Dostupni linkovi

Vučić: Za protest u Novom Sadu saznao sam danas, policija bila blaga


Protest ispred Skupštine Vojvodine, Novi Sad, 21. jul 2022.
Protest ispred Skupštine Vojvodine, Novi Sad, 21. jul 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 22. jula da je tek danas saznao za protest u Novom Sadu, održan prethodnog dana, i naglasio da "niko nije napao nekoga, zato što je mirno stajao ili sedeo negde".

"Reč je o licima koji su već upadali, da li u Skupštinu grada, da li u Skupštinu Vojvodine, i bacali petarde i suzavce. Ako mislite da je to ne znam kakav nivo demokratije, nije, i to nije dozvoljeno nigde u svetu", rekao je Vučić novinarima kod jezera Gruža, nakon prikaza taktičke vežbe MUP-a.

Prema njegovim rečima, ispred Skupštine Vojvodine nije bilo privatno obezbeđenje, već skupštinsko obezbeđenje angažovano zakonom, da štiti tu objekat od "nasilnog upada", i dodao da je reakcija policije bila "blaga".

"Policija je bila toliko blaga i toliko vodila računa da nikoga ne povredi i samo jasnom merom odvravćanja upozori sve da nasilje i divljaštvo koje su već preduzimali neće biti dozvoljeno, ništa više", rekao je Vučić.

"Šta očekujete od policije? To je organ koji pre svega predstavlja monopol fizičke prinude u rukama države", rekao je predsednik.

MUP Srbije tvrdi da nisu vršili nasilje nad demonstrantima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je 22. jula da je laž da su 21. jula u Novom Sadu pripadnici policije vršili nasilje nad demonstrantima, te da takve tvrdnje imaju za cilj da naruše ugled policije.

Kako stoji u saopštenju MUP-a, među demonstrantima je bilo najmanje Novosađana, a najviše iz Beograda, Požege i drugih gradova, te da "lažni navodi o nasilju policajaca dolaze od strane određenih medija, političara i nevladinih organizacija".

"Juče je zahvaljujući profesionalnom i efikasnom radu pripadnika policije nasilna grupa demonstranata koju su činili i politički aktivisti, sprečena da sruši zaštitnu ogradu, upadne na sednicu Skupštine grada Novog Sada i izazove haos i nerede", stoji u saopštenju.

Iz policije navode da su demonstranti iskazivali nasilje prema policajcima, tako što su ih gađali kamenicama, flašama, udarali ih raznim predmetima, polivali ih zelenom farbom i upućivali najpogrdnije psovke.

"Policija će uprkos brojnim napadima, počevši od one laži da nehumano postupa prema migrantima, pa sve do ove da je vršila nasilje nad demonstrantima, nastaviti da svoj posao radi odgovorno, efikasno, savesno, u skladu sa zakonom, da čuva javni red i mir i da štiti građane i poredak", saopšteno je iz MUP-a.

Protest u Novom Sadu 21. jula organizovan je pred zgradom Skupštine Vojvodine od strane dela građana nezadovoljnih zbog Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada koji je tog dana trebalo da bude usvojen.

Protest je organizovalo više lokalnih udruženja građana koja su optužilia gradske vlasti da GUP prilagođavaju interesima sumnjivih investitora, na štetu Novosađana.

Uoči sednice jedan broj građana protestovao je i sukobio se sa policijom u pokušaju da uđe uz skupštinsku salu u kojoj se odlučivalo. Incidenti su izbili u nekoliko navrata, a nerede je zaustavila interventna jedinica policije opremljena šlemovima i štitovima.

Generalni urbanistički plan Novog Sada je tog dana usvojen, a za njega je glasala aktuelna vlast Srpske napredne stranke (SNS) sa koalicionim partnerima, a protiv su bili Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije.

MUP je na dan protesta u Novom Sadu saopštio da su privedene dve osobe u Novom Sadu, zbog napada na službeno lice.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), optužio je demonstrante da su izazvali nasilje pred zasedanje Skupštine grada, da je policija radila svoj posao, te da nije tačno da su se sa građanima obračunavali i pripadnici privatnog obezbeđenja.

XS
SM
MD
LG