Dostupni linkovi

Srbija i Huawei: Intenziviranje saradnje uprkos sporazumu iz Vašingtona


Ministar u Vladi Srbije bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović u poseti Huawei Centru za inovacije i razvoj digitalizacije u Beogradu, maj 2020.
Ministar u Vladi Srbije bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović u poseti Huawei Centru za inovacije i razvoj digitalizacije u Beogradu, maj 2020.

Otvaranjem Centra za inovacije i razvoj digitalizacije kineske IT kompanije Huawei (Huavej) u Beogradu 14. septembra, Srbija je intenzivirala saradnju sa tom kineskom kompanijom, nakon što se potpisom predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sporazumu u Vašingtonu 4. septembra obavezala da će zabraniti upotrebu 5G mreže koja je nabavljena od nepouzdanih kupaca.

Iako se kineski Huawei eksplicitno ne pominje u sporazumu, upravo je ova kompanija pod lupom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje se kod svojih saveznika zalažu da izbegnu Huawei, jer smatraju da bi kineska vlada mogla da koristi tehnologiju te kompanije za špijuniranje zapadnih zemalja.

„Sam sporazum nije mnogo obeshrabrio Srbiju da nastavi saradnju sa kompanijom Huawei“, navodi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Stefan Vladisavljev, programski asistent u nevladinom Beogradskom fondu za političku izuzetnost (BFPI) i jedan od autora publikacije o saradnji Kine sa državama Centralne i Istočne Evrope.

Sporazum 'fleksibilno formulisan'

Otvaranju Huawei centra prisustvovala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je rekla da je o sporazumu koji su 4. septembra u Beloj kući u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti, razgovarala sa kineskim partnerom.

Prema sporazumu, Srbija i Kosovo „će zabraniti upotrebu 5G mreže u okviru svoje mrežne infrastrukture, koja je nabavljena od nepouzdanih kupaca“.

U sporazumu se ističe i da se obe strane obavezuju da će blogovremeno ukloniti takvu opremu i učiniti druge potrebne korake tamo gde je ona već prisutna.

„I Huawei i mi smo apsolutno isto razumeli tu tačku sporazuma, a to je da Srbija mora da ima otvoren i transparentan tender za partnere kada bude došlo vreme za 5G mrežu“, navela je Brnabić odgovarajući na novinarska pitanja.

Ona je dodala da je kao prioritet vlade koju predvodi postavila pokretanje digitalne transformacije zemlje i da će centar značajno pomoći daljoj digitalizaciji u Srbiji.

Regionalni direktor kompanije Huawei Li Mećun rekao je da se nada da će Vlada Srbije zadržati jednak tretman za poslovne partnere.

Vladisavljev za RSE navodi da je sam sporazum potpisan u Vašingtonu „vrlo fleksibilno formulisan“ i da ostaje da se vidi kako će teći implementacija sporazuma i kako će on uticati na dalju saradnju kompanije Huawei i Srbije.

Potpisnik sporazuma, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije od 10. septembra rekao da će Srbija poštovati Vašingtonski sporazum, ali i da u njemu "nije navedeno da Srbija ne može da koristi kinesku opremu za 5G mrežu, već da ne može da koristi opremu za 5G mrežu koja nije proverena".

"Daleko smo još od 5G, ali nigde ne piše Kina", izjavio je tada Vučić.

5G i Huawei u Srbiji

U Srbiji 5G tehnologija još nije dostupna mobilnim korisnicima, niti je sproveden postupak za izdavanje dozvola za korišćenje neophodnih radio-frekvencija, dok bi izgradnja mreže, prema ranijim najavama nadležnog Ministarstva za telekomunikacije Srbije za RSE mogla početi naredne godine.

Za radio-frekvencije nadmetaće se postojeća tri mobilna operatora u Srbiji – Telekom, u vlasništvu države i privatne kompanije Telenor i VIP, ali na aukciji mogu učestvovati i drugi operatori, ukazala je u ranijoj izjavi za RSE pomoćnica ministra telekomunikacija Srbije Irini Reljin.

Vladisavljev navodi da će upravo saradnja državnog Telekoma biti zanimljiva u kontekstu toga u kojoj meri i na koji način će Srbija primeniti tačku Vašingtonskog sporazuma koja se odnosi na 5G mrežu.

„Kompanija Huawei nema saradnju samo sa Telekomom Srbija, postoje određeni aspekti saradnje i sa Telenorom. Međutim, najzanimljivije biće upravo posmatrati dalji način saradnje između Telekoma Srbija i kompanije Huawei zbog toga što je Telekom u državnom vlasništvu i kroz Telekom će najbolje biti oslikana i spoljna politika Srbije“, smatra Vladisavljev.

Vladisavljev ukazuje da sporazum nema pravnu snagu, sve dok ne bude ratifikovan i unet u nacionalno zakonodavstvo.

„Kroz neformalne izjave srpskih zvaničnika u 2019. su se kineske kompanije, pre svega Huawei, pominjale kao glavni saradnici, kao glavni snabdevači koji imaju interesovanje za učešće u izgradnji 5G telekomunikacione mreže u Srbiji“, navodi Vladisavljev.

(Ne)transparentnost poslovanja u Srbiji

Premijerka Ana Brnabić je prilikom otvaranja Huawei centra navela da će Srbija prilikom uvođenja 5G mreže i nabavke neophodne opreme poštovati međunarodne standarde.

„Ta nabavka mora biti otvorena, transparentna i ne sme biti diskriminacije prema bilo kom partneru i tako će i biti i to nije suprotno sporazumu koji je potpisan u Vašingtonu“, izjavila je Brnabić.

Međutim, upravo je netransparentnost jedna od odlika poslovanje ove kineske kompanije u Srbiji, na šta je ukazivala i Šer Fondacija, nevladina organizacija za zaštitu digitalnih prava i sloboda.

Huawei je u Srbiji prisutan više od 10 godina. U javnosti je poznat po projektu „Bezbedan grad“ koji razvija u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, a koji podrazumeva instaliranje 1.000 kamera za video nadzor opremljenih tehnologijom za prepoznavanje lica na 800 lokacija.

Koga i zašto snimaju Huawei kamere u Beogradu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Sve podatke koji se tiču tog projekta Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije označilo je kao „tajne“.

Istraživač u Šer Fondaciji Bojan Perkov u razgovoru za RSE ističe da je cela priča sa Huawei kamerama „dosta kontroverzna“.

„Kada je jedna jako intruzivna tehnologija u pitanju kao što je tehnologija prepoznavanja lica i taj suštinski masovni biometrijski nadzor, a nema veće debate u društvu o tome da li je to zaista neophodno, da li je to jedini način da se nešto predupredi ili da se podigne bezbednost, dolazite u ozbiljnu situaciju, prvo što nemate transparentnost, drugo što se stvara neka nelagodnost građana – da li nas neko špijunira i šta će biti sa tim podacima“, pojašnjava Perkov i dodaje da su kompanije koje posluju u Srbiji bez izuzetaka u obavezi da poštuju zakone u toj zemlji.

Huawei kamere u Beogradu: Ko gleda 'Velikog Brata'?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Bez odgovora nadležnih o preispitivanju saradnje

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije je u ranijoj izjavi za RSE saopštilo da Srbija ne vidi razlog za preispitivanje saradnje sa kineskom kompanijom Huawei nakon što su toj kompaniji, koja je među najvećim proizvođačima pametnih telefona i mrežne opreme, SAD 2019. uvele sankcije.

Kako je navela državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić „Huavej širi svoje poslovanje u Srbiji, a stav države o saradnji nije promenjen“.

„Bilo koja kompanija koja želi da posluje u našoj državi, da obrađuje i prikuplja podatke građana Srbije, čuva ih i tome slično, ona je dužna da poštuje zakone Republike Srbije, naročito u pogledu standarda informacione bezbednosti i zaštite podataka o ličnosti“, navodi Bojan Perkov istraživač u Šer Fondaciji.

Ova oblast regulisana je Zakonom o informacionoj bezbednosti i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koji je prema rečima Perkova usklađen sa evropskim zakonom odnosno sa GDPR-om (General Data Protection regulation) i kao takav u primeni od avgusta 2019.

“Građani imaju i niz nekih drugih prava koja im zakon omogućava – recimo pravo da dobiju uvid u svoje podatke, da te podatke obrišu i tome slično. E, sad pitanje je kada vi imate jedan tako netransparentan odnos šta se tu dešava”, ukazuje Perkov.

Svi poslovi kompanije Huawei u Srbiji

Huawei kamere, kako je to označila međunarodna organizacija Fridom Haus (Freedom House) u izveštaju u kojem je Srbija svrstana među "hibridne režime", predstavljaju najkonkretniji primer tehnološkog uticaja Kine u Srbiji.

Sa državnim mobilnim operaterom Telekomom kineski Huawei ima ugovor o izgradnji infrastrukture širokopojasnog interneta.

Srbija je sa kompanijom Huawei sarađivala i na Gradskom data centru Kragujevcu koji je pušten u rad u martu 2020. u kome će se čuvati podaci gradskih uprava, javnih preduzeća i ustanova i obezbediti povezivanje za republičkim bazama podataka, a kako je tada saopšteno Kina je za izgradnju "data centra" donirala dva miliona dolara.

Huawei je i strateški partner Vlade Srbije u uvođenju različitih gradsko-komunalnih servisa u okviru projekta „Pametan grad“.

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) u maju 2019. stavio je kineski Huawei na “crnu listu”, uz zabranu američkim kompanijama da koriste opremu ovog kineskog tehnološkog giganta, uz obrazloženje da se time ugrožava nacionalna bezbednost.

U oktobru iste godine, Stejt department (State Department) je na “crnu listu” stavio 28 kineskih vladinih bezbednosnih agencija i tehnoloških kompanija, specijalizovanih za opremu za nadzor optužujući ih za učešće u kampanji represije i kršenju ljudskih prava, pre svega, muslimanske manjine Ujguri u Kini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG