Dostupni linkovi

Nakon policijskog privođenja, Đurić udaljen sa Kosova


Kosovska policija sprovodi Đurića u stanicu u Prištini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

Kosovska policija sprovodi Đurića u stanicu u Prištini

Kosovska policija privela je u ponedeljak u Severnoj Mitrovici šefa kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića. Nakon što je dao izjavu u stanici u Prištini, policija je Đurića udaljila sa teritorije Kosova.

Tokom policijske akcije na severu Kosova čule su se sirene. Tokom akcije policije i bacanja suzavca povređene su 32 osobe, od toga petoro teže, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktor Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Milan Ivanović.

Ministar poljoprivrede u Vladi Kosova Nenad Rikalo ima teže povrede abdomena, nalazi se na odeljenju intenzivne nege, rekao je Ivanović. Teže povrede glave ima i gradonačelnik Leposavića Zoran Todić i još tri osobe. Radi se o kontuzionim povredama glave i karlice.

Milan Ivanović kaže da su povrede nanete kundacima, cevima, i težinom obuće (cokulama).

U Rudaru, nadomak Zvečana, lokalno stanovništvo je kamionima i bagerom blokiralo magistralni put Priština – Leposavić.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je na mir. Rekao je da je Policija Kosova delovala u skladu sa zakonima i ovlašćenjima prilikom hapšenja Marka Đurića koji je ilegalno ušao na Kosovo.

Tači je dodao da je Đurić, nakon redovnih procedura tužilaštva i sudstva, u pratnji odveden do graničnog prelaza između Kosova i Srbije.

"Ovaj slučaj ne bi trebao da ugrozi komunikaciju koja je uspostavljena između Kosova i Srbije, dijalog između dve zemlje i napore za normalizacijom, za dobrosusedskim odnosima i pomirenjem između Kosova i Srbije", kazao je Tači.

Suzavac prilikom privođenja Đurića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:10 0:00

Policija Kosova je saopštila da su nadležne policijske jedinice na ulazu u prostoriju, gde se nalazio Marko Đurić, naišle na otpor nekoliko osoba.

"I pored ometanja i otpora, policijske jedinice uz upotrebu neophodnih policijskih sredstava, uspele su da uhapse Đurića. Policija je na osnovu odbijanja dozvole za ulazak u Republiku Kosovo, udaljila istog sa teritorije Kosova", saopšteno je.

Ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli kazao je da je Policija Kosova delovala u skladu sa zakonima.

"Njemu (Marku Đuriću) je skrenuta pažnja nekoliko puta da poštuje zakone Kosova, kao što svaki građanin, gde god da ode, treba da poštuje zakone suseda", dodao je Pacoli.

Policijsku akciju podržao je i predsednik Skupštine Kadri Veselji.

Jetljir Zuberaj, šef kabineta ministra spoljnih poslova, nakon policijske akcije je izjavio da "nijedna osoba ne sme da uđe na Kosovu bez dozvole".

"Ko uđe, biće uhapšen", napisao je Zuberaj na Facebooku.

Đurić saslušan i udaljen sa Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

U blizini glavnog mosta na Ibru okupilo se lokalno stanovništvo koje se ubrzo razišlo.

Evropska unija (EU) osudila je događaje na Kosovu i upozorila da su ovakvi postupci "u suprotnosti sa normalizacijom odnosa" između Srbije i Kosova.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u ponedeljak uveče je razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem o situaciji na Kosovu posle hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo u vladi Srbije.

Mogerini je napisala na Tviteru da žali zbog današnjih dešavanja na Kosovu.

Portparolka EU nadležna za Zapadni Balkan Maja Kocijančič je pozvala Prištinu i Beograd da pokažu "neophodnu zrelost i uzdržanost" kako trenutna situacija ne bi dalje eskalirala.

Ambasador Sjedinjenih Država u Prištini Greg Delavi izrazio je zabrinutost zbog zbivanja u Mitrovici.

"Dijalog nema alternativu", napisao je Delavi na Twitteru.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić kazao je da je rukovodstvo stranke
održаlo hitаn sаstаnаk nа kojem je usvojena inicijаtiva zа izlazak iz kosovske Vlаde.

"Dijаlog u ovаkvim okolnostimа, kаdа se nа goloruk nаrod ide sа metkom
u cevi, kаdа se nа reč ide kundаcimа i đonovimа čizаmа, dok se vrši
institucionаlno nаsilje nаd grаđаnimа, nemа nikаkvog smislа", istakao je Rakić.

Policija je prethodno opkolila salu u Mitrovici gde su se nalazili Đurić i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Đurić i Selaković su se pojavili uprkos tome što su im kosovske vlasti zabranile ulazak na teroritoriju Kosova. Kuda su Đurić i Selaković ušli na Kosovo zasad nije poznato, jer je kosovska policija provela mere kontrole na granici, kako bi im onemogućila ulazak, u skladu sa odlukom kosovskih vlasti.

"Za Srbiju, Kosovo i Metohija, sever Kosova i Metohije nije i nikada neće biti niti deo tzv. nezavisnog Kosova niti deo tzv. velike Albanije", kazao je Đurić na okruglom stolu o unutrašnjem dijalogu Kosova pod nazivom "Jačanje i opstanak srpskih institucija na Kosovu".

"Mi smo došli danas ovde u Kosovsku Mitrovicu kao što smo i obećali, kao što smo i dogovorili pre nekoliko dana kada smo na inicijativu Vučića sazvali ovaj okrugli sto da bi sa Srbima Kosova i Metohije razgovarali o budućnosti naše zemlje. Bez vas, bez Srba Kosova i Metohije, nema rešenja za Kosovo i Metohiju", rekao je Đurić.

Nikola Selaković je istakao da se "od borbe neće odustati".

"Baš onako kako mi danas nismo odustali, uprkos svim pretnjama, zabranama, kordonima i kontrolama, baš tako kako nisu uspeli da nas zaustave kao što nismo odustali od toga da dođemo, tako nećemo odustati ni od naše borbe za traženjem za rešenje koje Srbe i Srbiju ne unižava i ne ponižava", poručio je Selaković na skupu u Severnoj Mitrovici, sa kojeg je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić pozvao da se krene u samostalno formiranje Zajednice srpskih opština, navodeći da Albanci nisu u stanju to da urade.

"Pozivam i našu vladu, predsednika Republike Srbije, da nam pomogne da sačuvamo ovu našu slobodu, a Prištini poručujemo – ne pretite nam nasiljem, primenom sile, ne podstičite mržnju jer mi odavde ne idemo", kazao je Rakić.

Kosovska policija raspoređena je ispred zgrade u kojoj se skup održava
Kosovska policija raspoređena je ispred zgrade u kojoj se skup održava

Kosovski ministar spoljnih poslova Behdžet Pacoli izjavio je prethodno u ponedeljak, nakon što kosovske vlasti nisu odobrile ulazak ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu i šefu vladine kancelarije za Kosovo Marku Đuriću, kako dvojica srpskih zvaničnika podstiču na mržnju.

"Gospodin Vulin je ministar odbrane Srbije. Mi nemamo nikakav problem sa našom odbranom, on je zadužen za drugu stranu granice, mi imamo KFOR i naše bezbednosne snage koje su zadužene za odbranu. Prema tome, nema nikakvog razloga da Vulin dolazi na Kosovu da propagira i izaziva mržnju. Prema tome, mi smo taj zahtev odbili", poručio je Pacoli u Prištini, na konferenciji za novinare nakon susreta u ponedeljak sa austrijskom ministarkom spoljnih poslova.

Odluku o zabrani ulaska Đuriću Pacoli je obrazložio slično:

"Gospodin Đurić, direktor kancelarije za Kosovo, i u četvrtak i u petak je podsticao na mržnju, nezadovoljstvo kod albanskog naroda, navodeći da će u svoje mesto da ode kad hoće i da nema ko da ga zaustavi. Mi smo mu rekli da mora da poštuje norme, da traži dozvolu 72 sata unapred. Dobili smo zahtev ali nismo mogli da mu danas odobrimo posetu."

Pacoli: Podsticanje na mržnju
Pacoli: Podsticanje na mržnju

Ministru kulture Srbije Vladanu Vukosavljeviću, koji je u ponedeljak i utorak trebalo da poseti manastire na Kosovu, ustvrdio je Pacoli, ulazak nije zabranjen, ali jeste sprečen iz bezbednosnih razloga samo na jednom graničnom prelazu.

Vukosavljeviću je, pojasnio je Pacoli, odobrena poseta preko graničnog prelaza Merdare, gde ga je čekao kosovski protokol i obezbeđenje. Međutim, istakao je Pacoli, on se pojavio na graničnom prelazu Jarinje i stoga nije imao dozvolu da uđe na taj prelaz gde mu iz bezbednosnih razloga nije dopušten ulaz.

Policija Kosova je saopštila prethodno da se Vukosavljević svojevoljno vratio sa graničnog prelaza Jarinje, iako mu je Ministarstvo spoljnih poslova odobrilo posetu Kosovu.

"Njegova poseta je bila planirana da se realizuje na graničnom prelazu Merdare koje povezuje Kosovo sa Srbijom", navodi policija, te dodaje kako, međutim, Vukosavljević nije došao tamo nego na prelaz Jarinje, takođe na severu.

Vukosavljević, saopštila je policija, "nakon ulaska nije nastavio dalje prema Sevrnoj Mitrovici, već se svojevoljno vratio nazad za Srbiju".

Srpski ministar je, međutim, izjavio novinarima na Jarinju da mu je kosovska policija oko 11.30 sati onemogućila prolaz, iako je njegova poseta uredno najavljena.

"Mislim da se radi o jednom kapricu, koji je besmislen i pogrešan", rekao je Vukosavljević, koji je trebalo da poseti manastire na Kosovu.

"Ova odluka zaista predstavlja jedan ozbiljan gaf i veliki propust i ne doprinosi ukupnoj situaciji", prokomentarisao je.

Automobili sa ministrom Vukosavljevićem na Jarinju
Automobili sa ministrom Vukosavljevićem na Jarinju

Prethodno je šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Jetljir Zuberaj potvrdio za RSE da je ovo ministarstvo odbilo zahtev za posetu direktoru Kancelarije za Kosovo Marku Đuriću i generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću zbog, kako je rekao, "izjava koje podstiču na napetost situacije".

Zamenik komandira za region Sever Besim Hoti je potvrdio za RSE da se Marko Đurić u ponedeljak do iza 13 časova nije pojavio na graničnom prelazu Jarinje, na severu Kosova, te dodao da kako se na prelazu nalazi interventna i pogranična policija kako bi se sprovela odluka Vlade Kosova o zabrani ulaska srpskih zvaničnika. On je naveo da je policija obavezna da postupi prema naredbi, odnosno da ne dozvoli ulazak Marku Đuriću na Kosovo. Policija je takođe pozvala građane da ne nasedaju na dezinformacije u vezi njihovog angažovanja na severu.

​Ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli ranije je poručio da niko nema dozvolu za ulazak na Kosovo, ni Marko Đurić, ni Aleksandar Vulin.

"Ko god uđe na Kosovo ilegalno, biće uhapšen", naveo je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u petak u Briselu, nakon sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, međutim, poručio: "Dali, ne dali, oni će da učestvuju u Severnoj Mitrovici".

"Ajd' da vidim šta ćete da uradite o tom pitanju", dodao je Vučić.

Portparolka EU nadležna za Balkan Maja Kocijančič u ponedeljak je, povodom dešavanja na Kosovu, podsetila strane da se moraju pridržavati sporazuma o posetama zvaničnika koji već postoji.

"Neslaganja u vezi sa ovim sporazumom trebala bi se rešavati putem dijaloga, a ne bilo kakvom eskalacijom", upozorila je Kocijančič.​

Ona je naglasila da su obe strane potvrdile posvećenost dijalogu prilikom susreta predsednika Kosova i Srbije Briselu prošlog petka, te poručila da se, stoga, sva pitanja od obostranog interesa trebaju rešiti u okviru dijaloga i u duhu kontinuirane normalizacije odnosa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG