Dostupni linkovi

Huawei otvorio centar za inovacije i razvoj digitalizacije u Beogradu


Centar za inovacije i digitalni razvoj u Beogradu
Centar za inovacije i digitalni razvoj u Beogradu

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine Čen Bo prisustvovale su u Beogradu otvaranju Centra za inovacije i digitalni razvoj kompanije Huavej (Huawei), koji će prema rečima Brnabić značajno pomoći daljoj digitalizaciji u Srbiji u narednom periodu, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije, prenosi agencija Beta.

Ona je podsetila da je kao prioritet svoje vlade postavila pokretanje digitalne transformacije zemlje, kako bi srpska ekonomija postala zasnovana na inovacijama i kreativnosti.

"To doprinosi da se ekonomija mnogo brže razvija, da zemlja bude otpornija na sve izazove i promene, kvalitet života u Srbiji da bude bolji, a prilike za mlade veće. Danas, na kraju mandata, mogu da kažem da smo mnogo postigli", rekla je premijerka.


Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara o eventualnom uticaju nekih tačaka Vašingtonskog sporazuma na odnose sa Huavejom, istakla da ni Srbija nije zainteresovana za nepouzdane tehnologije, već joj je interes da tender za uvođenje 5G mreže bude otvoren i transparentan, uz poštovanje međunarodnih standarda.

"Razumem sve intrige u okviru nekih tačakaVašingtonskog sporazuma, ali naša delegacija nije imala nimalo lak zadatak. Predsednik Vučić uspeo je da zadrži otvorena vrata sa svim partnerima, ne dovodeći Srbiju u nezavidan položaj da prekrši svoje norme", kazala je ona.

Deveta tačka sporazuma iz Vašingtona kaže: “Obe strane će u svojim mrežama mobilne komunikacije zabraniti upotrebu 5G opreme, koju isporučuje neproveren prodavac. Tamo gde je takva oprema već prisutna, obe strane će se obavezati na njeno uklanjanje i druge napore na medijaciji da to bude učinjeno na vreme“.

Brnabić je rekla da je o tome razgovarala i sa predstavnicima kompanije Huavej i da su obe strane "apsolutno isto" razumele tačku sporazuma iz Vašingtona da Srbija mora da ima otvoren i transparentan tender za partnere, kada bude došlo vreme za 5G mrežu.

Čen Bo je kazala da se sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine neprekidno razvija, te da je saradnja u svim oblastima dovela do velikih i plodnih rezultata, što je doprinelo ekonomskom razvoju dve zemlje i konkretnu korist građanima.


"Drago mi je da Huavej u veoma otvorenom, poštenom okruženju aktivno širi saradnju sa partenima u Srbiji", rekla je Čen.

Ona je dodala da digitalna industrija u Kini igra važnu ulogu u ekonomskom razvoju, te da je ta zemlja spremna da sa Srbijom, koja je sada u procesu digitalizacije, deli svoju tehnologiju i iskustvo.

XS
SM
MD
LG