Dostupni linkovi

Japan produžava vanrednu situaciju još mjesec dana


Šinzo Abe u trenutku proglašenja vanredne situacije u Japanu, 7. aprila 2020.
Šinzo Abe u trenutku proglašenja vanredne situacije u Japanu, 7. aprila 2020.

Vlada Japana planira da produži vanrednu situaciju u zemlji za otprilike mjesec dana, izjavio je 1. maja japanski premijer Šinzo Abe.

Abe je naredio ministru ekonomije Jasutošiju Nišimuri da sastavi plan za produžetak sprovođenja vanrednih mjera, s obzirom na to da uvedene mjere traju do 6. maja.

"Nakon izvještaja panela stručnjaka, zatražio sam od ministra Nišimure da iskoristi produženje postojećeg okvira vanredne situacije za oko mjesec dana", rekao je Abe.

On je naglasio da panel stručnjaka ispituje situaciju u različitim dijelovima zemlje i da će vlasti saslušati njihova mišljenja, uz nadu da će odluka biti odnesena 4. maja.

Japanski premijer je do sada uspio da spriječi veliki porast broja zaraženih, kakav je viđen u drugim dijelovima svijeta, ali je upozorio da je oprez i dalje potreban, javio je AFP.

"Mišljenje stručnjaka je da će nam i dalje biti potrebna saradnja japanskog naroda u bliskoj budućnosti", dodao je Abe.

U Japanu je 7. aprila proglašena jednomjesečna vanredna situacija u sedam regiona, što je kasnije prošireno na cijelu zemlju. Do 1. maja je u zemlji preminulo 432 ljudi od posljedica zaraze korona virusom, a pozitivnih na korona virus je registrovano 14.300 ljudi.

XS
SM
MD
LG