Dostupni linkovi

Kina kritikuje SAD zbog stavljanja Huaveja na crnu listu


Kineske vlasti su kritikovale odluku SAD zbog stavljanja telekomunikacionog giganta Huaveija na crnu listu, najavljujući da će zaštiti svoje kompanije u trenutku kada rastu tenzije između dve zemlje zbog trgovinskog rata.

Zvanični Peking se protivi da druge zemlje nameću jednostrane sankcije na kineske privredne subjekte, saopštilo je Ministarstvo trgovine, naglašavajući da bi SAD trebalo da izbegavaju dalje pogoršavanje trgovinskih odnosa između dve zemlje.

"Pozivamo SAD da okončaju svoje nezakonite radnje (...) kako bi se izbegla dalja šteta za ekonomske i trgovinske odnose" dve zemlje, rekao je portparol ministarstva trgovine Gao Feng.

Mere protiv Huaveja preduzete su u trenutku kada je američki ministar finansija rekao da će uskoro posetiti Kinu da bi nastavio pregovore o trgovinskom sporazumu.

Nade o njegovom postizanju dovedene su u pitanje nakon što je Vašington podigao carine sa 10 na 25 odsto na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara. Peking je uzvratio tarifama od 25 odsto na 60 milijardi američkog uvoza.

Ministarstvo finansija SAD je saopštilo u sredu da je stavilo Huavej i još 70 podružnica na crnu listu, odnosno zabranjuje ovoj kompaniji da nabavlja komponente i tehnologiju od američkih kompanije bez odobrenja domaćih vlasti.

Predsednik SAD Donald Tramp je istovremeno uveo zabranu američkim telekomunikacionim mrežama da nabavljaju opremu od stranih kompanija koje, kako je naveo predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost.

SAD i nekoliko drugih zemalja poslednjih meseci izrazili su zabrinutost da koristi Kina proizvode Huaveija za nadzor.





XS
SM
MD
LG