Dostupni linkovi

Sa protesta u Novom Sadu zatražena istraga o obračunu obezbeđenja sa aktivistima


Protest u Novom Sadu: Traži se istraga o obračunu obezbeđenja sa aktivistima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Protest u Novom Sadu: Traži se istraga o obračunu obezbeđenja sa aktivistima

U centru Novog Sada održan je dvočasovni protest protiv nasilja.

Povod su bili incidenti koji su nedelju dana ranije izbili na protestu protiv usvajanja urbanističkog plana grada, kada su se muškarci u civilu bez vidljivih obeležja sukobili sa demonstrantima.

Protest protiv nasilja je započeo ispred sedišta policije, a potom su učesnici krenuli u šetnju centralnim novosadskim Bulevarom oslobođenja.

Građani su na čelu kolone nosili transparent "Buna protiv mafije" i uzvikivali "svi na ulice", "svi na referendum" i "GUP (generalni urbanistički plan) je glup".

Šetnja učesnika protesta protiv nasilja u Novom Sadu, 28. jul 2022.
Šetnja učesnika protesta protiv nasilja u Novom Sadu, 28. jul 2022.

Okupljanje je završeno u centru grada kod zgrade Pokrajinske vlade Vojvodine.

"Novi Sad je slobodan grad i tako će i ostati, a poruka za gradonačelnika Novog Sada i predsednika Srbije je - raspišite referendum", rekao je aktivista Miran Pogačar na kraju protesta.

Incident ispred SNS

Tokom šetnje dogodio se incident ispred jednog od lokalnih sedišta vladajuće Srpske napredne stranke.

Nekoliko demonstranata razbilo je staklo na protorijama stranke gađajući farbom izlog na kome su fotografije lidera stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa novosadskih naprednjaka i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Uzvikivali su "bando napredna" i skinuli zastave Srbije koje su bile istaknute na zgradi.

Učesnici protesta protiv nasilja gađali su farbom jedno od lokalnih sedišta Srpske napredne stranke u Novom Sadu, 28. jul 2022.
Učesnici protesta protiv nasilja gađali su farbom jedno od lokalnih sedišta Srpske napredne stranke u Novom Sadu, 28. jul 2022.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević napisao je nakon incidenta na Instagramu da je užasnut primitivizmom nasilnika koji su navodne mirne proteste pretvorili u "huliganski pohod".

"Potvrdili su da smo sve vreme bili u pravu dok smo upozoravali da oni nemaju nikakve veze sa ekologijom, i da im je Generalni urbanistički plan samo paravan za izazivanje nereda", poručio je Vučević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je protest "Buna protiv mafije" u Novom Sadu organizovala "agresivna, građanski orijentisana skupina".

"Postoji jedna ta agresivna skupina, građanski orijentisanih, ne bih želeo da kažem antisrpski orijentisanih, koji su najsnažniji u želji da se hitno uvedu sankcije Rusiji, da se osudi Republika Srpska, da se Srbija povuče sa Kosova i oni su organizovali te demonstracije večeras", rekao je Vučić za Pink.

Poruke učesnika protesta

Protest, koji je brojao više stotina ljudi, započeo je oko 19 sati ispred sedišta policije.

Aktivistkinja Marija Prijić, u ime svog muža koji je bio jedan od učesnika protesta prošle sedmice i bio u sukobu sa pripadnicima obezbeđenja, izjavila je da se "ne boje" i da je nasilje na protestima "poteklo od institucija".

"Zaštitite zakon a ne vlast, zaštitite građane a ne funkcionere", poručio je aktivista inicijative Lokalni front, Predrag Voštinić.

Novosadski aktivista Brajan Brković izjavio je da se "nad Novim Sadom sprovodi tiranija".

"Kada se bunimo, izlazimo na ulicu, zovu nas provokatorima i da želimo da izazovemo nasilje. A nasilje ovde odavno traje", rekao je on.

Aktivista Miran Pogačar poručio je da Novi Sad ne želi da bude grad betona i grad za investitore i da su proteklih meseci aktivisti kroz inicijative i procedure pokušali to da ukažu novosadskim vlastima.

Na skupu su bili i predstavnici udruženja građana i opozicionih partija iz svih krajeva Srbije.

Prisutni su bili i pojedini opozicioni političari Nebojša Zelenović, Biljana Stojković, Miroslav Aleksić, Borislav Novaković, Aleksandar Jovanović Ćuta.

Na protestu je bio i antiratni aktivista iz Rusije Petr Nikitin koji nosi fotografije sa prethodnog protesta. Na tim fotografijama je ispisano: "Ko je hteo u Rusiju?" i "Čestitam, stigli ste."

Ruski antiratni aktivista Petr Nikitin na protestu protiv nasilja u Novom Sadu, 28. jul 2022.
Ruski antiratni aktivista Petr Nikitin na protestu protiv nasilja u Novom Sadu, 28. jul 2022.

Šta kažu građani Novog Sada?

"Na protestu sam zato što želim da, pre nego što donesem odluku da se odselim iz ovog grada, pokušam sve što mogu da uradim da on postane bolji", rekla je za RSE Višnja Žugić.

Ona misli da će grad postati nemoguć za život ukoliko se usvoji GUP.

Boris nije bio na prošlom protestu i kaže da je došao zbog načina na koji su se ophodili prema ljudima na tom protestu, ali i zbog generalnog urbanističkog plana.

"Izgleda strašno da se gaze ljudi, da se angažuje, koliko sam razumeo, privatno obezbeđenje da bi se državne stvari koristile za neke potrebe", rekao je Branislav.

Vlasti tvrde - sve bilo po propisu

Na protest 28. jula pod sloganom "Buna protiv mafije", pozvale su lokalne organizacije iz Novog Sada i opozicija. Zahtev je da policija i tužilaštvo procesuiraju one koji su, kako se navodi, "batinali" građane nedelju dana ranije.

Iako predstavnici vlasti tvrde da je sve bilo po propisu i da nasilja nad demonstrantima 21. jula nije bilo, demonstranti naglašavaju da je nad njima upotrebljena prekomerna sila.

U svojim tvrdnjama pozivaju se, pored ostalog, na snimke koji kruže u medijima i na društvenim mrežama. Na jednom od njih, vide se tri muškarca u civilu, kako kolenom pritiskaju vrat jednom od demonstranata i stavljaju mu lisice.

Lokalna udruženja i opozicione stranke su navele da su u nasilju nad demonstrantima učestvovali pripadnici privatnog obezbeđenja koje je angažovao Grad Novi Sad, firme "Intersec Team", ali i pripadnici bezbednosnih službi Srbije - policija i Žandarmerija.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je demantovalo da je policija bila nasilna. Dodali su da su pripadnici MUP-a sprečili "upad" demonstranta na gradsku sednicu i da su dva demonstranta privedena zbog napada na službeno lice.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je u danu protesta optužio demonstrante da su "namerno izazvali nasilje" pred zasedanje Skupštine grada na kojoj je usvojen Generalni urbanistički plan grada.

Dodao je da je policija radila svoj posao i da nema informacije da je privatno obezbeđenje hapsilo građane.

Šta kaže Tužilaštvo?

Tužilaštvo u Novom Sadu za RSE je 27. jula potvrdilo da preduzima mere po službenoj dužnosti kako bi utvrdilo da li je na protestu u tom gradu bilo elemenata krivičnih dela

Za sada je poznato da je krivičnu prijavu Tužilaštvu podnela opoziciona Stranka slobode i pravde 25. jula. Sumnjaju da su, kako se navodi, pripadnici privatnog obezbeđenja, Žandarmerije i drugih službi, počinili više krivičnih dela na protestu u Novom Sadu.

Ista stranka je 26. jula i policijskoj upravi u Novom Sadu predala prijavu protiv firme "Intersec Team" , uz navode da su nezakonito obavljali delatnost privatnog obezbeđenja.

Pritužbu policiji su 27. jula podneli i predstavnici lokalnih organizacija u Novom Sadu, prenosi novosadski portal 021. Aktivistkinja Marija Srdić rekla je da u proteklih nedelju dana nisu dobili informacije od državnih ustanova da li se ispituje ko su osobe koje su bile nasilne prema građanima.

Aktivisti su pritužbu podneli sektoru unutrašnje kontrole policije i žale se na nepostupanje policijskih službenika, jer su, kako tvrde, pripadnici privatnog obezbeđenja "prekoračili svako moguće zakonsko ovlašćenje i policija nije reagovala na njihovo ponašanje".

Protest koji su obeležili incidenti

Na poziv oko 20 lokalnih ekoloških udruženja i opozicionih stranaka, oko 200 građana protestovalo je 21. jula protiv usvajanja generalnog urbanističkog plana grada - krovnog dokumenta koji određuje kako će se Novi Sad urbanistički razvijati.

Oni su sprečeni da priđu zgradi u kojoj se održavala sednica gradske skupštine. Postavljene su ograde oko kojih su stajali muškarci u belim majicama bez vidljivih obeležja.

Demonstranti su hteli da probiju ogradu, a na fotografijama i snimcima koji su objavljeni u medijima i na društvenim mrežama, vide se osobe u civilu koje se fizički obračunavaju sa demonstrantima.

Pred skupštinom se, nakon izbijanja incidenta, pojavio i policijski kordon u opremi za razbijanje demonstracija. Zajedno sa policijom, kako se vidi na snimcima, u kordon su stali muškarci za koje se veruje da su pripadnici privatnog obezbeđenja gradskih institucija.

Protest je trajao nekoliko sati, a demonstranti su se razišli nakon što je Generalni urbanistički plan usvojen.

Aktivisti su naveli da tim dokumentom "gradska vlast predaje Novi Sad u ruke privatnih investitora".

Za predstavnike vlasti u Novom Sadu, predvođene Srpskom naprednom strankom, generalni urbanistički plan je "apsolutno razvojan, dobro odmeren i koncipiran od strane struke, a ne stranačkih aktivista".

Pre usvajanja plana, kojim se utvrđuje kakva će biti namena svakog dela grada i gde sme da se gradi, pristiglo je više od 12.000 komentara i primedbi aktivista i organizacija.

XS
SM
MD
LG