Dostupni linkovi

SAD stavio kineske organizacije na crnu listu zbog 'represije nad Ujgurima'


Protest u Istanbulu zbog represije nad Ujgurima, 1. oktobar 2019.
Protest u Istanbulu zbog represije nad Ujgurima, 1. oktobar 2019.

Sjedinjene Države stavile su 28 vladinih i trgovinskih kineskih organizacija na crnu listu, saopćilo je američko Ministarstvo trgovine.

Te organizacije se optužuju da su uključene u kampanju represije kineskih vlasti, što se, prije svega, odnosi na muslimansku manjinu Ujgure u kineskom većinski muslimanskom regionu Sinđijang, navodi se saopćenju.

"Američka vlada i ministarstvo trgovine ne mogu i neće tolerirati brutalno gušenje (sloboda) etničkih manjina u Kini", navodi se u saopćenju američkog ministra trgovine Wilbura Rossa.

Organizacijama sa crne liste uskraćena je mogućnost uvoza proizvoda iz SAD-a.

Istovremeno, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u utorak da će Kina nastaviti poduzimati čvrste i odlučne mjere zaštite svoje suverene sigurnosti.

"Sjedinjene Države trebale bi ispraviti svoje pogrešne načine i prestati se miješati u kineske poslove", izjavio je u utorak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, Geng Shuang.

Kako prenosi AP, kineska delegacija predvođena dopremijerom Liu Heom će od četvrtka (10. oktobar) boraviti u Washingtonu, gdje će pokušati dogovoriti okončanje carinskog rata između dvije najveće ekonomije na svijetu.

U delegaciji će biti i ministar trgovine, guverner centralne banke i kineski stručnjaci u oblasti industrije, tehnologije i poljoprivrede.

Odlukom je obuhvaćeno 20 kineskih sigurnosnih službi i osam kompanija među kojima su i firma za proizvodnju opreme za videonadzor Hikvision, te lideri u tehnologiji prepoznavanja lica SenseTime i Megvii.

Na osnovu nove odluke kineskim firmama zabranjeno je da kupuju komponente od SAD-a bez odobrenja administracije. Na isti način je Washington pokušao ograničiti uticaj Huaweija zbog, kako se navodi, razloga nacionalne sigurnosti.

Američki zvaničnici ističu da ovaj postupak nije povezan sa nastavkom trgovinskih pregovora sa Kinom, ali ukazuje da američki predsjednik Donald Trump zauzima oštar stav u vrijeme kada dvije najveće svjetske ekonomije pokušavaju okončati trgovinski spor.

XS
SM
MD
LG