmentom, koji je kulminirao na sjednici održanoj u četvrtak. Kadija je ocjenila da dio članova Savjeta ponižava menadžment, nazvala ih pionima centara moći i pozvala da izglasaju njenu smjenu. Kadija je demonstrativno napustila sjednicu konstatujući da dijelu Savjeta smeta to što Javni servis u ovom trenutku nije pod kontrolom ni jedne partije:

„Molim vas, ljudi čiji ste vi ovdje pioni, biću gruba, treba da vam kažu javno da 'Andrijana Kadija zaustavlja demokratski razvoj Crne Gore' i ja odmah podnosim ostavku. Upravo je to problem - što od trenutka kada se nalazim na ovoj poziciji, niti ima upliva ni jedna vladajuća partija, ni jedna opoziciona partija, ni jedan nevladin sektor. Svi ste ravnopravno tretirani. Ako to ne odgovara ovom Savjetu, a očigledno da ne odgovara, onda budite pošteni i muški danas tražite da glasate i da se izjasnite“.

Kadija je demonstrativno napustila sjednicu konstatujući da dijelu Savjeta smeta to što Javni servis u ovom trenutku nije pod kontrolom ni jedne partije
Kadija je demonstrativno napustila sjednicu konstatujući da dijelu Savjeta smeta to što Javni servis u ovom trenutku nije pod kontrolom ni jedne partije

Dio članova Savjeta je odbacio optužbe da su zavisni od centra političke moći. Milan Radović je rekao da ga ne zanimaju bilo kakvi politički pritisci i da sa gnušanjem odbacuje konstataciju da je pion. Slično je saopštio Mimo Drašković da nikada nije bio ničiji pion.

I na ranijim sjednicama Savjeta se pominjalo da dio članova Savjeta čeka "zeleno svijetlo" - signal iz centra političke moći vladajuće koalicije za smjenu kompletnog menadžmenta Javnog servisa. Urednik Prvog programa Aleksandar Mirković je nakon najave inicijative člana Savjeta Mima Draškovića o smjeni direktorice ocjeniio da je „zeleno svjetlo“ za razrješenje stiglo.

„Andrijana je danas možda ishitreno izašla sa sjednice kazavši, 'dajte zeleno svijetlo'. Čini mi se da je ipak to 'zeleno svijetlo' u toku sjednice došlo“, rekao je Mirković.

Zato smo pitali Mima Draškovića da li je njegova inicijativa za smjenu Kadije produkt takozvanog „zelenog svijetla“?

„Zaista mi nije jasno šta 'zeleno svijetlo' znači. Ni od koga ne tražim niti čekam 'zelena svijetla'. Koliko je javnost mogla i da vidi, ja sam već odavno najavio da ću podnijeti inicijativu za smjenu direktorice i nije jedini razlog Ugovor, razloga ima više i sve njih ću dodatno obrazložiti“, kaže Drašković.

U dijelu upućene javnosti se vjeruje da su predstojeće smjene menadžmenta Javnog servisa dio ranijeg plana vrha Demokratske partije socijalista da preuzme punu kontrolu nad RTCG.

Najprije su, podsjetimo, razriješeni članovi Savjeta zbog navodnog konflikta interesa, a na njihovo mjesto je većina u Skupštini Crne Gore izabrala osobe veoma bliske Demokratskoj partiji socijalista. Na to je reagovala Evropska komisija koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog političkog mješanja u rad Javnog servisa, a zatim su sličnu zabrinutost za slobodu govora u Crnoj Gori saopštili Stejt Dipartment, Reporteri bez granica i drugi.

Povodom najnovijih dešavanja, ambasada Sjedinjenih država u Podgorici je na Twitteru objavila da „nastavlja da prati dešavanja u Javnom servisu RTCG. Sloboda medija je ključna za crnogorske euroatlantske i EU aspiracije“.

Zlatko Vujović direktor Centra za monitoring ocjenjuje da je predstojeće moguće razrješenje direktorice završni čin poličkog obračuna sa Javnim servisom.

„Strategija DPS-a je očigledno bila da izvrši pritisak da menadžment RTCG podnese ostavku. U tu svrhu je Savjet preduzimao brojne prljave radnje, prije svega od stvaranja psihološkog pritiska, uvreda, zatim ponižavanja menadžmenta Televizije Crne Gore, ne bi li nekako iznudio njihovu ostavku. Pošto to očigledno nije urodilo plodom, DPS se opredijelio da konačno, a vidjećemo da li će se to i desiti, razriješi rukovodstvo RTCG. Prije svega direktoricu Andrijanu Kadiju i direktora Televizije Vladana Mićunovića“, ocjenio je Vujović pojašnjavajući da će se time pokazati suštinski odnos vladajuće partije prema nezavisnosti medija:

„Mislim da je to loša odluka, ali na neki način je bolje da DPS preuzme odgovornost i preuzme televiziju i sruši sve ono što je ostalo od zakonskog okvira i institucija kada je riječ o medijskim slobodama u Crnoj Gori i nezavisnosti Javnog servisa. I da time bude poslata jasna poruka našim evropskim i američkim partnerima da Vlada Crne Gore i Demokratska partija socijalista nije spremna da poštuje ono na šta se obavezala u prethodnom periodu, kada je riječ o medijskim slobodama i nezavisnosti Javnog servisa. Vraćamo se nazad u devedesete godine kada je riječ o medijskim slobodama i posebno kada je riječ o nezavisnosti Javnog servisa“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG