Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Orav: Javni servisi u Crnoj Gori da budu nezavisni


Aivo Orav,šef Delegacije EU u Podgorici

Javni servisi moraju biti nezavisni i zaštićeni od neprikladnog uticaja i političkog pritiska bilo koje strane, poručio je šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav.

On je dodao da je od ključnog interesa za demokratiju da novinari slobodno izvještavaju o “vrućim” temama.

Na regionalnoj konferenciji “Značaj i pozicija istraživačkog novinarstva u javnim servisima na zapadnom Balkanu“, koja se održava u Podgorici, Orav je rekao da je od ključnog interesa za demokratsko društvo da novinari slobodno izvještavaju o „vrućim“ temama poštujući u isto vrijeme etičke standarde.

„Javni emiteri trebalo bi da budu predvodnici tog procesa. Oni igraju ključnu ulogu u oblikovanju medijskog prostora i kulture novinarstva. Zato se moraju pridržavati najvećih etičkih standarda. To je i razlog što treba da ostanu nezavisni i zaštićeni od neprikladnog uticaja i političkog pritiska bilo koje vrste“, naveo je šef Delegacije EU.

On je dodao da je EU pomno pratila nedavne događaje u vezi sa članovima Savjeta RTCG.

„Savjet je podržao osnivanje istraživačkog deska i nadam se da će podrška ostati nepromijenjena. Ponosni smo što finansiramo Mehanizam, a treba i vi da budete ponosni“, kazao je Orav.

Sloboda izražavanja i medija, kako je kazao, jedna su od fundamentalnih evropskih vrijednosti i ključni element pristupanja Crne Gore EU.

„Nezavisni, plurastički i snažni mediji osnova su svakog društva“, kazao je Orav.

On je podsjetio da je Evropska komisija u Izvještaju iz 2016. zabilježila da Crna Gora nije napravila nikakav napredak u oblasti slobode medija.

„Ta procjena se zasniva na nedostaku napretka u istragama napada na novinare i medije, slabe mehanizme samoregulacije i izazove u shvatanju uloge medija. Nadamo se da ćemo moći da zabilježimo pozitivan razvoj događaja u oblasti slobode medija u aprilu, kada izlazi sljedeći izvještaj. U ovom procesu svi imate važnu ulogu. Neka mehanizam nastavi da funkcioniše“, poručio je Orav.

XS
SM
MD
LG