Dostupni linkovi

Ostavka Srpske liste fiktivna?


"Stav Srpske liste se nije promenio od onog trenutka kad smo doneli odluku da ministri napuste Vladu", reči su Igora Simića.
"Stav Srpske liste se nije promenio od onog trenutka kad smo doneli odluku da ministri napuste Vladu", reči su Igora Simića.

Srpska lista, iako je odustala od jednostranog formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), nije promenila stav o pitanju učešća u radu kosovskih institucija. Međutim, njihovi ministri u ostavci obavljaju aktivnosti ali ne prisustvuju sednicama Vlade Kosova, dok su poslanici sada u opoziciji.

Poslanik Srpske liste Igor Simić kaže da njihovi poslanici ostaju u opoziciji, a da su ministri u ostavci.

"Stav Srpske liste se nije promenio od onog trenutka kad smo doneli odluku da ministri napuste Vladu, u smislu da ne učestvuju na sednicama Vlade i budu u tehničkom kapacitetu, a poslanici da deluju opoziciono. Znači, ništa se nije promenilo u radu Srpske liste od onog trenutka kada smo doneli odluku o istupanju", izjavio je za Simić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ova lista broji tri ministra i deset poslanika.

Srpska lista je izašla iz Vlade Kosova nakon hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marka Đurića u Severnoj Mitrovici krajem marta. Đurić je uhapšen zato što nije imao dozvolu kosovskih vlasti za boravak na Kosovu.

Nakon toga Srpska lista je najavila i samostalno formiranje ZSO 20. aprila u slučaju da Priština ne pokrene proces formiranja.

Međutim, kako je premijer Ramuš Haradinaj aktivirao Upravljački tim za izradu statuta ZSO i rok je četiri meseca da se statut sastavi, Srpska lista je u četvrtak saopštila da će sačekati na to.

Takođe, Haradinaj nije prihvatio izlazak Srpske liste iz Vlade Kosova, te je 11. aprila izjavio da je umesto toga tražio dijalog, što je Srpska lista prihvatila, ali taj dijalog još nije dao konkretne rezultate. Istakao je da, iako Srpska nije aktivna u Vladi, ona je nekoliko puta odgovorila na određene zahteve.

Predstavnici Srpske liste na sastanku u Zvečanu.
Predstavnici Srpske liste na sastanku u Zvečanu.

Šef kabineta premijera Kosova Avni Arifi izjavio je u petak za RSE da se razgovori o aktivnom učešću Srpske liste u Vladi Kosova i dalje vode, te da će u narednim nedeljama doći do razjašnjenja o njihovom učešću.

Istovremeno, pojedini ministri Srpske liste nastavljaju da obavljaju svoje poslove. Tako je ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo u četvrtak posetio poljoprivredne proizvođače u opštini Junik sa američkim i mađarskim ambasadorom na Kosovu.

Rikalo je izrazio spremnost za dalju saradnju sa poljoprivrednicima. Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić održava sastanke i na internet stranici ovog ministarstva nigde se ne navodi da je ministar u ostavci.

'Fiktivni opozicionari'

Dobar poznavalac prilika na Kosovu Ranđel Nojkić kaže da su ostavke ministara fiktivne i da oni imaju svoje redovne aktivnosti, te da koriste benefite koje im pružaju institucije u Prištini.

"Da su oni u opozicionim klupama, oni bi postupili na sledeći način. Rekli bi – molim vas, stavljamo predlog na glasanje poverenje Vladi, da vidimo da li Vlada ima većinu ili nema, da li su se zaista unutar ibanskog bloka partije ujedinile oko ovog pitanja ili nisu. Zašto na takav način ne pokrenu to pitanje i pokažu da su zaista opozicionari?", pita se Nojkić.

Nojkić (na fotografiji): Ministri koriste benefite institucija u Prištini
Nojkić (na fotografiji): Ministri koriste benefite institucija u Prištini

"Oni su i ovako fiktivni opozicionari, zapravo, oni sede tamo u klupama, učestvuju u raznoraznim razgovorima, odlaze u Skupštinu Kosova. Imam informaciju da učestvuju u radu određenih komisija. Vrlo jasno je reč o fiktivnoj ostavci koja pokušava da zamajava i baca prašinu Srbima na celom prostoru Kosova", ističe Ranđel Nojkić.

Analitičar Nojkić smatra da je za sve što se dešava na prostoru Kosova najodgovornija Srpska lista jer je ona, kako navodi, prisutna i u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG