Dostupni linkovi

SZO zatražio od Kine poziv za istragu porekla korona virusa


Barijere na ulicama u Vuhanu u vreme pandemije
Barijere na ulicama u Vuhanu u vreme pandemije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas, 1. maja, kineske vlasti da im upute poziv za istragu životinjskog porekla virusa.

"SZO želi da sarađuje sa medjunarodnim partnerima i na poziv kineske vlade da učestvuje u istrazi o životinjskom poreklu" virusa, izjavio je agenciji Frans pres (AFP) portparol organizacije Tarik Jašarević.

Stručnjaci ocenjuju da se novi korona virus pojavio krajem 2019. godine na jednoj pijaci u kineskom gradu Vuhan, gde su se prodavale žive egzotične životinje.

Prema do sada dostupnim podacima, virus životinjskog porekla mutirao je i prešao na čoveka, piše AFP.

Američke obaveštajne službe zaključile su da novi korona virus nije napravio čovek niti je genetski modifikovan, objavljeno je u saopštenju 30. aprila. Kako navodi kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe, oni i dalje pokušavaju da utvrde da li je epidemija počela kontaktom sa inficiranim životinjama ili je rezultat greške u laboratoriji u Vuhanu, kineskom gradu gde je pandemija počela, prenosi agencija Frans pres.

Sjedinjene Američke Države oštro su kritikovale SZO zbog načina na koji je reagovala na pandemiju korona virusa, a predsednik SAD Donald Tramp (Trump) je najavio da će obustaviti finansiranje te organizacije.

XS
SM
MD
LG