Dostupni linkovi

Odgođen dolazak ruskog tima za dezinfekciju u Mostar


Šator za trijažu ispred bolnice u Mostaru
Šator za trijažu ispred bolnice u Mostaru

Dolazak ruskog tima za pružanje medicinske pomoći Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostara, koji je trebao u petak, 1. maja, doći u Bosnu i Hercegovinu, odgođen je do daljnjeg, jer tročlano Predsjedništvo BiH treba da se očituje o tome.

Naime, problem se stvorio jer je provjerama utvrđeno da je riječ o vojnom vozilu i medicinskim vojnim tehničarima. U Ministarstvo inostranih poslova BiH, a potom i u Ministarstvu odbrane BiH su u četvrtak istakli da nisu nadležni za davanje dozvole ulaska oružanim snagama druge države u BiH.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović zatražio je od Ambasade Rusije u Sarajevu pružanje medicinske pomoći Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostara, nakon čega je najavljeno je da će ruska medicinska ekipa 1. maja ući u Bosnu i Hercegovinu.

Ministarstvu inostranih poslova u Vijeću ministara BiH notom se obratila Ambasada Ruske Federacije u BiH kojom se traži dozvola ulaska na teritoriju BiH za "24 člana medicinskog tima i pet specijalizovanih vojnih BAH vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju".

Ministrica inostranih poslova BiH Bisera Turković je zahtjev Ambasade Rusije u BiH proslijedila ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću, koji je naveo da Ministarstvo odbrane nije nadležno da daje dozvolu za ulazak oružanih snaga druge države na teritoriju BiH.

Za ulazak ruske medicinske ekipe na teritorij Bosne i Hercegovine neophodna je saglasnost Predsjedništva BiH.

XS
SM
MD
LG