Dostupni linkovi

RTCG ponovo u raljama vlasti


Sa protesta protiv političkih pritisaka na RTCG, Podgorica 27. decembar 2017.
Sa protesta protiv političkih pritisaka na RTCG, Podgorica 27. decembar 2017.

Da li je višemjesečna bitka za očuvanje nezavisnostiJavnog servisa u Crnoj Gori, smjenama nepodobnih članova Savjeta RTCG i izborom novih koji sedirektno ili indirektno vezujeza vladajuću partiju, zapravo već izgubljena?

Do takvog epiloga dolazi uprkos apelima i upozorenjima najutucajnijih nevladinih organizacija u Crnoj Gori, kao i nedvosmislenim porukama sa značajnih medjunarodnih adresa, da Javni servis ostane van partijskog domašaja.

“Pokazalo se da smo bili potpuno u pravu, kada smo od početka govorili da je riječ o organizovanoj kampanji režima za preuzimanje većine u Savjetu RTCG, imajući u vidu profile ljudi koji su kandidovani i za koje je očigledno vođena partijska kampanja", komentar je Steva Muka, iz nevladine organizacije Institut Alternativa, koji je bio među najglasnijima koji su se protivili vraćanju Javnog servisa pod partijsku kontrolu, smjenama nepodobnih članova Savjeta RTCG, i postavljanja na njihova mjesta vladajućoj stranci lojalnih kadrova.

“Mislim da je sada zaista svima jasno da se radilo o jasnoj namjeri da se utiče na nezavisnost RTCG i da se u toj kući promoviše jedan partijski pogled na stvari. To u krajnjem znači da su pobijedile one snage koje su se zalagale za povratak na staro“, kaže Muk.

Knjiga “Premijer pobjedničkog duha” koju je pisao Goran Sekulović
Knjiga “Premijer pobjedničkog duha” koju je pisao Goran Sekulović

A naimenovanjem Gorana Sekulovića, za novog člana Savjeta Javnog servisa ispred nevladinog sektora, završava se kompletiranje najvišeg upravljačkog tijela te medijske kuće u izmijenjenom sastavu. Izbor Sekulovića, koga je podržala 181 nevladina organizacija, ne bio bio nimalo sporan da, osim što je svojevremeno bio novinar državnog lista Pobjeda, javnosti prije svega nije poznat kao biograf aktuelnog šefa vladajuće Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, kome je 1996. godine posvetio knjigu pod nazivom “Premijer pobjedničkog duha”, koju je izdala Vlada na čijem je čelu tada bio Đukanović.

Ipak, prema riječima Milorada Vuletića iz vladajuće DPS, člana Administrativnog odbora, te okolnosti nijesu imale uticaja da odbor, u kome sjede samo poslanici vladajuće većine, od dva kandidata jednoglasno podrži baš Sekulovića.

“Ono što smo mi radili, radili smo po zakonu, radili smo kako je propisano, kontrolisali do detalja kompletnu dokumentaciju i na bazi kriterija donijeli odluke“, kaže Vuletić.

Šta konkretno slijedi nakon kadrovskih primjena u upravljačkom vrhu RTCG
Šta konkretno slijedi nakon kadrovskih primjena u upravljačkom vrhu RTCG

Sjenku na izbor Sekulovića baca i to što je Skupštinska administracija Centru za razvoj nevladinih organizacija odbila uvid u dokumentaciju NVO organizacija koje su podržale Gorana Sekulovića za novog člana Savjeta RTCG, sa obrazloženjem da je to u nadležnosti Administrativnog odbora. A predsjednik tog odbora Ljuđ Ljubo Škrelja utvrdio je nakon sjednice u utorak da za sumnju razloga nema nikakvih:

“Želim da naglasim da se i ovaj put pokušava manipulisati činjenicama i stvoriti sumnja da ovaj Odbor navodno nešto skriva.“

No, i u skicama za potret preostala dva nova člana Savjeta RTCG, zajedničko je to što su imali veće ili manje veze sa vladajućom Demokratskom partijom socijalista. Najeksplicitniji je primjer Slobodana Pajovića, koji je na tu funkciju izabran ispred Unije poslodavaca, uprkos tome što je bio dugogodišnji funkcioner vladajuće partije, njen poslanik u državnom parlamentu ali i odbornik u gradskoj skupštini Bara. Pajović je kao kadar vladajuće stranke obavljao i više visokih javnih funkcija, među kojima je mjesto prvog čovjeka Luke Bar kao i pozicija direktora kompanije “Crnogorska plovidba”. Upravo zbog nespojivosti svih tih dužnosti, nevladine organizacije su javno postavile pitanje koliko je sam Pajović kršio Zakon o sprječavanju korupcije.

Nakon njega, za novog člana Savjeta postavljen je i Ivan Jovetić, predavač na privatnom Univerzitetu Donja Gorica, čiji je suosnivač i suvlasnik upravo bivši premijer Milo Đukanović. Da se i Jovetić vezuje za vladajuću strukturu, pokazuje i podatak kako se njegovo ime 2011. godine našlo na spisku Komisije za međunarodnu saradnju, koji je formirao Glavni odbor DPS.

Šta konkretno slijedi nakon kadrovskih primjena u upravljačkom vrhu RTCG, pitali smo Steva Muka.

“Sada će rukovodstvo, odnosno menadžment RTCG, biti suočen sa izborom: ili da svoju uređivačku politiku usaglasi sa interesima, zahtjevima i željama Demokratske partije socijalista i njihovih eksponenata u Savjetu Televizije Crne Gore, ili da podnese ostavku. U suprotnom suočiće se sa razrješenjem, s obzirom na to da DPS sada u Savjetu očigledno ima većinu“, smatra on.

Mukov Institit Alternativa, kao i još nekoliko ključnih NVO organizacija u Crnoj Gori, od samog početka tvrde da je na djelu pokušaj vraćanja Javnog servisa pod potpunu kontrolu vladajuće stranke, preko, kako su tvrdili, sinhronizovane i koordinisane akcije Agencije za sprječavanje korupcije i Administrativnog odbora parlamenta, čijim su odlukama zbog navodnog konflikta interesa smijenjena dva čana Savjeta RTCG Goran Đurović i Nikola Vukčević.

Đurović i Vukčević nijesu vraćeni na svoje pozicije ni nakon što su osnovni sudovi usvojili njihove žalbe i privremeno ih vratili u Savjet do okončanja pravosnažnosti postupaka, što su kasnije Vijeća osnovnih sudova oborila. U prilog spekulacijama da se iza procedura i poštovanja zakona na koje formalno insistira vladajuća većina u zakonodavnoj grani vlasti, kriju dublji razlozi, ide i to što oni nijesu sačekali konačne sudske odluke, pa je tako reditelj Nikola Vukčević razriješen dužnosti prije nego što je Upravni sud poništio odluku Agencije za sprječavanje korupcije da je Vukčević kršio zakon.

U međuvremenu, čeka se konačna odluka Ustavnog suda na čiju adresu su Đurović i Vukčević uputili žalbe.

Sve u svemu, kao ključno postavlja se pitanje kako će na promjene u Savjetu RTCG gledati Brisel, odakle od početka stižu nedvosmislene poruke o važnosti očuvanja nezavisnosti Javnog servisa, koji mora ostati van domašaja svakog politčkog uticaja. To je usred crnogorskog parlamenta najprije poručio evropski komesar Johanes Han a nedavno i sam predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker:

“Ja mogu samo da insistiram da ovaj četvrti stub vlasti, a to su nezavisni mediji i nezavisna štampa, predstavljaju stub naših vrijednosti i mi mu pridajemo zaista veliki značaj.“

Stevo Muk očekuje da će epilog dešavanjau vezi sa Savjetom RTCG biti kritički apostrofiran u aprilskom izvještaju o napretku Crne Gore u procesu evropskih intregracija.

“Da li to može biti dovoljno da ovaj režim bude suočen sa nečim što mu zaista može štetiti, ja se bojim da ne. I bojim se da sve dok Evropska komisija odnosno Evropska Unija ne bude zaprijetila, ali ozbiljno zaprijetila suspenzijom pregovora, odnosno klauzulom balansa, da će crnogorska vlada nastaviti da vješto kao i do sada igra igru, u kojoj je, meni se čini, samo interes DPS i njegovih eksponenata pobjeđivao“, zaključuje Muk.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG