Dostupni linkovi

Rakić: Srpska lista ne podržava novu Vladu Kosova


Odlučili smo da ne podržimo tu Vladu jer verujemo jedino Beogradu: Goran Rakić
Odlučili smo da ne podržimo tu Vladu jer verujemo jedino Beogradu: Goran Rakić

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je u nedelju da je Srpska lista bila pozvana na samo jedan razgovor povodom formiranja Vlade na Kosovu, ali da je donela odluku da ne podrži tu vladu, jer veruje samo zvaničnom Beogradu.

"Bili smo pozvani na samo jedan razgovor. Pročitali smo u medijima da je napravljena neka koalicija i odlučili da ne podržimo tu Vladu jer verujemo jedino Beogradu", rekao je Rakić u Beogradu, nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i direktorom Kancelarije za Kosovo Markom Đurićem.

Dodao je da su prethodnu Vladu podržali u nadi da će im ta koalicija ispuniti njihove uslove koji se odnose na bolji život i prestanak represije i bezbednosti srpskog naroda na Kosovu.

Podsetimo, Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova u nedelju su i zvanično su postigli dogovor o zajedničkoj vladi. Mandatar vlade, lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti (Albin Kurti), predstaviće novi sastav vlade Skupštini na usvajanje u ponedeljak, 3. februara.

Rakić kaže da to što Srpska ne podržava buduću vladu Kosova, ne znači da njeni poslanici neće biti u Skuštini i boriti se za srpski narod.

Đurić: Srpska lista će učestvovati u institucijama

Direkor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste da će Srpska lista učestvovati u institucijama na Kosovu i sprovoditi mandat koji su im dali Srbi uprkos tome što neće da podrži fromiranje Vlade na Kosovu.

"Nema uslova da Srpska lista glasa za tu Vladu, ali će učestvovati u institucijama i sprovoditi mandat", rekao je Đurić.

Đurić je rekao da ne žele da na pozicije koje su garantovane Srpskoj listi budu "dovedene marionete albanskih separatista".

Po Ustavu Kosova, izbor ministara i zamenika ministara iz redova manjinskih zajednica vrši se nakon konsultacija sa strankama, koalicijama ili grupama koje predstavljaju zajednice koje ne čine većinu na Kosovu.

Ako se imenuju van članstva Skupštine Kosova, za ove ministre i zamenike ministara se zahteva službeno odobrenje većine poslanika Skupštine koji pripadaju strankama, koalicijama, građanskim inicijativama i nezavisnim kandidatima, koji su se izjasnili kao predstavnici relevantne zajednice.

XS
SM
MD
LG