Dostupni linkovi

Vučić: Poštovaćemo sporazum iz Vašingtona


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija svoje obaveze iz sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Kosovom koji je potpisan 4. septembra u Vašingtonu, osim "ako bude videla da niko drugi ne ispunjava obaveze".

Vučić je za Radio televiziju Srbije rekao da je Srbija uspela da "odškrine vrata Bele kuće" i da joj je u Sjedinjenim Američkim Državama ukazano poštovanje.

"Nisam glup da mislim da to nije povezano sa pitanjima koja su povezana sa SAD, ali Srbiji je ukazano poštovanje", izjavio je Vučić.

Vučić je potvrdio da prema sporazumu, za koji je naveo da predstavlja pismo o namerama, Srbija treba da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine, a da se Kosovo obavezalo na međusobno priznanje s Izraelom.

Predsednik Srbije je rekao da će u petak, 11. septembra razgovorati sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i da će mu reći da je Srbija pružila "najširu ruku" Izraelu.

"Ne kažem da Izrael neće priznati Kosovo, ali hajde da sačekamo da vidimo tu formu", naveo je Vučić.

Na pitanje od čega će zavisiti selidba Ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, Vučić je rekao "ni od čega", ne navodeći detalje.

"Razgovaraćemo s Palstincima, s našim arapskim prijateljima. Ako Izrael prizna Kosovo, Priština će pre nas to da uradi (da otvori ambasadu u Jerusalimu), pa ćemo da vidimo kakav će onda da bude odnos arapskih zemalja prema Kosovu", rekao je Vučić.

Vučić koji je rekao da je imao razgovore sa brojnim diplomatama koji su ga podsećali na Rezoluicju 478, koja se odnosi na Bliski istok.

"Srbija ništa nije pogazila, a predstavnici tih zemalja su pogazili Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti o Kosovu", rekao je Vučić.

Odlični odnosi sa Rusijom i Kinom

Na pitanje da li će Srbija imati probleme sa Kinom, s obzirom na tačku koja se odnosi na korišćenje 5G mreže, Vučić je naveo da u Vašingtonskom sporazumu "nije navedeno da Srbija ne može da koristi kinesku opremu za 5G mrežu, već da ne može da koristi opremu za 5G mrežu koja nije proverena".

"Daleko smo još od 5G, ali nigde ne piše Kina", rekao je Vučić.

Povodom tačke u kojoj su se obe strane obavezale na diverzifikaciju snabdevanja energijom, Vučić je rekao da se u dokumentu ne pominje direktno gas.

"Vi ste pomislili, ali ne piše. Rekao sam Amerikancima da ćemo da kupujemo najjeftiniji gas na tržištu, uspeli smo da izbacimo odredbu da ćemo da kupujemo američki LNG (tečni prirodni gas). Da mi umesto povoljnog ruskog gasa platimo skuplji gas, to ne dolazi u obzir", rekao je Vučić.

Bez razgovora o priznanju u Briselu

"O priznavanju Kosova se uopšte ne razgovara u Briselu i nikada se neće dogoditi da Srbija prizna Kosovo", rekao je Vučić.

On je, u kontekstu dijaloga Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom Evropske unije, rekao kako Srbija "poštuje trud i rad specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lačjaca i ljudi iz EU", navodeći da će Srbija "sama procenjivati šta dobija i gubi".

"Važno je da EU razume jednu stvar, a to je da je važno da se postigne kompromis, a ne da se ostvaruju ciljevi Unije i neke od zemalja EU i da Srbija ne bude ponižena i saterana u ćošak", rekao je Vučić.

'Crna Gora će u Srbiji uvek imati prijatelja'

Govoreći o rezultatima izbora u Crnoj Gori, Vučić je rekao da će se Beograd truditi da gradi dobre odnose sa tom državom i da će Podgorica u Srbiji "uvek imati prijatelja i otvorena vrata".

Vučić je rekao da je "video da se (pobednici izbora u Crnoj Gori) nisu odlučili" da za prvu inostranu posetu izaberu Srbiju, "nego neke evropske zemlje".

"Mogu da nas izaberu i kao šesti, sedmi ili 18. izbor, oni će za nas uvek biti najvažniji. To je njihov izbor, kada budemo hteli sretaćemo se. Srbima u Crnoj Gori kažemo da ćemo biti uz njih", rekao je Vučić.

On je poželeo "srećan i uspešan rad svakome ko formira novu vladu u Crnoj Gori, predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću ili nekom drugom".

Povodom potpisivanja u Podgorici koalicionog sporazuma o vladi tri do sada opozicione crnogorske liste, Vučić je kazao da "nije ni očekivao" da će nova vlada povući priznanje Kosova ili doneti odluku o izlasku iz NATO.

'Putin mi se izvinio'

Vučić je rekao da su mu se i predsednik i ministar spoljnih poslova Rusije Vladimir Putin i Sergej Lavrov izvinili zbog objave portparolke tog ministarstva Marije Zaharove na Facebook-u.

"Putin i Lavrov mi se nikad do sada nisu izvinjavali ni za šta, a sada obojica. Putin mi je rekao da iza toga (objave Zaharove) ne stoji ruska država, a pogotovo ne on lično", rekao je Vučić.

Zaharova je 5. septembra na svom Facebook-u objavila sliku predsednika Srbije na niskoj stolici ispred velikog stola za kojim je predsednik SAD Donald Tramp, i uz sliku scene iz filma "Niske strasti", u kojoj glumica Šeron Stoun sedi prekrštenih nogu. Kasnije se izvinila zbog te objave .

Vučić je naveo da su odnosi Srbije i Rusije "veoma dobri", da sa Putinom ima "česte konsultacije" i da je javnost "mogla da vidi koliko je poštovanje Rusije" i prema njemu i prema Srbiji.

"Putin odlično razume probleme Srbije", rekao je Vučić.

Formiranje nove vlade do kraja meseca

Predsednik Srbije je rekao da će nova vlada Srbije, na osnovu junskih izbora, biti formirana do kraja septembra, a da će pre toga biti izabran predsednik Skupštine.

Vučić je rekao da pre formiranja nove vlade vladajuća Srpska napredna stranka "treba da reši neke svoje unutrašnje probleme, što je već u toku".

"Zadovoljan sam što imamo više od 55 odsto novih gradonačelnika i predsednika opština. To ne znači da su oni koji više nisu na svojim položajima, bili loši, ali je uvek dobro da dodje do nove i svežije krvi", rekao je on.

XS
SM
MD
LG