Dostupni linkovi

Tužilaštvo u Novom Sadu ispituje događaje sa protesta 21. jula


Kordon policije ispred zgrade u kojoj je zasedala skupština Novog Sada, na protestu 21. jula 2022. godine.
Kordon policije ispred zgrade u kojoj je zasedala skupština Novog Sada, na protestu 21. jula 2022. godine.

Tužilaštvo u Novom Sadu postupa po službenoj dužnosti kako bi utvrdilo da li je na protestu 21. jula u tom gradu bilo elemenata krivičnih dela, saopšteno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 27. jula.

Na fotografijama i snimcima koji su objavljeni u medijima i na društvenim mrežama, vide se osobe u civilu koje se fizički obračunavaju sa demonstrantima u centru Novog Sada 21. jula, pred zgradom u kojoj je zasedala gradska skupština.

RSE je poslao upit Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, da li postupa zbog navoda o prekomernoj upotrebi sile na protestu i šta je do sada urađeno.

Odgovoreno je da tužilaštvo, u skladu sa zakonom i nadležnošću, preduzima sve mere i radnje "po službenoj dužnosti, radi provera i utvrđivanja postojanja osnova sumnje" da li se na pomenutim događajima "stiču sva bitna obeležja nekog od krivičnih dela".

Kako je izgledao protest u Novom Sadu?

U Novom Sadu se 21. jula protestovalo protiv usvajanja generalnog urbanističkog plana grada, a lokalna udruženja i opozicione stranke navode da je upotrebljena prekomerna sila prema demonstrantima i da su u tome učestvovali policija i pripadnici privatnog obezbeđenja koje je angažovao Grad Novi Sad.

Na jednom od snimaka vide se tri muškarca u civilu, kako kolenom pritiskaju vrat jednom od demonstranata i stavljaju mu lisice.

Nasilje tokom protesta protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana u Novom Sadu 21. jul 2022.
Nasilje tokom protesta protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana u Novom Sadu 21. jul 2022.

Demonstranti su sprečeni da priđu zgradi u kojoj se održavala sednica gradske skupštine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je demantovalo navode da je policija vršila nasilje nad demonstrantima, dodajući da su pripadnici MUP-a sprečili "upad" demonstranta na gradsku sednicu i da su dve osobe privedene zbog napada na službeno lice.

Opozicija podnela krivičnu prijavu

Lokalna nevladina udruženja i opozicione stranke pozvale su na novi protest u Novom Sadu, u četvrtak, 28. jula, sa zahtevom da se procesuiraju oni koji su tukli građane na prethodom protestu.

Gradski odbor opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) podneo je 25. jula krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu zbog sumnji da su, kako se navodi, pripadnici privatnog obezbeđenja, Žandarmerije i drugih službi, počinili više krivičnih dela na protestu u Novom Sadu 21. jula.

SSP je predao prijavu zbog zlostavljanja i mučenja, protivpravnog lišenja slobode, nasilničkog ponašanja na javnom skupu i zloupotrebe službenog položaja, stoji u saopštenju.

Funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ranije je demantovao navode demonstranata. Dan nakon protesta, 22. jula, Vučević je optužio demonstrante da su "izazvali nasilje" pred zasedanje skupštine.

Dodao je da je policija radila svoj posao i da nije tačno da su se sa građanima obračunavali i pripadnici privatnog obezbeđenja.

Protest protiv Generalnog urbanističkog plana Novog Sada (GUP), krovnog dokumenta kojim se određuje urbanistički razvoj Novog Sada, organizovalo oko 20 lokalnih udruženja građana. Oni su optužili gradske vlasti da GUP prilagođavaju interesima sumnjivih investitora, na štetu Novosađana.

Generalni urbanistički plan Novog Sada je u danu protesta usvojen, a za njega je glasala aktuelna vlast Srpske napredne stranke (SNS) sa koalicionim partnerima, a protiv su bili Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije.

XS
SM
MD
LG