Dostupni linkovi

Srpska lista u vladi koju ne podržava


Poslanici Srpske liste tokom glasanja za novu Vladu u Skupštini Kosova, Priština
Poslanici Srpske liste tokom glasanja za novu Vladu u Skupštini Kosova, Priština

Odluka Srpske liste, partije kosovskih Srba podržane od zvaničnog Beograda da ne podrže formiranje vlade mandatara Aljbina Kutrtija (Albin Kurti), ali da ipak ostanu u institucijama Kosova, nije jasna Filipu Kovačeviću, stanovniku Severne Mitrovice, opštine na severu Kosova u kojoj je i sedište ove stranke.

"U svim dosadašnjim vladama bili su sastavni deo i davali su legitimitet", rekao je Kovačević za Radio Slobodna Evropa (RSE) u danu u kome je u Prištini na sednici parlamenta potvrđena nova Vlada Kosova, nakon izbora koji su održani u oktobru 2019. godine.

Kurti je na predloženu listu svojih ministara, poštujući Ustav koji predviđa učešće predstavnika srpske zajednice, uvrstio i članove Srpske liste - Dalibora Jevtića za ministra za zajednice i povratak te Ivana Milojevića za ministra za regionalni razvoj.

Svih deset poslanika iz redova Srpske liste u Skupštini Kosova podržalo je učešće Jevtića i Milojevića.

'Verujemo samo Beogradu'

Srpska lista je, uz odobrenje zvaničnog Beograda, u vlasti Kosova učestvovala od 2014. godine, a podršku je nastavila da daje i kada je na njeno čelo 2017. godine došao Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj).

I odluka da se nakon učešća na izborima u oktobru 2019. godine, na kojima su osvojili deset od deset skupštinskih mandata predviđenih za srpsku zajednicu, sada uskrati podrška formiranju vladi Aljbina Kurtija, doneta je uz saglasnost zvaničnog Beograda, u kome su dan pred sednicu o formiranju vlade, predstavnici Srpske liste bili na konsultacijama.

Albin Kurti: Od studentskog lidera do premijera
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Obrazloženje odluke Srpske liste je glasilo da "veruju samo Beogradu".

"Na prošlim izborima i sa formiranjem prošle vlade, data su određena obećanja, uslovno da kažem, garancije da će neki procesi koji su do tada išli u jednom sasvim suprotnom smeru krenuti u boljem", rekao je 3. februara generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ovaj zvaničnik ističe da je, prema njegovom mišljenju, "oprez koji Srbi imaju opravdan".

"Obećano je Srbima da će i njihova pozicija, položaj, sve ono što je iz Briselskog dijaloga trebalo da bude implementirano, biti neki novi kvalitet oko kojega je imalo smisla i podržati i učestvovati u toj vladi. Na žalost, najveći deo toga je izneveren, Srbi su prevareni", dodao je Odalović.

Predsednik Srpske liste Rakić Goran Rakić je 2. februara u Beogradu, nakon razgovora sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i direktorom Kancelarije za Kosovo Markom Đurićem, izjavio da je da neće podržati vladu Aljbina Kurtija, ali da to ne znači da njeni poslanici neće biti u Skupštini.

"Bili smo pozvani na samo jedan razgovor o formiranju Vlade Kosova. Pročitali smo u medijima da je napravljena neka koalicija i odlučili da ne podržimo tu vladu jer verujemo jedino Beogradu", rekao je Rakić, misleći na sastanak sa Kurtijem održan 30. januara.

Upitan zbog čega su podržali prethodnu Vladu, a ovu ne, rekao je da su to učinili u nadi da će tadašnja koalicija "ispuniti njihove uslove" koji se odnose na "bolji život i prestanak represije i bezbednosti srpskog naroda na Kosovu".

"Nije to bila prva vlada koju su podržali", kaže stanovnik Severne Mitrovice Filip Kovačević povodom obrazloženja da je razlog za uskraćivanje podrške novoj vladi Kosova - razočarenje.

"Tako da je, za šire narodne mase, nejasno", dodaje Kovačević.

Njegov sugrađanin koji se RSE predstavio kao Uroš, ima više razumevanja za takvu odluku Srpske liste.

"Normalno da ne podržavaju kada ne ispunjavaju stare dogovore", rekao je Uroš.

Odluku Srpske liste podržava i Slobodan iz Mitrovice. "Nemaju poverenja", kaže Slobodan.

Ne podržavaju, ali podržavaju

Aleksandar Popov iz nevladine organizacije Centar za regionalizam objašnjava da u Vladi Kosova mora da bude predstavnika srpske zajednice, a da istovremeno, o tome ko će ti ljudi biti reč mora da da Srpska lista.

Zbog toga, situaciju u kojoj ta partija učestvuje u radu institucija, ali ne podržava Vladu, vidi kao paradoksalnu.

"U članu 96. Ustava Kosova piše da se ministar u Vladi iz srpske zajednice ili iz bilo koje nacionalne zajednice, bira na osnovu službenog odobrenja te zajednice koja je zastupljena u Parlamentu. Dakle, sada se postavlja pitanje – ako Srpska lista ne podrži Vladu, onda bi bio paradoks da ona da službeno odobrenje da neko učestvuje u njeno ime ili iz njenih redova da učestvuje u Vladi, a da oni istovremeno ne podržavaju tu vladu", kaže Popov.

Popov: Brojni paradoksi u odluci Srpske liste
Popov: Brojni paradoksi u odluci Srpske liste

Aleksandar Popov kao paradoks vidi i situaciju u kojoj je Srpska lista podržala vladu Ramuša Haradinaja, a nije želela da podrži novu.

"Moglo bi to da se tumači time da se sada ulazi u završnicu rešavanja kosovskog problema, što će morati da se završi u ovoj godini. U tom slučaju, možda Srpska lista ne želi da učestvuje u toj priči na način da preuzima odgovornost za neke stvari", rekao je Popov.

Srpska lista je u više navrata imala trzavice sa premijerom Ramušem Haradinajem, ali je ipak, u nekom obliku nastavljala da daje podršku njegovoj Vladi.

Nakon hapšenja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića u Mitrovici u martu 2018. zbog nelegalnog ulaska na Kosovo, predstavnici Srpske liste saopštili su da izlaze iz Vlade Kosova. Njihovi ministri "u ostavci" nastavili su, međutim, da učestvuju u radu kosovskih institucija, a poslanici u ostali u parlamentu, ali su se nazivali opozicijom.

Paralelno sa povremenim bojkotom institucija i oštrim saopštenjima koja su dolazila i iz Srpske liste i iz Beograda, predstavnik te stranke Dalibor Jevtić je sve do ostavke Haradinajeve vlade u medijima predstavljan kao zamenik premijera i ministar za povratak i zajednice.

Srpska lista je politički subjekat na Kosovu koji uživa potpunu podršku zvaničnog Beograda i koji je osvojio svih deset poslaničkih mesta u Skupštini Kosova na izborima 6. oktobra 2019. Takođe, ova lista je na čelu svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Uz opštine i druge institucije koje funkcionišu u okviru kosovskom sistema, predstavnici Srpske liste su i na funkcijama u tzv. "privremenim organima" ili paralelnim strukturama koji rade u sistemu Srbije, a koje Kosovo ne priznaje i koji su, prema dogovoru Beograda i Prištine u Briselu, morali da budu integrisani u kosovske institucije.

*Saradnica na temi: Maja Fićović iz Mitrovice

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG