Dostupni linkovi

Podnesena krivična prijava zbog nasilja nad demonstrantima u Novom Sadu


Sukobi demonstranata sa policijom i obezbeđenjem na protestu u Novom Sadu, 21. jul 2022.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) podneo je 25. jula krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu zbog, kako navode, osnovane sumnje da su tokom nedavnih protesta 21. jula u Novom Sadu pripadnici privatnog obezbeđenja, Žandarmerije i drugih službi, počinili više krivičnih dela, čime je ugrožena dobrobit i zdravlje ugrađana.

Predsednica gradskog odbora SSP-a Danijela Grujić, predala je danas prijavu za krivična dela zlostavljanje i mučenje, protivpravno lišenje slobode, nasilničko ponašanje na javnom skupu i zloupotrebu službenog položaja, stoji u saopštenju.

Kako se navodi u obrazloženju prijave, na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada, lica koja su činila kordon zajedno sa policijom, a za koje postoji indicija da su zaposleni u firmi za privatno obezbeđenje "Interces Team doo Novi Sad", uhapsila su jednu osobu uz prekomernu upotrebu sile.

"Čovek koji je već bio savladan i bačen na zemlju, u trenutku kada nije bilo u stanju da pruži nikakav otpor, udaren je u lice, a zatim je nad njim izvršen po život opasan zahvat tako što mu je kolenom pritisnut vrat", stoji u krivičnoj prijavi.

SSP, inače najveća poslanička grupacija opozicije u Skupštini Srbije, dalje podseća da je "upravo ovakvim zahvatom tokom hapšenja u Americi policajac usmrtio Džordža Flojda".

Incident se desio u Minesoti maja 2020. Njegova smrt pokrenula je talas protesta po Sjedinjenim Državama pod nazivom "Black lives metters", koji se proširio i na ostale kontinente, a policajac koji mu je kleknuo nav rat osuđen je za njegovo ubistvo.

"Budući da je 'hapšenje' izvršeno na naročito brutalan i bestijalan način, osećamo moralnu obavezu da nadležnim organima ukažemo na potencijalna krivična dela. Ovim putem apelujemo na tužilaštvo da postupi u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i dužnostima i utvrdi sve ostale relevantne činjenice kako bi se došlo do precizne kvalifikacije krivičnog dela koje su prijavljeni izvršili kao i da u skladu sa zakonom preduzme krivično gonjenje učinilaca", istakla je Danijela Grujić iz gradskog odbora SSP-a.

Radio Slobodna Evropa pokušala je da dobije komentar od kompanije "Intersec Team" ali nismo dobili odgovor ni na telefonski poziv ni na email.

Kompanija "Intersec Team" je u maju 2022. kao jedini ponuđač dobila tender za poslove obezbeđenja državnih objekata u Novom Sadu, a za njihovo angažovanje će iz budžeta grada biti izdvojeno 29,1 miliona dinara (oko 250 hiljada evra), prenosi novosadski portal 021.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, privatno obezbeđenje je zadužena da kontroliše ulazak i izlazak iz objekata lokalne uprave, da interveniše u slučaju poziva zaposlenih ili samoinicijativno u slučaju incidenata, i da osobu koja je zatečena u vršenju krivičnog ili prekršajnog dela zadržii do dolaska policije.

Kako piše 021, Grad očekuje angažovanje 36 osoba na poslovima obezbeđenja, koji će raditi uz već zaposlene radnike u okviru Odseka za obezbeđenje objekata Grada Novog Sada. U dokumentaciji stoji i da privatno obezbeđenje mora da nosi uniformu i službenu legitimaciju, kao i da svi radnici moraju da imaju važeću licencu koju izdaje MUP za obavljanje poslova fizičko-tehničke zaštite bez oružja.

Prema dokumentaciji, kompanija "Intersec Team" će raditi na obezbeđenju Gradske kuće, Skupštine grada, Matičarskog zdanja, Gradske inspekcije i komunalne milicije, Poreske uprave, Uprave za imovinu, i mnogim drugim gradskim institucijama.

Protest u Novom Sadu 21. jula organizovan je pred zgradom Skupštine Vojvodine od strane dela građana nezadovoljnih zbog Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada koji je tog dana trebalo da bude usvojen.

Protest je organizovalo više lokalnih udruženja građana koja su optužilia gradske vlasti da GUP prilagođavaju interesima sumnjivih investitora, na štetu Novosađana.

Uoči sednice jedan broj građana protestovao je i sukobio se sa policijom u pokušaju da uđe uz skupštinsku salu u kojoj se odlučivalo. Incidenti su izbili u nekoliko navrata, a nerede je zaustavila interventna jedinica policije opremljena šlemovima i štitovima.

Generalni urbanistički plan Novog Sada je tog dana usvojen, a za njega je glasala aktuelna vlast Srpske napredne stranke (SNS) sa koalicionim partnerima, a protiv su bili Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije.

MUP je na dan protesta u Novom Sadu saopštio da su privedene dve osobe u Novom Sadu, zbog napada na službeno lice.

XS
SM
MD
LG