Dostupni linkovi

Šef kineske diplomatije dolazi u Evropu da popravi odnose


Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji turneju evropskim zemljama počeo posetom Italiji.
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji turneju evropskim zemljama počeo posetom Italiji.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji krenuo je u evropsku turneju radi popravljanja odnosa Pekinga i Brisela, ali i da pokuša da ubedi Evropljane da se odupru kampanji SAD za izbegavanje saradnje s Kinom, pišu svetski mediji, ukazujući da bi predmet razgovora mogao biti i kineski Huavej (Huawei) koji je sve više onemogućen da učestvuje u izgradnji 5G mreža.

Promena percepcije

Šef kineske diplomatije počeo je turneju evropskim zemljama s ciljem da obnovi zahladnele odnose dok raste zabrinutost zbog agresivne spoljne politike Kine u jeku pandemije COVID-19. Zabrinutost raste i zbog tenzija Vašingtona i Pekinga, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal), ističući da je obilazak pet zemalja označen kao unapređenje saradnje u obnovi svetske ekonomije i borbi protiv korona virusa.

Evropa je pokušavala da izbegne da zauzme stranu u sve dubljem sporu Vašingtona i Pekinga, ističe američki list. Iako je većina Evropljana više naklonjena SAD, i glasači i političari su gnevni zbog nasrtaja administracije Donalda Trampa (Trump), uključujući tarife, kritike evropske potrošnje na vojsku i jednostranih povlačenja iz Pariskog klimatskog sporazuma i nuklearnog dogovora s Iranom.

Mnogi Evropljani su do pre nekoliko godina Kinu videli kao potencijalnog partnera, ali je sve veći nacionalizam pod predsednikom Si Đinpingom izmenio tu percepciju, dok je evropska diplomatija nedavno zahladila prema Kini, premda evropske kompanije produbljuju veze s tom zemljom, dodaje Volstrit džurnal. EU je prošlog meseca uvela sankcije Kini zbog odnosa prema Hongkongu, približavajući se tvrđem stavu Trampove administracije prema Pekingu.

Prošle godine EU je označila Kinu kao "sistemskog rivala" i povećala kontrolu nad kineskim investicijama, a pregovori o novom investicionom sporazumu, koji Brisel i Peking vode nekoliko godina, zapeo je zbog nezadovoljstva Evropljana, kako vide, preprekama za poslovne operacije u Kini.

Kineski predsednik sledećeg meseca će održati video samit s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja trenutno predsedava Evropskom unijom, kao i drugim visokim evropskim zvaničnicima. Nemačka se veoma oslanja na prodaju u Kini, i za izvoz i za proizvodnju u toj zemlji, i, kako navodi Volstrit džurnal, Berlin se nada da će snažan kineski oporavak posle mera ograničenja podići nemačku prodaju, posebno automobila.

Ofanzivno šarmiranje

Kina diplomatskom ofanzivom nastoji da šarmira Evropu da se odupre kampanji SAD za izbegavanje saradnje s Pekingom, ocenjuje Blumberg (Bloomberg).

Vang će posle Italije, gde je počeo evropsku turneju, posetiti Holandiju, Norvešku, Francusku i Nemačku. Njegov dolazak usledio je pošto je američki državni sekretar Majk Pomeo (Mike) proteklih meseci dva puta bio u Evropi i upozorio da Kina predstavlja veću pretnju od Rusije.

Za Kinu, ocenjuje Blumberg, evropska turneje šefa diplomatije deo je šireg napora da se stabilizuju ključni odnosi širom sveta, posebno dok SAD nastoje da isključe Huavej iz 5G mreža, promene globalni lanac snabdevanja i spreče kineske aplikacije poput TikToka da pristupe američkim podacima.

S druge strane, dodaje se u tekstu, Kina je nedavno ublažila retoriku prema SAD i obe strane su ove nedelje izrazile posvećenost trgovinskom dogovoru.

Strateški značaj Evrope za Peking je povećan kako su odnosi sa SAD pogoršani a Pompeo nastoji da izgradi antikineski blok zemalja, rekao je za Blumberg istraživač u Kineskoj akademiji društvenih nauka koji je tražio da mu se ne navodi ime. Iako virtuelni samit Kina-EU u junu nije prošao dobro, Peking vidi otopljavanje odnosa dok Evropa nastoji da obnovi privredu posle pandemije, dodao je istraživač.

"Spoljašnje mešanje"

Vang je u utorak, 26. avgusta, rekao u Italiji da SAD mute odnose Pekinga s Evropom, ističe Politiko (Politico), uz ocenu da šef kineske diplomatije nastoji da popravi pogoršane veze Brisela u Pekinga i odbije uticaj SAD.

U Evropi će Vang takođe pokušati da brani početni diplomatski odgovor Kine na pandemiju izazvanu korona virusom, navodi portal, dodajući da su evropske diplomate kritikovale Peking da koristi krizu u propagande svrhe i širi dezinformacije o poreklu virusa.

Vangova poseta Evropi uveliko se vidi kao misija gašenja požara s obzirom na uspeh SAD u privoljavanju evropskih zemalja da zauzmu tvrđi stav prema Kini, ističe portal. Pompeo je pre dve nedelje u Evropi rekao da je "izazov odupiranja pretnji Kineske komunističke partije na neki način gori od hladnog rata".

Posle sastanak s italijanskim ministrom spoljnih poslova Luiđi di Majom (Luigi Di Maio), Vang je rekao da odnose Kine i Evrope remeti "spoljašnje mešanje", dodajući da je u interesu obe strane da "odagna takvo mešanje", što je, kako ukazuje Politiko, prikrivena referenca na SAD, pošto nije naveo na koga konkretno misli. On je rekao da se i Kina i Italija suočavaju s "izazovima protekcionizma i unilateralizma, kao i mentalitetom hladnog rata", ali da Kina ne namerava da se "upušta u takav hladan rat", dodajući da je to povratak u istoriju.

S druge strane, Huavej postaje sve važniji u odnosima EU i Kine, dok raste broj zemalja koje razmatraju da isključe tu kompaniju iz svoje infrastrukture usled kombinacije zabrinutosti za bezbednost, pritiska SAD i težnje da se podrže evropski proizvođači poput Eriksona (Ericsson) i Nokije. Za Huavej bi, kako navodi Politiko, mogli biti posebno važni razgovori u Holandiji i Nemačkoj koje još nisu donele odluku o toj kompaniji i koje je Pompeo zaobišao tokom svoje posete Evropi.

Poteškoće u "konsolidaciji odnosa"

Nastojanje šefa kinske diplomatije da ojača ekonomske i diplomatske odnose s Evropom u svetlu tenzija sa SAD, nije bez poteškoća, navodi agencija Frans pres (Agence France-Presse), ukazujući na kritike Pekinga zbog odnosa prema Hongkongu.

Tokom Vangove posete Rimu, potpisana su još dva trgovinska sporazuma s Italijom koja je prva zemlja iz Grupe sedam koja je prihvatila ambicioznu infrastrukturnu inicijativu Pojas i put, zbog čega je i naišla na kritike drugih evropskih zemlja.

Postoji zabrinutost, ukazuje AFP, da bi kineska inicijativa mogla da destabilizuje manje zemlje dužničkim opterećivanjem, pojačati moć Kine i omogućiti da ključne tehnološke i industrijske tajne dođu u ruke Pekinga. Italijanski lideri se, međutim, nadaju da veće izvozne mogućnosti – od poljoprivrednih proizvoda do mašinerije – mogu pomoći izlasku iz razorne ekonomske krize izazvane merama zatvaranja.

Međutim, u Vangovom pokušaju "konsolidovanja odnosa", postoje očigledne poteškoće, ističe AFP, navodeći da je u trenutku potpisivanja trgovinskih dogovora u Rimu, aktivista iz Hongkonga Nejtan Lo (Nathan Low) tražio od Italije da osudi kršenja ljudskih prava u Kini.

Italija treba da "strogo osudi" Peking zbog ljudskih prava, rekao je Lo koji je nedavno pobegao iz Hongkonga posle uvođenja spornog zakona o bezbednosti. On je pozvao na "snažnu alijansu" protiv Pekinga i tražio kažnjavanje kineskih zvaničnika odgovornih za kršenje ljudskih prava Ujgura u Sinđangu, kao i u Hongkongu.

Di Majo je kazao da je rekao kineskom kolegi da su od suštinskog značaja stabilnost i prosperitet Hongkonga, kao i "velika autonomija tog grada i zaštita fundamentalnih sloboda njegovih stanovnika".

XS
SM
MD
LG