Dostupni linkovi

Milan Radoičić slobodan na severu Kosova


Milan Radoičić (u sredini) sa predstavnicima Srba sa Kosova Goranom Rakićem, Igorom Simićem i Daliborom Jevtićem na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u zgradi Predsedništva u Beogradu 27. februara 2019.
Milan Radoičić (u sredini) sa predstavnicima Srba sa Kosova Goranom Rakićem, Igorom Simićem i Daliborom Jevtićem na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u zgradi Predsedništva u Beogradu 27. februara 2019.

Dok je suđenje za ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića u Prištini u toku, Milan Radoičić, koji se dovodi u vezu s tim ubistvom, se od ukidanja naloga za hapšenje u martu nalazi u Severnoj Mitrovici, jednoj od četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova.

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio advokat koji ga, kako je rekao, povremeno zastupa, Živojin Jokanović.

“On nije optužen ni za šta”, kazao je Jokanović. “On je na Kosovu celo vreme, u Mitrovici, od kada je ukinuto to ekstradiciono... Zapravo, kada je ukinuta poternica”, dodao je kratko Jokanović.

RSE je pokušao preko “Srpske liste”, Radoičićeve partije, da sa njim stupi u kontakt što nam do zaključenja ovog teksta nije uspelo.

Šta stoji u optužnici?

Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste (vodeće partije kosovskih Srba) i biznismen, se zajedno sa drugim biznismenom sa severa Kosova, Zvonkom Veselinovićem, dovodi u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Ivanović je bio lider opozicione Građanske inicijative Sloboda, demokratija pravda (SDP). Ubijen je ispred sedišta stranke u Severnoj Mitrovici pucnjima iz pištolja januara 2018. godine.

Optužnica je podignuta protiv Nedeljka Spasojevića (policijski službenik), Marka Rošića (građanin Severne Mitrovice), Silvane Arsović (sekretarica ubijenog Olivera Ivanovića), Dragiše Markovića (policijski službenik), Žarka Jovanovića (policijski službenik) i Radeta Basare (policijski službenik).

Među osumnjičenima za ubistvo Olivera Ivanovića se pominju Željko Bojić (šef operative Policije Kosova za region sever), Milan Radoičić (biznismen) i Zvonko Veselinović (biznismen). Sva trojica osumnjičenih su bila u bekstvu kada je kosovsko tužilaštvo podiglo prvu optužnicu.

Radoičić i Veselinović se u optužnici pominju kao “vođe kriminalne grupe”, koja je planirala ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića.

“Podignute su do sada tri optužnice, oni (Radoičić i Veselinović) se od prve optužnice tako pominju”, kaže Jovana Filipović, advokatica optužene Silvane Arsović.

Na pitanje da li je protiv njih ikada podizana optužnica, Filipović navodi:

“Nije, oni nisu optužena lica u ovom postupku jer Zakon o krivičnom postupku Kosova zabranjuje da se optužnica podigne protiv lica koja nisu dostupna organima gonjenja Kosova.”

Zašto nije uhapšen Milan Radoičić?

Policija Kosova je 23. novembra 2018. godine sprovela akciju na severu Kosova, u cilju hapšenja osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića. Tada je uhapšeno nekoliko osoba ali Milan Radoičić se nije nalazio u svom stanu tokom ove policijske akcije.

Potom se saopštenjem javnosti obratio i sam Radoičić uz navode da “nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića”, te “da su došli u njegov stan samo sa jednim ciljem – da ga ubiju".

Takođe je poručio i da i se neće predati kosovskoj policiji, a povodom spekulacija o tome gde se nalazi, napisao je: "Reći ću samo da sam blizu i da čekam i posmatram".

Pravosudnim organima u Srbiji Milan Rodičić je poznat od 2011. godine. Tada je protiv njega i Zvonka Veselinovića podignuta optužnica kojom su obojica bili optuženi za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga.

Optužnica je podignuta pred Specijalnim sudom u Beogradu, a vremenski se podudarala sa odlukom Beograda da počne dijalog sa Prištinom i pozivom Srbima sa severa Kosova da uklone barikade.

Obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi 2016. godine.

Šta se navodi u optužnici o Radoičiću?

Kako stoji u optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova od novembra 2020. godine, a u koju je RSE imao uvid, Radoičić je označen kao “vođa organizovane kriminalne grupe” koja je detaljno planirala ubistvo Olivera Ivanovića a u kojoj je vladala hijerarhija sa jasno definisanim ulogama učesnika.

Optuženima se na teret stavlja da su od 2014. do 2018. bili deo kriminalne grupe na čelu sa Milanom Radoičićem i Zvonkom Veselinovićem, te da su u kontinuitetu pokušavali da pod svoju kontrolu stave Severnu Mitrovicu.

Navodi se i da su optuženi svesno i namerno pomagali toj kriminalnoj grupi u cilju izvršenja krivičnog dela ubistva Olivera Ivanovića.

Šta je obećao tužilac?

Tužilac Burim (Qerkini) Ćerkini je tokom suđenja 6. jula rekao da će u ovom procesu biti jasnih dokaza u organizovanju ubistva Olivera Ivanovića.

“Oni koji su izvršili ubistvo ne nalaze se pred sudom, njihov identitet je i dalje nepoznat”, rekao je Ćerkini.

Napomenuo je, međutim, da će Specijalno tužilaštvo dokazati da su optuženi, koji prisustvuju suđenju, učestvovali u otklanjanju prepreka za ubistvo, zloupotrebe službenog položaja, učestvovali u saradnji sa osobama koje su izvršile ubistvo.

Ima li objašnjenja o ukidanju naloga?

Nalog za hapšenje Radoičića ukinut je marta 2021, a zašto to još uvek niko na Kosovu ne može da odgovori.

Informaciju o ukidanju naloga za hapšenje Radoičića zvanično nije saopštila nijedna pravosudna institucija ali je za lokalne medije na Kosovu to ranije potvrdio sudija Valjon Kurtaj (Valon). RSE od Kurtaja nije uspeo da dobije izjavu.

Abeljard (Abelard) Tahiri, tadašnji ministar pravde, u avgustu 2019. godine rekao da je “kompletiran dosije Milana Radoičića o ubistvu Olivera Ivanovića i prosleđen u cilju izdavanja međunarodne poternice". Međutim, Misija UN na Kosovu koja raspisuje takve poternice jer Kosovo još nije član Interpola, te godine nije potvrdila, niti demantovala informaciju da je za raspisana takva potjernica za Radojičićem.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravdu ocenjuje da nema smisla da se Milan Radoičić pominje u optužnici povodom ubistva Olivera Ivanovića kao vođa kriminalne grupe a da protiv njega do danas tužilaštvo nije podiglo optužnicu.

“Sa stanovišta krivičnog postupka i važećeg zakonodavstva na Kosovu, jedini razlog zbog kojeg se međunarodna poternica mora opozvati, je u slučajevima kada tužilaštvo odbacuje odluku o pokretanju krivičnog postupka protiv Radoičića zbog nedostatka dokaza da je isti uključen u slučaj ubistva”, kaže Miftaraj za Radio Slobodna Evropa.

Na koja pitanja nema odgovora?

RSE je poslao upite i Tužilaštvu Kosova, tužiocu u slučaju Burimu Ćerkiniju, Osnovnom sudu u Prištini, Tužilačkom savetu Kosova, Policiji Kosova i bivšem tužiocu Sulj Hodži, koji je decembra 2019. godine podigao prvu optužnicu u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Odgovori koji su stigli uglavnom se odnose na prebacivanje odgovornosti na Osnovni sud u Prištini, ispred kog se i vodi sudski postupak u slučaju Ivanovića.

Iz Tužilaštva Kosova na upit zašto je zatraženo ukidanje naloga za hapšenje Milana Radoičića ako se on u optužnici pominje “kao vođa kriminalne grupe” koja je planirala Ivanovićevo ubistvo, kratko odgovaraju “kontaktirajte nadležni sud”.

Iz Tužilačkog saveta Kosova kažu da ne komentarišu odluke suda i dodaju “obratite se sudu koji vodi slučaj”.

Od tužioca Burima Ćerkinija, Osnovnog suda u Prištini i Policije Kosova do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Šta je tražila stranka premijera Kurtija?

Inače, od Tužilačkog saveta Kosova je Samoopredeljenje, vodeća partija na Kosovu premijera Aljbina (Albin) Kurtija, početkom marta tražilo da reaguje povodom odluke da se Radoičiću ukine nalog za hapšenje.

Iz Vlade Kosova nisu odgovorili da li su nadležne institucije objasnile odluku o Radoičiću, koga je Samoopredeljenje tada nazvalo “najvećim posleratnim zločincem”.

Radoičić u Srbiji

Radoičić se od kraja 2018. godine do ukidanja naloga za hapšenje nalazio u Srbiji, gde je redovno učestvovao na sastancima sa tamošnjim visokim zvaničnicima, pošto je par meseci nakon ubistva Ivanovića izabran za potpredsednika Srpske liste, koja je 2013. godine formirana uz podršku zvaničnog Beograda.

Srpska lista danas drži vlast u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu. Na poslednjim februarskim parlamentarnim izborima, Srpska lista je osvojila svih deset poslaničkih mesta u Skupštini Kosova, rezervisanih za srpsku zajednicu a u Vladi Kosova je dobila Ministarstvo za zajednice i povratak, na čijem je čelu Goran Rakić, inače predsednik Srpske liste.

Takođe, na čelu svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu su kadrovi Srpske liste.

Radoičić je poslednji put, kao politički predstavnik Srba sa Kosova, viđen na sednici Skupštine Srbije 22. juna, na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izveštavao o Kosovu.

Na redu je treća optužnica

U roku od tri godine, Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo tri optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Pripremno ročište je održano samo na osnovu druge i treće optužnice a okrivljeni Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović su se izjasnili da nisu krivi.

U poslednjoj optužnici, na osnovu koje je 6. jula ispred Osnovnog suda u Prištini održano i prvo ročište na kome su sve strane imale pravo da daju uvodnu reč, precizira se kako su četvoro optuženih (Spasojević, Rošić, Basara, Arsović) bili deo kriminalne grupe koja je radila na ubistvu Olivera Ivanovića dok su još dvoje (Dragiša Marković i Žarko Jovanović) radili na prikrivanju dokaza, odnosno da su zloupotrebili svoju službenu dužnost.

“Postoje ubedljivi dokazi da su ovo četvoro bili deo kriminalne organizovane grupe koja je delovala u Severnoj Mitrovici od 2014. do 2018. godine i da su odgovorni za teško ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine”, rekao je tužilac Burim Ćerkini u uvodnoj reči.

Bitno je naglasiti, rekao je dalje tužilac, da ova grupa optuženih nije nastupala sama već da postoje i “drugi” za koje postoji osnovana sumnja da su učestvovali u organizovanju ubistva. On je, međutim, istakao i da izvršitelji atentata na Olivera Ivanovića i dalje nisu poznati.

Tužilaštvo je najavilo da će ukupno biti saslušano oko 100 svedoka.

Šta je ranije tvrdilo Tužilaštvo Kosova?

Prvu optužnicu Specijalno tužilaštvo je protiv šest osoba podiglo 2. decembra 2019. godine dok je za Milanom Radoičićem, Zvonkom Veselinovićem, i Željkom Bojićem izdat međunarodni nalog za hapšenje, imajući u vidu da su se nalazili u bekstvu.

U toj prvoj optužnici je navedeno da pomenuta navodna kriminalna grupa nije slučajno formirana, već da je delovala od 2011. godine a da su na njenom čelu bili upravo Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

Uoči podizanja prve optužnice 2. decembra 2019. godine tadašnji specijalni tužilac Sulj Hodža, naveo i kako u Severnoj Mitrovici postoje dobro organizovane kriminalne grupe koje predvodi Milan Radoičić. On je tada izneo i saznanja da je takozvana kriminalna grupa Milana Radoičića imala uticaj i na Policiju Kosova kao i na ostale opštinske strukture u Severnoj Mitrovici.

U međuvremenu je Sulj Hodža krajem decembra 2019. godine dostavio i drugu izmenjenu optužnicu, ali brzo odlazi u penziju a slučaj preuzima novi glavni specijalni tužilac, Bljerim (Blerim) Isufaj.

On je na prvom pripremnom ročištu 11. februara 2020. godine, takođe rekao da su okrivljeni u slučaju Olivera Ivanovića delovali kao organizovana kriminalna grupa, koju su predvodili okrivljeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić.

“Svi okrivljeni su delovali u kontinuitetu i aktivno su učestvovali u krivičnim delatnostima grupe, znajući da će tako doprineti realizaciji kriminalnih aktivnosti grupe i realizaciji sticanja direktne ili indirektne finansijske dobiti ili drugih koristi, s ciljem uspostavljanja kontrole nad biznisima i politikom u Severnoj Mitrovici”, naveo je Isufaj.

Već novembra 2020. godine podneta je i treća optužnica, nakon što je Apelacioni sud u Prištini prethodnu vratio Tužilaštvu na dopunu.

Na osnovu treće optužnice do sada je održano pripremno ročište u februaru kada su se optuženi izjasnili da nisu krivi a potom i prvo ročište 6. jula na kome su strane dale uvodnu reč.

Advokatica Jovana Filipović, koja brani optuženu Silvanu Arsović, kaže da u narednom periodu sledi izvođenje dokaza saslušavanjem svedoka.

“Biće saslušano po tri svedoka u jednom danu, mi smo dobili tri termina za septembar mesec”, rekla je Filipović za RSE.

Šta je prethodilo ubistvu Olivera Ivanovića?

Oliver Ivanović je bio nosilac liste "Sloboda demokratija pravda - Oliver Ivanović" na kosovskim lokalnim izborima, koji su održani novembra 2017. godine, par meseci pre njegovog ubistva.

Tokom predizborne kampanje za te lokalne izbore, zbog zastrašivanja Srba na severu Kosova, četvoro kandidata sa njegove liste se povuklo a njemu je u Severnoj Mitrovici zapaljen i automobil.

Tada je sa osvojenih 1.051 glasova dobio odborničko mesto u Skupštini opštine Severna Mitrovica.

Takođe, Ivanović je početkom 2014. godine bio jedan od kandidata za predsednika opštine Severne Mitrovice, kada je uhapšen pod sumnjom da je počinio ratni zločin nad kosovskim albanskim civilima tokom 1999. i 2000. godine.

Godine 2016. je osuđen na devet godina zatvora da bi Apelacioni sud Kosova februara 2017. naložio ponovno suđenje. U aprilu mu je ukinut kućni pritvor i omogućeno mu je da se brani sa slobode.

Oliver Ivanović, predsednik građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", ubijen je iz vatrenog oružja ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici 16. januara 2018. godine. Na njega je pucano iz vozila u kretanju tipa Opel Astra bez registarskih tablica, koje je kasnije istog dana pronađeno zapaljeno.

Osim na Kosovu, istragu ubistva Olivera Ivanovića vodi i Specijalno tužilaštvo Srbije, koje nije odmaklo dalje od predistražnog postupka iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 3. jula 2019. godine rekao kako” Beograd misli da ima ime ubice”.

On je tom prilikom rekao i da Milan Radoičić “nije cvećka” ali da nema veze sa ubistvom Olivera Ivanovića.

„Sa svim što smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno informativne agencije, sa sigurnošću možemo da kažemo da Radoičić ni na koji način nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića“, kazao je tada predsednik Srbije.

Kosovo i Srbija se međusobno optužuju da druga strana ne sarađuje po pitanju ravetljavanja ubistva Olivera Ovanovića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG