Dostupni linkovi

TikTok i Orakl - partnerstvo bez algoritma


Ilustrativna fotografija

Američka tehnološka kompanija Orakl (Oracle) u tehnološkom hladnom ratu Vašingtona i Pekinga izašla je kao mogući pobjednik dogovorom o partnertnerstvu s kineskim TikTokom kojim bi preuzela upravljanje podacima američkih korisnika te aplikacije za razmjenu kratkih video zapisa, mada aranžman tek treba da odobre vlasti dvije zemlje u geopolitičkom sukobu, pišu svjetski mediji.

Partnerstvo a ne prodaja

U pokušaju snalaženja u geopolitičkim napetostima između Pekinga i Vašingtona, Orakl je pobijedio Majkrosoft (Microsoft) u bitci za američki dio kineske video aplikacije TikTok dogovorom koji je struktuisan kao partnerstvo a ne kao puka prodaja, ističe Rojters (Reuters) dodajući kako bi prema najnovijem prijedlogu Orakl preuzeo upravljanje TikTokovim korisničkim podacima u SAD.

Bajtdens (ByteDance), kineski vlasnik TikToka, pregovarao je o prodaji američkih operacija svoje veoma popularne aplikacije za kratke videozapise Oraklu ili konzorciju na čijem je čelu bio Majkrosoft, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u avgustu naredio prodaju rekavši da će u suprotnom ugasiti američki ogranak kineske platforme, što je prema prošlomjesečnoj anketi Rojtersa, podržalo 40 odsto Amerikanaca.

Iako je TikTok najpoznatiji po plesnim video zapisima koji su popularni među tinejdžerima, američki zvaničnici zabrinuti su da bi se podaci o korisnicima mogli proslijediti kineskoj komunističkoj vladi. TikTok, koji ima čak 100 miliona korisnika u SAD, tvrdio je da takve podatke nikada neće podijeliti s kineskim vlastima.

Pregovori o prodaji prekinuti su kada je Kina prošlog mjeseca ažurirala svoja pravila o kontroli izvoza, ograničavajući prijenos TikTokovog algoritma stranom kupcu. U ponedjeljak je, dodaje Rojters, kineski državni televizijski kanal na engleskom jeziku CGTN citirao izvore da Bajtdens neće prodati TikTokove američke operacije Oraklu ili Majkrosoftu i da neće dati izvorni kod za platformu nijednoj američkoj firmi.

Orakl je kompanija koja, ističe Rojters, ima značajne tehnološke mogućnosti u upravljanju i zaštiti podataka, ali nema iskustva s društvenim mrežama jer njenu klijentelu čine firme a ne potrošači dodajući također kako je suosnivač Orakla Leri Elison (Larry Ellison) jedan je od rijetkih predstavnika američkih tehnoloških divova koji podržavaju Trampa.

Algoritam kao tajni začin

Poslovni dogovor kineskog Bajtdensa i američkog Orakla suočit će se s Bijelom kućom i Odborom za strana ulaganja u SAD i obje kompanije vjeruju da će zadovoljiti pitanja oko sigurnosti podataka koju je prethodno pokrenula američka vlada, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Struktura Oraklovog poslovnog dogovora nije bila odmah poznata, naglašava list dodajući kako nije bilo jasno da li dogovor uključuje prijenos algoritama. Dvije osobe koje su upoznate s postignutim dogovorom rekli su da je to prikladnije nazvati partnerstvom, a ne akvizicijom, sugerišući da nije došlo do razmjene značajne imovine, navodi njujorški list.

Algoritmi, koji određuju koji će videozapisi biti preporučeni korisnicima i koji se smatraju tajnim začinom TikTok-a, tretirani su kao dio pregovora o poslu sve dok Peking nije promijenio politiku vezanu za izvoz vrste umjetne inteligencije koju TikTok koristi. Time su, naglašava Volstrit džurnal, pokrenuta pitanja među pregovaračima o tome kako vrednovati poslovanje na društvenim mrežama.

Izvori tvrde da Majkrosoft, koji je također pregovarao s TikTokom, bez direktne kupovine algoritama ne bi mogao slijediti svoje obećanje o predanosti pitanjima nacionalne sigurnosti. List dodaje da je Majkrosoft, koji se u pregovorima s TikTokom udružio s grupacijom Volmart (Walmart), koja je u nedjelju, 13. septembra saopštila da razmišlja o pridruživanju grupi Orkal te da nastavlja "razgovore s vodstvom Bajtdensa i drugim zainteresovanim stranama".

List također napominje da je Tramp još sredinom avgusta izrazio podršku potencijalnoj ponudi Orakla rekavši da je to "sjajna kompanija" i da je njen vlasnik "strašan moma". Suosnivač Orakla Lari Elison je početkom ove godine izdvojio donaciju za Trampa, dok je izvršna direktorica te kompanije, Safra Katc (Catz), radila u izvršnom odboru Trampovog tima 2016. godine.

Daleko od konačnog dogovora

Bajtdens je postigao preliminarni dogovor o "tehničkom partnerstvu" s Oraklom prije 15. septembra - Trampovog roka za dogovor o prodaji kineske aplikacije - ali razgovori su daleko od konačnog dogovora koji će biti prihvatljiv za obje vlade, ističe Fajnenšl tajms (The Financial Times).

U konačnom dogovoru, Orakl će vjerojatno posjedovati manjinski udio u američkom poslovanju TikToka, kao i postojeći investitori Bajtdensa, rekla je osoba koja je upoznata s raspravama dodajući da se ipak razgovori nastavljaju i da bi se mogli promijeniti. Također, dodaje londonski list, za svaki dogovor potrebna je podrška i američke i kineske vlade, a Peking je poduzeo korake koji sugerišu moguću blokadu poslova zbog ograničenja u izvozu izvornih kodova.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Vašington za licemjerje i zloupotrebu državne moći u "tipičnom dogovoru koji je iznudila vlada". S druge strane, naglašava Fajnenšl tajms, nejasno hoće li Tramp odobriti partnerski aranžman kakav je Bajtdens dogovarao s Oraklom, jer je prethodno zatražio punu prodaju američkih operacija TikToka kako bi riješio pitanje nacionalne sigurnosti.

Orakl je najpoznatiji kao dobavljač poslovnog softvera i njegovo poslovanje s klaud uslugama moglo bi imati koristi od TikToka kao kupca. No, dodaje list, Orakl je zabilježio i antagonistički odnos prema Kini nakon prošlogodišnjeg otpuštanja oko 900 radnika koji su na protestima koji su uslijedili optuživali Elisona za navodnu nesklonost prema Kini.

Tehnološki hladni rat

Nakon Huaveja (Huawei), koji je potpuno spriječen da ima ikakve poslove u SAD, TikTok je sada drugi primjer kineske tehnološke kompanije koja se našla na borbenoj liniji u američkom kineskom hladnom ratu, ocjenjuje BBC u analizi.

Trampova administracija kaže da se ovdje radi o izjednačavanju uslova poslovanja i pitanja zaštite podataka i privatnosti Amerikanaca, dok Peking tvrdi da je riječ o američkim nasilnicima koji su nezadovoljni zbog slabog napretka u ključnim tehnološkim područjima zbog čega nastoje ili blokirati ili preuzeti kinesku tehnologiju - u slučaju TikTok-a.

Nejasno je što će se dogoditi s popularnom aplikacijom za razmjenu videozapisa koja ima oko 100 miliona aktivnih korisnika u SAD-u, tj. kakav će oblik imati ako zaista završi u američkim rukama i koliko će ostati popularna, ističe BBC napominjući kako je TikTok u avgustu podigao tužbu protiv američke vlade kao odgovor na Trampovu izvršnu naredbu o zabrani aplikacije.

Sve bi to, ukazuje u svojoj analizi BBC, moglo usporiti rast kompanije u SAD-u, ali postoje nagovještaji i da je svoj fokus Bajtdens već usmjerio van tržišta s kojih je TikTok istisnut - SAD-a i Indije - te da umjesto toga ulaže na tržišta jugoistočne Azije.

Miješanje vlade u korporacijske poslove

Prodaja TikToka ući će u istoriju kao jedan od najgorih primjera miješanja vlade u korporacijske poslove, ocjenjuje kolumnist Blumberga (Bloomberg), Tim Kalpan (Culpan) i dodaje kako u ovom tehnološkom hladnom ratu Majkrosoft nije gubitnik niti je Orakl pobjednik.

Prije samo nekoliko sedmica, nakon što je Tramp zabranio poslovanje američkih entiteta s Bajtdensom kako bi ubrzao prodaju TikToka, navodno je postojala čitava postava velikih imena koji su željeli doći do ove nove moderne aplikacije. Majkrosoft je saopštio da nije dobio posao, dok će Orakl pokušati iako se ta američka kompanija ne bavi potrošačkom tehnologijom i najvjerovatnije ne posjeduje osnovne tehnologije koje su pomogle TikTok-u da postane popularan.

Na cijelu stvar uticala je promjena politike Pekinga o prodaji algoritama jer, naglašava kolumnista, iako su podaci ono čega se Vašington plaši, to su tehnologija i algoritmi koji su zaista vrijedni.

TikTok i Bajtdens uhvaćeni su između dviju vlada koje možda ipak nisu toliko različite, ocjenjuje Kalpan u Blumbergovoj ubrici “Mišljenje” navodeći kako “pijun u ovom tehnološkom hladnom ratu ne stvara oružje ili poluprovodnike, već daje kratke videozapise za adolescente, što situaciju čini još apsurdnijom”.

XS
SM
MD
LG