Dostupni linkovi

Pet odgovora o razlogu protesta u Novom Sadu 


Sukob policije i demonstranata tokom protesta protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana u Novom Sadu, 21. jul 2022.
Sukob policije i demonstranata tokom protesta protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana u Novom Sadu, 21. jul 2022.

Tekst: Jovana Krstić

Ako se razgovara sa čelnicima drugog po veličini grada u Srbiji, Novog Sada, reći će da je novi gradski urbanistički plan "apsolutno razvojan, dobro odmeren i koncipiran od strane struke, a ne stranačkih aktivista".

Ukoliko se pitaju aktivisti i deo građana koji su bili protiv njegovog usvajanja, čućete da "tim dokumentom gradska vlast predaje Novi Sad u ruke privatnih investitora".

Nacrt tog dokumenta od početka su pratile kritike dela javnosti, a njegovo izglasavanje u skupštini 21. jula obeležio je protest, neredi i privođenje građana.

Šta je Generalni urbanistički plan?

Generalni urbanistički plan je krovni dokument kojim se utvrđuje strategija urbanističkog razvoja grada.

Njime se, između ostalog, utvrđuje koji deo grada će imati koju namenu, te gde sme da se gradi. Donosi se na određeni vremenski period, u ovom slučaju do 2030. godine.

Nacrt generalnog urbanističkog plana nakon javne rasprave razmatra lokalna Komisija za planove lokalne samouprave, potom nadležno Gradsko veće, a poslednju reč ima Skupština Grada koja glasa o njegovom usvajanju.

Kako je proteklo usvajanje GUP-a?

Novi GUP od 1.300 stranica, koji je izglasan, skoro je identičan onom koji se našao na javnim raspravama.

Na nacrt GUP-a prethodno je pristiglo više od 12 hiljada komentara i primedbi aktivista i organizacija.

Uoči sednice jedan broj građana protestovao je protiv usvajanja tog dokumenta i sukobio se sa policijom u pokušaju da uđe u skupštinsku salu u kojoj se odlučivalo.

Protest protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, Novi Sad, 21. jul 2022.
Protest protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, Novi Sad, 21. jul 2022.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je da su u Novom Sadu privedene dve osobe koje su bile u grupi demonstranata koja je pokušala da upadne na sednicu Skupštine Novog Sada.

Gradonačelnik Novog Sada optužio je demonstrante da su izazvali nasilje pred zasedanje Skupštine grada.

Šta zameraju aktivisti?

Na protest protiv novosadskog GUP-a građane je pozvalo gotovo 20 lokalnih organizacija i udruženja građana.

Prema proceni jednog od njih, Društva arhitekata Novog Sada, GUP "nije ispunio potrebna očekivanja".

Glavne primedbe odnose se na izgradnju "opštegradskih centara", koji bi služili decentralizaciji grada ali na način da, kako ova organizacija ocenjuje, "daje mogućnost investitorima" da se dalje šire, odnosno da u direktnim pregovorima sa gradom izdejstvuju "veću spratnost".

Stručnjaci iz ovog udruženja ukazuju i na probleme sa projektom gradnje velikog stambenog kompleksa na obali Dunava.

U delu novosadske javnosti taj projekat je kolokvijalno nazvan "Novi Sad na vodi", čime se aludira na stambeno-poslovni kompleks "Beograd na vodi", na priobalju reke Save, koji od 2015. godine u beogradskoj četvrti Savamala gradi kompanija "Eagle Hills" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ovaj projekat pratile su različite afere – od nelegalnog rušenja privatnih objekata u delu Beograda "Savamala", preko protesta građana protiv njegove realizacije, zamerki na transparentnost ugovora sa kompanijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa do oglušivanja na negativne kritike stručne javnosti.

Gradnja "Novog Sada na vodi" je predviđena na području starog brodogradilišta, koje je sada u vlasništvu novosadske kompanije "Uni-Galens doo".

Nekadašnje brodogradilište na Ribarskom ostrvu, Novi Sad, 14. februar 2020.
Nekadašnje brodogradilište na Ribarskom ostrvu, Novi Sad, 14. februar 2020.

Iz kompanije su još prošle godine poručili da su oni spremni za projekat "Novi Sad na vodi", čim se steknu zakonski uslovi.

"U budućnosti, kada se za to steknu zakonski uslovi i ako bude struka dala 'zeleno svetlo', na prostoru 'Brodogradilišta' planiramo izgradnju najmodernijeg, humanog stambeno-poslovnog kompleksa, po ugledu na evropska uređena brodogradilišta pretvorena u nove omiljene gradske četvrti", rekli su iz kompanije Galens za novosadski portal 021.

Taj građevinski kompleks, već duže vreme je izvor neslaganja između gradskih vlasti i dela građana.

Građani smatraju da će se njegovom izgradnjom uništiti priroda, ali da će i sam grad imati problem zbog promena na obali Dunava.

Kako vlast odgovara?

Kada je reč o izgradnji stambenog kompleksa na obali Dunava, gradski čelnici tvrde da je to razvojni potencijal za Novi Sad.

Gradonačelnik Novog Sada i funkcioner Srpske napredne stranke, Miloš Vučević tokom skupštinske sednice na kojoj je usvojen Generalni urbanistički plan, 21. jul 2022.
Gradonačelnik Novog Sada i funkcioner Srpske napredne stranke, Miloš Vučević tokom skupštinske sednice na kojoj je usvojen Generalni urbanistički plan, 21. jul 2022.

Uoči sednice na kojoj je usvojen Generalni urbanistički plan, 21. jula, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, inače visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, ocenio je taj dokument kao "apsolutno razvojan, dobro odmeren, koncipiran i definisan od strane struke".

"Pod punom moralnom, ličnom i političkm odgovornošću tvrdim da je ovo dobar plan za dalji razvoj našeg grada i nemam tu nikakvu dilemu niti ću podleći bilo kakvoj histeriji manje grupe ljudi koja se predstavlja kao zaštitar grada. Neka svako radi svoj posao", rekao je Vučević.

Koja pitanja su ostala otvorena?

Na fotografijama i snimcima sa protesta pred zgradom Skupštine Vojvodine u Novom Sadu, objavljenim u medijima i na društvenim mrežama 21. jula, vide se i osobe u civilu koje se fizički obračunavaju sa okupljenima.

Na hitan "prestanak sa nasiljem i zastrašivanjem", pozvale su organizacije civilnog društva okupljene oko Platforme "Tri slobode", uz poruku da "institucije pripadaju građanima i građankama".

Nasilje tokom protesta protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, Novi Sad, 21.jul 2022.
Nasilje tokom protesta protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, Novi Sad, 21.jul 2022.

"Zahtevamo da nadležne institucije neodložno pokrenu postupke protiv odgovornih pripadnika policije i privatnog obezbeđenja, radi utvrđivanja da li je došlo do prekomerne upotrebe sile prema okupljenim građanima i građankama" poručili su oni.

Novosadska opozocija osudila je primenu sile na protestu i od vlasti zatražila odgovor na pitanje "ko je tukao građane Novog Sada".

"Tražimo da se utvrdi ko su mišićavi i istetovirani momci koji su stajali uz ogradu i tukli građane i ko ih je angažovao za taj prljavi posao", navela je Demokratska stranka.

Vlasti na ova pitanja opozicije nisu odgovorile.

XS
SM
MD
LG