Dostupni linkovi

Evropa zabrinuta zbog korupcije i slobode govora u Crnoj Gori


Protest protiv političkih pritisaka na javni servis Crne Gore
Protest protiv političkih pritisaka na javni servis Crne Gore

Iako je Crna Gora lider u procesu evropskih integracija sa 30 otvorenih poglavlja i tri privremeno zatvorena, ostaje obaveza otvaranja još tri poglavlja i da počne sa zatvaranjem pregovaračkih poglavlja. U prvim reakcijama na predstavljeni Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori, ističe se da ozbiljan izazov predstavlja - borba protiv korupcije, sprovođenje finansijskih istraga i borba za slobodu govora, o čemu je Evropska komisija izrazila zabrinutost.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je ocjenio da je Izvještaj Evropske komisije ohrabrenje za čitavo crnogorsko društvo, jer daje jasne pokazatelje ostvarenih rezultata i predstavlja akcioni plan obaveza da bi se društvo intenzivno približavalo Evropskoj uniji.

Ozbiljan izazov finansijske istrage: Zoran Pažin
Ozbiljan izazov finansijske istrage: Zoran Pažin

„Ozbiljan izazov će u narednom periodu biti u oblasti finansijskih istraga, oduzimanje imovinske koristi pribavljene kriminalnom djelatnošću, u oblasti pranja novca i trgovine ljudima. U oblasti spoljne i bezbjednosne politike, Crna Gora prati politiku Evropske unije“, rekao je Pažin navodeći da Evropska komisija pravi jasnu razliku između ispunjavanja obaveza koje su u nadležnosti Vlade i izazove koji predstavljaju sprovođenje propisa, posebno u dijelu pravosuđa.

Šef delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori Aivo Orav je predstavio zaključke Evropske komisije koja, između ostalog:

„poziva na vraćanje političke debate u parlament; pravosudni sistem je ostvario određeni napredak, ali je potrebno implementirati zakone; borba protiv korupcije je pitanje koje izazova zabrinutost, uprkos određenom napretku u ovoj oblasti, a institucije treba da pokažu proaktivniji stav; treba poboljšati finansijske istrage i oblasti privremenog i trajnog oduzimanja imovine; u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala potrebno je ostvariti više rezultata u oblasti pranja novca i trgovine ljudima; da je Crna Gora ostvarila usaglašenost sa standardima EU u oblasti temeljnih prava, ali je ostala implementacija; u oblasti slobode izražavanja nije ostvaren progres, nije bilo napretka u istragama u starim slučajevima nasilja protiv novinara, a nedavna politička miješanja u rad Savjeta RTCG i Agenciji za elektronske medije izazivaju ozbiljnu zabrinutost; u oblasti javne uprave je potrebna veća transparentnost i jaka politička volja da bi se depolitizovala javna uprava; regionalna saradnja je ocjenjena pozitivno, a makroekonomska i fiskalna stabilnost su ojačani ali je potrebno rješiti pitanje visokog javnog duga.“

Nakon uručivanja Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je ocjenio da je Evropska unija za zemlju realan cilj.

Na pitanje da li je Crna Gora napravila iskorak ili stagnira u sprovođenju reformi i usvajanju standarda u procesu integracija u Evropsku Uniju, a na osnovu najnovijeg Izvještaja o napretku Evropske komisije, nekadašnja ministarka evropskih integracija, profesorica Gordana Đurović za Radio Slobodna Evropa je rekla:

Vrata su otvorena, ali treba ispunjavati kriterijume: Gordana Đurović
Vrata su otvorena, ali treba ispunjavati kriterijume: Gordana Đurović

„Možemo reći da je u jednom dobrom dijelu zabilježen progres. Što se tiče političkih kriterijuma progres je manje prisutan, ali kada govorimo o pravnim kriterijumima zakonodavstvo se dinamično usvaja, institucije postepeno jačaj i sam proces pregovora poslije šest godina to potvrđuje, da je dosta toga urađeno. Sve u svemu nema teških konotacija ili nekih rečenica koje treba posebno da zabrinu. Ono što je meni takođe drago je da nema nigdje naznaka o aktiviranju klauzule balansa. Znači Crna Gora treba da nastavi, vrata su otvorena, ali treba ispunjavati kriterijume“.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović ocjenjuje da su u izvještaju taksativno navedene sve oblasti u kojima se traži napredak, a njegov je utisak da je Evropska Unija dala dovoljno prostora za progres.

„Vrlo precizno je ukazano na najproblematičnije oblasti, ali i na one oblasti u kojima je napravljen određeni napredak. Najproblematičnija je vladavina prava, sloboda izražavanja i djelovanje medija. Naročito će te oblasti biti praćene u narednom periodu. Oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala će biti predominantne za dalje ocjene našeg puta i brzinu napredovanja u procesu pregovora. To su oblasti u kojima država sa brzim i odlučnim intervencijama može da riješi neke vrlo značajne probleme i brzo poentira u ovim oblastima. Generalno je ocjena EK povoljna i čini mi se da nam je dala prostora da te greške ispravimo relativno brzo, a da li ćemo to uraditi na nama je“, kaže Radulović.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk izražava adovoljstvo što je Evropska komisija prihvatila upozorenja nevladinih organizacija o namjeri vladajućih partija da pod svoju kontrolu stavi javni medijski servis.

„Kada je riječ o korupciji i vladavini prava, čini mi se da su te ocjene gotovo istovjetne kao u prošlom godišnjem izvještaju, što bi trebalo da pošalje poruku da se malo toga u Crnoj Gori promjenilo. Jezik izvještaja je istovjetan i zadržao je taj diplomatski jezik kritike“, kaže Muk

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG