Dostupni linkovi

Duple funkcije za predstavnike Srpske liste


Zastave Srbije u Severnoj Mitrovici, ilustrativna fotografija
Zastave Srbije u Severnoj Mitrovici, ilustrativna fotografija

Zahvalnost za lojalnost Vladi Srbije bez obzira na stručne i kvalifikacione sposobnosti - tako politički analitičar Ranđel Nojkić sažima svoj stav o pitanju imenovanja predstavnika Srpske liste na različite pozicije pri ustanovama koje funkcionišu u srpskom institucionalnom sistemu, a na teritoriji Kosova. Te institucije Kosovo smatra paralelnim.

Vlada Srbije je u novembru imenovala visoke funkcionere Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, za članove raznih saveta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici. Taj Univerzitet funkcioniše po srpskom sistemu i finansira se iz budžeta Srbije.

Pored toga što rade u kosovskom sistemu, mnogi članovi Srpske liste su i na različitim rukovodećim pozicijama i u onom paralelnom srpskom.

„Time (Vlada Srbije) želi da uputi poruku i svima ostalim koji budu ubuduće služili na ovakav način, da ih Vlada Srbije neće ostaviti na cedilu s obzirom da je primetno da će mnogi od njih izgubiti pozicije u kosovskim institucijama s obzirom da se znatno menja pozicija Srpske liste. Ovakva situacija je iznuđena od strane Vlade Srbije u smislu da zaštiti članove Srpske liste za lojalnost koju su pružili Vladi Srbije“, podvlači Nojkić.

Ko su dupli funkcioneri?

Srpska lista je politički subjekat na Kosovu koji uživa potpunu podršku zvaničnog Beograda i koji je osvojio svih deset poslaničkih mesta u Skupštini Kosova na izborima 6. oktobra 2019. Takođe, ova lista je na čelu svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Tako je, primera radi, predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice u kosovskom sistemu, Goran Rakić, 21. novembra ponovo imenovan za člana Saveta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici. Rakić je takođe direktor Javno-komunalnog preduzeća "Standard" u srpskom sistemu.

Goran Rakić glasa na kosovskim izborima u Mitrovici
Goran Rakić glasa na kosovskim izborima u Mitrovici

Pored njega, za članove Saveta Univerziteta u Prištini imenovani su i ostali članovi Srpske liste kao što su Srđan Popović, gradonačelnik Gračanice; Ivan Todosijević, izabrani poslanik u Skupštini Kosova i gradonačelnik Zvečana u srpskom sistemu, te kandidatkinja Srpske liste koja nije uspela da uđe u Skupštinu Kosova, Vinka Radosavljević, inače načelnica pećkog okruga u srpskom sistemu.

Izabrani poslanik Srpske liste Slavko Simić postavljen je za načelnika „Kosovsko—mitrovačkog upravnog okruga“, a takođe je imenovan i za člana Saveta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. U isti savet imenovan je i Zoran Mojsilović, takođe izabrani poslanik Srpske liste. Mojsilović je i direktor opštinskog Sportskog centra u Severnoj Mitrovici.

Ivan Milojević, direktor Kancelarije za zajednice pri kabinetu odlazećeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja imenovan je za člana Saveta Ekonomskog fakulteta.

Za člana istog saveta imenovan je i Milan Radojević, zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova, inače direktor srpskog Fonda penzijsko i invalidskog osiguranja u Severnoj Mitrovici.

Izabrana poslanica Jasmina Dedić imenovana je za člana Saveta Prirodno-matematičkog fakulteta. Ona je takođe načelnica Školske uprave za Kosovo pri srpskom Ministarstvu za obrazovanje.

Zoran Todić, gradonačelnik kosovske opštine Leposavić, i predsednik srpskog privremenog organa iste opštine, imenovan je za člana Saveta Poljoprivrednog fakulteta.

Za člana Saveta učiteljskog fakulteta istog univerziteta imenovana je i izabrana poslanica Srpske liste, Verica Ćeranić, inače direktorica srpske Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo.

Za člana Saveta Filozofskog fakulteta imenovan je Aleksandar Spirić, inače predsednik privremenog opštinskog organa Mitrovice koji funkcioniše takođe u srpskom sistemu. Spirić je takođe zamenik gradonačelnika kosovske opštine Severna Mitrovica.

Za članove Saveta Pravnog fakulteta imenovani su potpredsednik Srpske liste i izabrani poslanik u Skupštini, Igor Simić. Simić je i predsednik nadzornog odbora javnog preduzeća Mreža-Most koju finansira Vlada Srbije.

Zatim, potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić, koji je u prethodnom mandatu Vlade Kosova bio prvi zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak, te izabrani poslanik Ljubinko Karadžić, predsednik srpskog privremenog organa Priština sa sedištem u Gračanici i Vučina Janković, gradonačelnik kosovske opštine Zvečan.

Miljana Nikolić, izabrana poslanica ispred Srpske liste imenovana je za člana Saveta Medicinskog fakulteta. Ona je takođe zamenica direktora Zdravstvenog centra za primarnu zdravstvenu zaštitu u Severnoj Mitrovici.

Na raznim funkcijama imenovani su i odbornici u lokalnim samoupravama ispred Srpske liste.

Ima li komentara u Vladi Srbije?

Inače, srpski Zakon o visokom obrazovanju predviđa da sastav saveta visokoškolske ustanove imenuje Vlada Srbije „iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede“.

Iz Vlade Srbije nismo dobili odgovor na upit zašto su funkcioneri Srpske liste imenovani u savete univerziteta.

Mišljenje Mitrovčana

Pitali smo i građane Severne Mitrovice šta misle o novim imenovanjima. Dok ih pojedini podržavaju, drugi navode da se ovim uspostavlja politička kontrola nad univerzitetom. Govore Dušan Milunović, Ilija Marković, Ljubiša Vujović i Mirjana Jakšić.

Građani severa Kosova o novim imenovanjima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Šta je ostalo od ukidanja paralelizma?

Povodom novih imenovanja u savetima univerziteta, analitičar Dušan Janjić kaže da kada se pogleda popis funkcija, radi se o poslovima na budžetu Srbije. Ukidanje paralelizma na Kosovu, iako je nakon briselskog sporazuma trebalo da se desi, nije se dogodilo.

Integrisanje Srba u institucije Kosova nije se desilo, čak je od 2016. došlo do obnove broja mnogih institucija u tom paralelnom sistemu
Dušan Janjić

„To je onaj takozvani nepostojeći, paralelan sistem vlasti i u suštini samo produžavanje mandata koji su istekli. To je neka vrsta održavanja paralelizma vlasti koji nije ukinut, bez obzira na briselski sporazum. Integrisanje Srba u institucije Kosova nije se desilo, čak je od 2016. došlo do obnove broja mnogih institucija u tom paralelnom sistemu. To je taj paralelizam koji je zapravo, na osnovu sporazuma iz 2013. i posle lokalnih izbora trebalo da bude ukinut“, navodi Janjić.

I Janjić i Nojkić smatraju da nije sigurno u kojoj će meri Srpska lista biti uključena u budućoj Vladi Kosova, na čijem čelu se očekuje da će biti lider izbornog pobednika - pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti.

Kurti je kazao da će ispoštovati Ustav i da će Srpska lista dobiti ministarstvo, ali da je ne vidi kao koalicionog partnera.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG