Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Policija na trgu Taksim u Istanbulu sprječava prvomajske demonstracije u kojem je na snazi trodnevni policijski sat zbog mjera prevencije širenja zaraze, 1. maj, 2020.
Policija na trgu Taksim u Istanbulu sprječava prvomajske demonstracije u kojem je na snazi trodnevni policijski sat zbog mjera prevencije širenja zaraze, 1. maj, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Preuzmite infografiku: Nezaposlenost u državama Balkana

Pregled tekstova i vijesti za 1. maj, 2020.:

Dolazak ruskog tima za pružanje medicinske pomoći Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostara, koji je trebao u petak, 1. maja, doći u Bosnu i Hercegovinu, odgođen je do daljnjeg, jer tročlano Predsjedništvo BiH treba da se očituje o tome.

Vlada Japana planira da produži vanrednu situaciju u zemlji za otprilike mjesec dana, izjavio je 1. maja japanski premijer Šinzo Abe.

Oko 400 kompanija ponovo je počelo da radi, dok se na posao vratilo oko 40.000 radnika, nakon relaksiranja mera u Srbiji donetih zbog pandemije korona virusa, izjavio je 1, maja Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas, 1. maja, kineske vlasti da im upute poziv za istragu životinjskog porekla virusa. "SZO želi da sarađuje sa medjunarodnim partnerima i na poziv kineske vlade da učestvuje u istrazi o životinjskom poreklu" virusa, izjavio je agenciji Frans pres (AFP) portparol organizacije Tarik Jašarev.

Vlada Severne Mekdonije podsetila je građane da se nenošenje zaštitne maske od danas, 1. maja, prekršajno kažnjava sa 20 evra. Kako se navodi u saopštenju, za kompanije koje ne obezbede da zaposleni i posetioci nose maske predviđena je kazna od 2.000 evra.

Za prvomajske praznike u entitetima BiH, Republici Srpskoj i Federaciji BiH, uveden je prošireni policijski sat. U Republici Srpskoj (RS) je 1, maja u 12 sati počeo prošireni policijski sat, koji će trajati za prvomajske praznike, s ciljem sprečavanja širenja bolesti COVID-19.

Uprkos mjerama vlade o ograničenom kretanju i molbama sindikatima da pomjere demonstracije za narednu sedmicu kada se očekuje popuštanje mjera, grčki radnici i studenti okupili su se ispred parlamenta Grčke kako bi obilježili Međunarodni praznik rada.

Tim medicinskih eksperata iz Kine ostaće u Srbiji do daljeg kako bi nastavio da pomaže u borbi protiv pandemije COVID-19, izjavila je 1. maja Čen Bo, ambasadroka Narodne Republike Kine u Srbiji.

Mađarska mora da se pripremi za potencijalni drugi talas epidemije korona virusa u oktobru ili novembru uprkos tome što će se širenje zaraze verovatno usporiti tokom leta, izjavio je 1. maja, gostujući na državnoj radio stanici mađarski premijer Viktor Orban.

XS
SM
MD
LG