Dostupni linkovi

Fajon: U Crnoj Gori nemoguće obavljati posao novinara


"Za zdravu demokratiju slobodni mediji su veoma važni", ocjenjuje Tanja Fajon.

Prošlosedmični napad na novinarku Oliveru Lakić u Podgorici samo pokazuje u kakvim uslovima rade novinari u Crnoj Gori koji istražuju organizovani kriminal i korupciju, ocjenjuje poslanica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Napad na istraživačku novinarku Oliveru Lakić 9. maja ispred zgrade u kojoj živi, u kojem joj je za sada nepoznati napadač pucao u nogu, izazvao je nikada veću pažnju međunarodne javnosti, reagovale su i EU i Ambasada SAD u Crnoj Gori, a inostrani mediji pišu o napadu.

RSE: Reakcije međunarodne zajednice su bile brojne i oštre. Kolika je moć međunarodne zajednice, ima li mehanizme da utiče na poboljšanje novinarskih sloboda u Crnoj Gori? U dijelu javnosti prisutan je skepticizam da međunarodni predstavnici izraze zabrinutost i osude napade,ali da situacija nakon toga ostane ista.

Fajon: Kao prvo, želim da se pridružim najoštrijim osudama napada na Oliveru Lakić i da izrazim nadu da će ovaj slučaj biti riješen, a počinioci osuđeni. U sredini u kojoj se novinari ućutkuju na najbrutalniji način ne možemo da pričamo o demokratiji. Naravno da su za zdravu demokratiju slobodni mediji veoma važni i ovakav čin predstavlja jasno kršenje osnovnih vrijednosti na kojima je izgrađena Evropska unija. Kao što je i komesar Han rekao, ovo je brutalni napad koji puno govori o medijskoj slici u Crnoj Gori i to će nesumnjivo uticati na napredak zemlje kada je u pitanju punopravno članstvo.

EU ima jasne kriterijume što se tiče vladavine prava i ovakav čin svakako neće ostati neprimjećen. Isto tako, ovakve priče utiču na reputaciju Crne Gore u međunarodnoj zajednici. Mislim da bi država sama, zbog svojih državljana i sopstvenog napretka, morala da teži ka tome da novinarima obezbijedi osnovne uslove za rad i klimu koja omogućava slobodno izražavanje.

Han: Napad na Lakić neprihvatljiv
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

RSE: Slučaj napada na Oliveru Lakić ponovo nas vraća na problem medijskih sloboda u Crnoj Gori. I dalje imamo veliki broj napada u zemlji koja je u ovom trenutku prvi regionalni pretendent za članstvo u EU. Kako to komentarišete?

Fajon: Sve države Balkana su suočene sa problemom medijskih sloboda i ja na to neprestano upozoravam. U ovogodišnjem izvještaju o slobodi medija u svijetu, koji svake godine pripreme Reporteri bez granica, ponovo su istaknuti glavni izazovi. To su intenzivni pritisci vlasti, napadi i pokušaji ubistva onih koji izvještavaju o kriminalu, švercu i prljavim poslovima, kao i odsustvo kazni za počinioce.

Kada tome dodamo i ekonomske probleme medijskih kuća, povećanu samocenzuru novinara, stalni strah za ličnu bezbjednost, onda vidimo koliko je teško. Praktično je nemoguće obavljati posao novinara u Crnoj Gori onako kako bi taj posao trebalo da se obavlja.

RSE: Da li će se Evropski parlament baviti medijskim slobodama u Crnoj Gori u svjetlu posljednjeg napada na novinarku dnevnika Vijesti?

Fajon: Svakako da ćemo pričati o tome u okviru različitih radnih grupa za države Zapadnog Balkana, vjerujem i u okviru rezolucije o napretku Crne Gore i ostalih država Balkana na putu prema EU, čiji će nacrt vjerovatno biti objavljen prije početka ljetnjeg odmora. Svakako nastojimo da upozoravamo šta se događa u vezi sa medijima. Ja ću svakako biti i u kontaktu sa vlastima u Crnoj Gori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG