Dostupni linkovi

Srpska lista nakon razgovora sa Kurtijem kaže da neće kočiti formiranje vlade


Aljbin Kurti

Srpska lista saopštila je nakon sastanka sa mandatarom buduće vlade Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti) da ta lista neće kočiti formiranje nove vlade.

Predsednik liste Goran Rakić saopštio je da će Srpska lista svakako biti deo buduće vlade odnosno da će ta lista imati svog pretstavnika u budućoj vladi.

Rakić je dodao da većim albanskim partijama preostaje da dogovore formiranje vlade.

Mandatar za formiranje nove Vlade Kosova, lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti (Albin Kurti), sastao se danas, 30. januara, sa predstavnicima Srpske liste, u sklopu pregovora o formiranju nove vlade Kosova.

Kako je prethodno za Radio Slobodna Evropa (RSE) saopšteno iz tog pokreta, planirano je da Kurti sa njima razgovara o vladajućem programu, naročito u oblastima koje utiču na život srpske zajednice na Kosovu.

Navodi se da će se takođe diskutovati o Kurtijevim predlozima koji se tiču rukovodioca ministarstva kojim će upravljati, kako Ustav predviđa, neko iz srpske zajednice.

Rečeno je da će se Kurti sastati i sa predstavnicima ostalih manjinskih zajednica u Skupštini Kosova.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti sledeće nedelje mora da predstavi Skupštini novi sastav vlade. Pregovori sa Demokratskim savezom Kosova, bez čijih glasova ne može da formira vladu, još uvek nisu urodili plodom.

Kurti je ranije izjavio da bi Srpsku listu radije video u opoziciji, a da bi sarađivao sa srpskim političarima koji priznaju Kosovo "za razliku od onih u Beogradu koji pritiskaju Srbe na Kosovu i koji bi želeli da postanu dirigenti u našim unutrašnjim poslovima".

XS
SM
MD
LG