Dostupni linkovi

Kosovo dobilo novu vladu, Kurti premijer


Kurti premijer nove Vlade Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Skupština Kosova izglasala je vladu Aljbina Kurtija (Albin), lidera pokreta Samoopredeljenje. Vlada je odmah po izboru položila zakletvu, a potom je na novoj vanrednoj sednici izabrala Vjosu Osmani Sadriu iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) za predsednicu Skupštine.

"Danas otvaramo novo poglavlje u Republici Kosovo. Ono što je izgledalo nemoguće, samo je tako ličilo, zato što jedan narod koji odbija da se pokorava, uradiće sve što je moguće", kazao je premijer Kosova Aljbin Kurti, odmah po izboru.

Dodao je da narod Kosova nikada nije trpeo ropstvo, spoljne okupatore, ali ni unutrašnje vladare.

"Danas nije pobedio pokret Samoopredeljenje i nije pobedio Demokratski savez Kosova. Pobedili su građani koji su, kad su se god suočili sa nepravdom, digli na noge. Danas su vlast i državu dobili narod, jer su njima pripadali i pripadaće zauvek", dodao je Kurti.

Dao je obećanje da će dati maksimum za dobrobit svih naroda, bez obzira na razlike, te da će biti premijer svih, bez obzira kako je ko glasao.

"Danas počinje naš put velikog i neumornog rada kako bi doneli promene koje smo svi čekali a za koju naša zemlja ima potrebu", dodao je Kurti.

Albin Kurti: Od studentskog lidera do premijera
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Kurti je pozvao sve radnike javnih institucija da se distanciraju i prijave korupciju, navodeći da će novo liderstvo imati za saveznike koji se brinu o javnom bogatstvu.

On je dodao da 3. februara počinje i novo poglavlje u spoljnoj politici Kosova koja mora biti jedinstvena.

"Onima koji priznaju i poštuju našu zemlju, poručujemo da ćemo osnažiti saradnju i partnerstvo. Onima koji oklevaju da nas priznaju, poručujemo da ćemo raditi kako bi dobili njihovo priznanje i poštovanje. Onima koji poriču naše pravo, koji teže da nas okupiraju spolja, a da nas podele iznutra, poručujem da Kosovo ima jednog novog premijera, a vreme kada su lični interesi bili iznad državnih je završeno. Kosovo je nezavisna i suverena država i to je premisa svakog dijaloga i epiloga, te svakog sporazuma", poručio je Kurti.

Kazao je da Kosovo teži evroatlantskim integracijama, unapređenju saradnje, približivanju i integraciji sa Albanijom te očuvanju i gajenju partnerstva sa SAD.

Celodnevna diskusija

Glasanje o novoj Vladi je usledilo nakon celodnevnih govora, uglavnom poslanika iz redova sada već opozicije, partije koje su do sada bile na vlasti.

Za Vladu Kurtija glasalo je 66 poslanika, a deset je bilo uzdržano. Poslanici opozicije napustili su salu uoči glasanja.

Kritike su se uglavnom odnosile na samog Kurtija, zbog obećanja da će njegova vlada imati 12 ministarstva, a ima 15, zbog njegovih ranijih kritika na račun zastave i himne, zbog njegovog delovanja dok je bio u opoziciji i drugo.

Zamenica predsednice Skupštine Arberije Nagavci, koja je predsedavala sednicom, zatražila je od Srpske liste podršku za dvojicu ministra iz redova srpske zajednice, koji nisu poslanici Srpske liste. Svih deset poslanika je podržalo Dalibora Jevtića i Ivana Milojevića.

Presudni glasovi bili su glasovi manjinskih poslanika iz nesrpske zajednice, odnosno glasovi bošnjačkih, turskih, romskih, egipćanskih poslanika iz multietničke parlamentarne grupe Šest plus.

Pokret Samoopredeljenje i DSK su 2. februara potpisali sporazum o zajedničkoj vladi što je otvorilo put njenom formiranju.

Izbor predsednice Skupštine

Skupština Kosova, odmah nakon sednice na kojoj je izabrana vlada, vanredno je zasedala i većinom glasova izabrala Vjosu Osmani Sadriu iz DSK za predsednicu te institucije.

Do njenog izbora je došlo nakon što je Gljauk Konjufca (Glauk Konjufca) iz pokreta Samoopredeljenje prešao sa pozicije predsednika Skupštine u izvršnu vlast, što je zapravo i omogućilo sklapanje sporazuma o zajedničkoj vladi sa DSK.

Njen izbor podržali su i poslanici Srpske liste.

Osmani Sadriu je izrazila nadu da će opozicija biti spremna na saradnju, iako nije prisustvovala njenom izboru.

Poručila je da će u Skupštini biti predstavnica svih, da će promovisati korektnu debatu, i izrazila je nadu da će od sutra svi neumorno raditi na rešavanju problema na Kosovu.

Vjosa Osmani Sadriu
Vjosa Osmani Sadriu

Čestitke na izbor Kurtijeve vlade

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) čestitao je na formiranju nove Vlade i pozvao je da što pre krene sa radom na ispunjavanju datih obećanja.

"Pred Kosovom su mnogi izazovi koji se mogu prevazići samo radom, zalaganjem i državnom odgovornošću", dodao je Tači.

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet (Philip Kosnett) čestitao je na formiranju nove vlade.

"Radujem se što ću raditi sa svim kosovskim institucijama, drugim strankama i predstavnicima civilnog društva kako bi ojačali pravdu i prosperitet i pomogli Kosovu u izgradnji mirnih odnosa sa njegovim susedima", naveo je Kosnet u poruci na Tviteru.

"Šestog oktobra stanovnici Kosova su glasali za promenu. Nova vlada treba da pokaže hrabrost i kreativnost u sprovođenju želja biračkog tela i nade svih stanovnika Kosova", naveo je na Tviteru britanski ambasador Nikolas Abot (Nicholas Abbott).

Kurti je ranije 3. februara, predstavljajući program i sastav nove Vlade, rekao da su recipročne trgovinske, ekonomske i političke mere Srbiji, kao i nastavak dijaloga neki od ciljeva buduće Vlade Kosova.

Kurtijev ekspoze

Na osnovu koalicionog sporazuma sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) Ise Mustafe, potpisanim 2. februara, Kurti je predstavio program buduće vlade.

Pre glasanja, u svom ekspozeu je najavio da će se nova vlada zalagati za red, zakon i bezbednost, da će raditi na pripremama za unapređenje Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku, uvesti obavezan vojni rok od tri meseca, te najavio provere u policiji, tužilaštvu, carini i ostalim agencijama.

Kazao je da će buduća vlada raditi na kažnjavanju ratnih zločina tako što će usvojiti potrebno zakonodavstvo o ratnim zločinima, genocidu i zločinima protiv čovečnosti. Takođe je najavio i formiranje Instituta za ratne zločine.

Kurti je obećao reforme i u obrazovanom sistemu kako bi ga unapredio, kao i povećanje budžeta za zdravstvo. Takođe je rekao da će njegova vlada štedeti javni novac, podržavati mala i srednja preduzeća, braniti radnike i formirati Razvojni fond čija će osnova biti privatizacioni fondovi. Dodao je da će budžet Kosova u njegovom mandatu dostići vrednost od tri milijarde eura.

Najavio je da će reorganizovati šemu poljoprivrednih subvencija i grantova, da će nova vlada nuditi stalne obuke za nastavno osoblje, da će poseban prioritet biti tretiranje zagađenog vazduha.

Istakao je da će Srbiji uvesti recipročne trgovinske, ekonomske i političke mere i izrazio spremnost da nastavi dijalog o normalizaciji odnosa, najavljujući formiranje jedne sveobuhvatne ekipe u političkom, etničkom, društvenom i profesionalnom smislu za taj proces.

"Ne smatram da sam najpametniji, sveznajući ni najhrabriji u ovoj državi. Taj sam ko sam jer sam zajedno sa drugima. Ovih dana navršava se 23 godine aktivnosti u politici. Danas sam ovde pred vama 23 godine kao opozicionar. Deli me samo jedno vaše glasanje od okončanja moje političke karijere kakva je bila do sada. Oni koji su me voleli kao opozicionara, verujem da treba da me vole sada i kao deo vlasti, oni koji me nisu voleli kao opozicionara, imaju šansu da mi okončaju karijeru", kazao je Kurti na kraju svog obrećanja.

Na osnovu vladajućeg programa Samoopredeljenja i DSK u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid, dijalog sa Srbijom vodiće premijer na osnovu ustavnog mandata, i to o bilateralnim odnosima, uključujući pitanje nestalih, ratne odštete, okupacije i sukcesije bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Na osnovu programa predviđena je i skupštinska rezolucija, odnosno platforma za dijalog o principima na osnovu kojih bi dijalog treba da se odvija.

Navodi se i da dijalog ne može da se vodi o pitanjima kao što su teritorijalni integritet, suverenitet zemlje, unutrašnja regulacija i funkcionalnost zemlje, unitarni karakter ili stvaranje treće vlasti za naselja sa srpskim stanovništvom. Takođe se predviđa revizija i primena dosadašnjih sporazuma.

Novu Vladu, pored Kurtija, čine:

 • Zamenici premijera – Avdulah Hoti (DSK) i Haki Abazi (PS)
 • Ministarka pravde – Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu - PS)
 • Ministar spoljnih poslova i dijaspore – Gljauk Konjufca (Glauk Konjufca - PS)
 • Ministar finansija i transfera –Besnik Bisljimi (Besnik Bislimi - PS)
 • Ministar zdravstva – Arben Vitia (PS)
 • Ministar evropskih integracija – Bljerim Reka (Blerim Reka - PS)
 • Ministar ekonomije, rada i strateških investicija – Rozeta Hajdari (PS)
 • Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave – Agim Veljiu (Agim Veliu – DSK)
 • Ministar odbrane – Anton Ćuni (Anton Quni – DSK)
 • Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja – Besian Mustafa (DSK)
 • Ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija – Hikmete Bajrami (Hykmete Bajrami – DSK)
 • Ministarka kulture, omladine i sporta – Vljora Dumoši (Vlora Dumoshi – DSK)
 • Ministar infrastrukture i životne sredine – Ljumir Abdiđiku (Lumir Abdixhiku – DSK)
 • Ministar za administraciju lokalne samouprave – Emilija Redžepi (Nova demokratska stranka - ispred bošnjačke zajednice)
 • Ministar za zajednice i povratak – Dalibor Jevtić (Srpska lista)
 • Ministar regionalnog razvoja – Ivan Milojević (Srpska lista)

Ranija rasprava u Skupštini

Nakon što je predstavio ekspoze i sastav vlade, usledila je i rasprava u Skupštini.

Šefovi poslaničkih grupa pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova pozvali su prisutne poslanike da glasaju za novu Kurtijevu vladu, dok su predstavnici opozicije kritikovali dosadašnje delovanje Aljbina Kurtija.

Bedri Hamza iz Demokratske partije Kosova (DPK) rekao je da njegova partija ne veruje Kurtijevim obećanjima a protiv se izjasnila i Teuta Hadžiu (Haxhiu) iz Alijanse za budućnost Kosova.

Predsednik DPK Kadri Veselji (Kadri Veseli) je rekao da postoje dve istine o Kosovu i Aljbinu Kurtiju. Skrenuo je pažnju na to što se Aljbin Kurti nije borio protiv Srbije za vreme rata, dok se "borio u miru naspram slobodne države Kosovo”. Kazao je da Kurti ne priznaje, ne oseća Kosovo, a niti planira da živi u njemu. Istakao da je protestvovao protiv svega dobrog na Kosovu. Najavio je da "od danas više nećemo da ćutimo”.

Fatmir Ljimaj (Fatmir Limaj) iz Inicijative za Kosovo poručio je Kurtiju da počne da radi u korist države. Kazao je da Kurti ima puno posla u promeni od opozicionara do nekoga ko je na vlasti, dodajući da njegovo opozicionarstvo nije za pohvalu.

"Zaboravi da možeš da postigneš neki sporazum sa Srbijom protiv Kosova. Nismo dopustili Hašimu (predsednik Kosova, Hashim Thaci), nećemo ni tebi", poručio mu je Ljimaj.

DPK, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo bili su na vlasti do izbora, 6. oktobra 2019. godine. DPK je bila na vlasti od proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

Za Vladu bio potreban 61 glas

Za izglasavanje Vlade bio je potreban 61 od 120 glasova u Skupštini Kosova. Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova ukupno su imali 58 poslanika. Srpska lista koja je imala deset poslaničkih mandata izjasnila se da neće podržati Kurtijevu vladu, jer, kako je obrazložila, "veruje samo Beogradu".

Poslanička grupa Šest plus koja okuplja poslanike iz manjinskih (nesrpskih) zajednica ranije je rekla da će podržati Kurtijevu vladu.

Inače, četiri meseca od prevremenih parlamentarnih izbora, Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova konačno su postigli sporazum o zajedničkoj vladavini.

Pregovori o raspodeli odgovornosti trajali su najduže, a dogovor je postignut 2. februara, dan pre glasanja u Skupštini.

Na samom kraju obe partije učinile su kompromis - Pokret Samoopredeljenje je na zahtev Demokratskog saveza Kosova pristao da mesto predsednika Skupštine, na koje je u decembru izabran poslanik Samoopredeljenja Gljauk Konjufca - ustupi DSK-u. Kako je Kurti izjavio, Konjufca prelazi u izvršnu vlast.

DSK je, s druge strane, pristao da iz dogovora o vlasti izostane pozicija predsednika države, koja će ostati upražnjena 2021. Lideri dve partije će se o tome dogovoriti u odgovarajuće vreme.

Na osnovu sporazuma o formiranju vlasti, nova vlada Kosova imaće dva zamenika premijera, 15 ministarstva, što je za šest manje od prethodne vlade.

Samoopredeljenje i DSK rukovodiće sa po šest ministarstva, a tri će pripasti manjinskim zajednicama, kako je Ustavom i predviđeno. Raniji plan je bio da nova vlada ima 12 ministarstva.

Za razliku od dugih razgovora o raspodeli funkcija, Samoopredeljenje i DSK bili su produktivniji po pitanju vladajućeg programa. Dve partije su se, nakon nekoliko sastanaka, 7. novembra složile na oko 30 stranica o programskim pitanjima kao što su ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo, socijalna politika, kultura, sport, pitanje dijaspore, energetike i dr. Najavili su da će odmah da krenu sa reformama.

Ove dve partije nazvale su svoju koaliciju 'koalicijom nade', navodeći da su građani 6. oktobra 2019. na izborima glasali za promenu, a interes za zajedničkom vladom izrazili su još u predizbornoj kampanji.

Dosadašnje vladajuće partije Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo, najavile su odlazak u opoziciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG