Dostupni linkovi

Uprkos mjerama, prvomajske demonstracije na ulicama Atine


Uz transparente i zastave, većina demonstranata u Atini nosi maske i rukavice
Uz transparente i zastave, većina demonstranata u Atini nosi maske i rukavice

Uprkos mjerama vlade o ograničenom kretanju i molbama sindikatima da pomjere demonstracije za narednu sedmicu kada se očekuje popuštanje mjera, grčki radnici i studenti okupili su se ispred parlamenta Grčke kako bi obilježili Međunarodni praznik rada.

Uz korištenje plastičnih oznaka položenih na zemlju kako bi im pomogli da stoje na sigurnoj udaljenosti, stotine demonstranata pridružilo se maršu kojeg su orgnanizovali iz PAME grupe povezane sa Komunističkom strankom Grčke, prenosi Reuters. Uz transparente i zastave, većina demonstranata nosi maske i rukavice, te su odvojeni jedni od drugih otprilike dva metra.

Mjere ograničenog kretanja, uvedene u martu u sklopu širih mjera u nastojanju suzbijanja širenja korona virusa, bit će postepeno ublažavane tokom narednih mjeseci, počevši od narednog ponedjeljka.

“Simbolične događaje za Prvi maj kao i uvijek organizuju sindikati, sa svim neophodnim mjerama, te ne predstavljaju opasnost”, napisali su organizatori u saopštenju, prenosi AP.

Grčke vlasti su uporno upozoravale ljude da će ovogodišnji Prvi maj biti drugačiji, uz napomenu da će mjere koje će djelimično biti ublažene u ponedeljak, biti na snazi i tokom praznika. No, uprkos upozorenjima, sindikati organizuju desetine okupljanja, naročito u centru Atine.

Prema podacima Johns Hopkinsa u Grčkoj je zaražena 2.591 osoba, dok je 140 preminulo.

XS
SM
MD
LG