Dostupni linkovi

Novosadski aktivisti na putu urbanističkog plana


Dom centra alternativne kulture i aktivizma, u Novom Sadu poznatija kao "Crna kuća – CK13" (februar 2022).
Dom centra alternativne kulture i aktivizma, u Novom Sadu poznatija kao "Crna kuća – CK13" (februar 2022).

Predlozi u okviru urbanističkih planova u Novom Sadu predviđaju ozbiljne promene širom grada, uključujući i uži centar, gde se nastavlja ideja zamena porodičnih kuća višespratnicama.

Jedna od tih kuća je i dom centra alternativne kulture i aktivizma, u Novom Sadu poznatija kao "Crna kuća – CK13".

I važeći urbanistički akti ugrožavaju opstanak ove zgrade, ali novi planovi gradskih urbanista sada su otišli još dalje: na mestu gde je sada ovaj centar, otvara se mogućnost izgradnje četvorospratnice.

Ovo bi značilo da bi "Omladinski centar CK13", kao alternativni i edukativni prostor namenjen podsticaju i razvoju društvenog angažmana i političkog aktivizma pre svega mladih, trebalo da se iseli sa te adrese.

Predstavnik tog centra Đorđe Majstorović kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da bi ovim potezom bili ugroženi programi tog centra, kao što su različiti filmski i muzički programi, radionice koje se bave unapređenjem političkog aktivizma kod mladih, ali i čuvena "Otvorena kuhinja" koja promoviše etički, ekološki i ekonomski prihvatljiv način ishrane i solidarnost u zajednici.

"Postojimo već petnaest godina, i podržavamo mlade da se bave aktivizmom, a u našem centru se govori i o različitim društvenim problemima. Brojne organizacije koriste 'Crnu kuću' za svoje aktivnosti, radionice i brojne inicijative su krenule odavde i zato mislimo da je ona bitna za celu zajednicu", kaže on.

CK13 je pozvao zajednicu da podrže opstanak ovog centra tako što će podneti primedbe na Plan generalne regulacije područja novog gradskog centra, i to u okviru šire akcije u Novom Sadu, gde su aktivisti prikupili više od 12 hiljada primedbi na Generalni urbanistički plan, koji predviđa ozbiljne infrastrukturne promene u tom vojvođanskom gradu.

Sve primedbe su 6. februara predali na pisarnici Gradske kuće i ponovili zahtev gradskim vlastima da povuku plan, kojim se definiše razvoj i gradnja u drugom po veličini gradu u Srbiji u narednih nekoliko godina.

Zašto je 'Omladinski centar CK13' ugrožen?

Iz Nacrta Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada do 2030. godine, koji je bio na javnom uvidu do početka februara (5. februar), građani i šira stručna javnost su saznali za ideje izmene Novog Sada u narednim godinama.

Kao krovni dokument kojim se utvrđuje strategija urbanističkog razvoja grada kroz definisanje namene prostora, granice građevinskog područja i gradnje infrastrukture, prema proceni Društva arhitekata Novog Sada "nije ispunio potrebna očekivanja" i predlaže se njegovo povlačenje iz procedure.

Glavne primedbe odnose se na izgradnju "opštegradskih centara" koji bi služili decentralizaciji grada ali na način da, kako ova organizacija ocenjuje, "daje mogućnost investitorima" da se dalje šire, odnosno da u direktnim pregovorima sa gradom izdejstvuju "veću spratnost". Stručnjaci iz ovog udruženja ukazuju i na probleme sa "Novim Sadom na vodi", glavnim bulevarima i nasipima na teritoriji ovog grada.

Kao deo problema javila se i sudbina CK13. U zvaničnim primedbama koje se odnose na ovaj problem, u tom omladinskom centru navode da bi rušenjem ove kuće bio ugrožen deo "nezavisne i alternativne kulturne scene koji 'stoji na putu' kulturno jednodimenzionalnom programu u svom okruženju".

Problemi sa opstankom ovog centra stižu u godini kada je Novi Sad i zvanično nosilac titule Evropske prestonice kulture. Na pitanje RSE u Gradskom veću kažu da grad ne želi da ugrozi kulturne centre i da podržavaju rad CK13.

"Gradu nije cilj da onemogući delovanje kulturnih organizacija, naprotiv, posebno u periodu od kako je osvojio titulu Evropske prestonice kulture, intenzivno ulaže u proširivanje kapaciteta i obezbeđivanje prostora za delovanje u kulturi", navodi se u pismenoj izjavi Člana gradskog veća za kulturu Dalibora Rožića.

On dodaje da "Uprava za kulturu vodi otvoren dijalog sa svima koji deluju u sferi kulture i nastoji da ima partnerski odnos, te da se uvek pronađu adekvatna rešenja koja podstiču razvoj kulturnih organizacija".

Gradska koalicija koju uz Srpsku naprednu stranku i nekoliko manjih stranaka, čini i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) još nema zvaničan stav povodom primedbi građana i stručne javnosti. U LSV kažu da ta stranka treba da donese odluku da li će podržati GUP.

"Još uvek nemamo odluku Predsedništva Gradskog odbora. Sasvim je sigurno da ne postoji nijedan urbanistički plan na planeti zemlji koji odgovara svima, odnosno da je dovoljno dobar za sve, pogotovo ako se urbanistički plan ne odnosi na neku livadu na kojoj se tek sada počinje sa izgradnjom. Jasno je da se mora naći neki kompromis", kaže za RSE Robert Kolar iz te stranke.

"Omladinski centar CK13", alternativni i edukativni prostor namenjen podsticaju i razvoju društvenog angažmana i političkog aktivizma pre svega mladih
"Omladinski centar CK13", alternativni i edukativni prostor namenjen podsticaju i razvoju društvenog angažmana i političkog aktivizma pre svega mladih

CK13 na meti desničara

CK13 je često meta napada zbog svog rada i antifašističkog aktivizma. Više puta su kamenjem i ciglama razbijeni prozori tog centra, a 2011. godine bačena je i eksplozivna naprava (takozvani topovski udar) na zgradu u kojoj su se tada odvijale programske aktivnosti.

Iste godine bačeni su i Molotovljevi kokteli na taj Centar. Požar su tada sprečili gosti iz inostranstva koji su spavali u Centru. Na zgradi je 2013. godine ispisana i poruka mržnje „Pravoslavlje ili smrt“.

Poslednji napad beleži se 2021. godine kada je na zidu tog centra iscrtana poruka 'Smrt komuni' i 'Komunisti kraj vam doći mora...' sa kukastim krstom. Napadači CK13 su mahom ostali neotkriveni.

Inače, "Omladinski centar CK13" su osnovale tri organizacije iz Novog Sada, Kružok, AKO – Alternativna Kulturna Organizacija i Centar za nove medije_kuda.org. On je zapravo nastavak rada tih organizacija koji se fokusira na probleme desnog ekstremizma, fašizma, nacionalizma i ksenofobije.

Podršku u osnivanju dala je i nemačka fondacija "Schueler Helfen Leben" (SHL) iz Berlina iz koje za RSE kažu da su svesni opasnosti kojoj je CK13 izložen i pozivaju gradske vlasti da zaštite ovaj centar.

"SHL u potpunosti podržava CK13 u njihovim naporima da skrenu pažnju javnosti na ovaj problem i pozivaju donosioce odluka da urade sve što je potrebno da se obezbedi nastavak rada centra", stoji u pismenoj izjavi.

Prema najavama iz kabineta gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića, odgovori na primedbe i sugestije javnosti na predlog Generalnog urbanističkog plana Grada Novog Sada, biće obrazloženi na javnoj sednici Кomisije za planove Skupštine Grada koja je planirana za 17. februar u amfiteatru Sportskog i poslovnog centra Vojvodina (SPENS).

XS
SM
MD
LG