Dostupni linkovi

Produženi policijski sat u BiH zbog prvomajskih praznika


Baščaršija u Sarajevu, april 2020.
Baščaršija u Sarajevu, april 2020.

Za prvomajske praznike u entitetima BiH, Republici Srpskoj i Federaciji BiH, uveden je prošireni policijski sat.

U Republici Srpskoj (RS) je 1, maja u 12 sati počeo prošireni policijski sat, koji će trajati za prvomajske praznike, s ciljem sprečavanja širenja bolesti COVID-19.

Zabrana kretanja bit će na snazi tri dana, odnosno 1., 2. i 3. maja, od 12 do pet sati ujutro.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač rekao je da se policijskim satom pokušavaju spriječiti tradicionalna prvomajska druženja, kako ne bi došlo do većeg broja zaraženih osoba.

"Neće biti tolerancije za prvomajske praznike", rekao je i naglasio da građani na javnim površinama i na svojim radim mjestima moraju da nose zaštitnu opremu.

Štab za vanredne situacije u RS produžio je i primjenu zaključka o zabrani kretanja svim osobama van mjesta njihovog prebivališta od subote u 12 do nedjelje u 18 sati.

Dozvoljeno je jednosatno kretanje djeci sa smetnjama u razvoju u pratnji roditelja, staratelja ili druge osobe, uz obavezno nošenje maske i rukavica, u periodu od 17 do 18 sati, 1., 2. i 3. maja.

Predviđene su kazne od 100 do 300 KM (50 do 150 eura), ako se ne poštuju vanredne mjere kojima je naloženo korištenje lične zaštitne opreme, pridržavanje fizičke distance ili drugih mjere na javnim i radnim mjestima, čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti.

U Federaciji Bosne i Hercegovine entitetski štab civilne zaštite donio je naredbu prema kojoj se za 1.,2. i 3. maj uvodi policijski sat u trajanju od 22 sata do pet sati ujutro. Tokom prvomajskih praznika zabranjeno je i okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu.

U FBiH na snazi je i dalje odluka o ograničenju kretanja mlađih od 18 i starijih od 65 godina sa izuzecima hitnih slučajeva i uz odobrenje kretanja u odabranim danima sedmice.

XS
SM
MD
LG