Dostupni linkovi

Severna Mitrovica: Zapaljen automobil Olivera Ivanovića


Ivanovićev automobil
Ivanovićev automobil

Automobil marke passat u vlasništvu lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića zapaljen je rano jutros u centru Severne Mitrovice, ispred zgrade u kojoj živi sa porodicom.

Ivanović, je na konferenciji za novinare koju je u održao sa Dragišom Milovićem, kome je takođe pre dve noći zapaljen auto, rekao je da je slučaj prijavio kosovskoj policiji u Severnoj Mitrovici.

„Imam samo jednu stvar koja se nekima ne sviđa, to je moje bavljenje politikom. Moji stavovi očito nekome ne prijaju. Ono što će me dalje navoditi na razmišljanje, što će me terati da istražujem, kome sam zašao u interes i na koji način ugrožavam nečiji interes. To u svakom slučaju nisu legalni interesi. To je apsolutno neelgalno i sramota je da 18 godina posle 1999. mi brinemo o fizičkoj bezbednosti kao najvećem problemu“, rekao je on.

Naglasio je da lokalna samopurava mora jasno da se distancira od ovakvih stvari, da ih osudi, ne u nemuštom saopštenju kao što su poslali, nego da jasno i eksplicitno osudi ovaj događaj i pozove Kosovsku policiju da nešto uradi.

"Ako to Kosovska policija ne može, to mora da uradi Euleks, ako ne može Euleks, ond KFOR, ali poziv mora da usledi od lokalne samopurave jer su oni birani od strane građana da bi bezbednost postojala ovde. Ako to ne urade, onda ni oni nemaju smisao svog postojanja. Nemam iluzija o tome da li će se ovo rešiti, ja ne verujem i, ali pitanje je šta je onda sledeće i kakva je budućnost za sve one koji ovde žive“, naveo je Ivanović.

On je rekao da vjeruje da ovo nije uradio nijedan Albanac, ali da dalje neće da spekuliše o tome.

Smatra da u vezi slučaja treba da se oglasi i Vlada Kosova, bez obzira što je u tehničkom mandatu. "Međunarodna zajednica je sada najpozvanija da uradi nešto", dodao je on.

Dragiša Milović, lekar, bivši predsednik opštine Zvečan, kaže da je paljenje automobila smišljeno i koordinisano sa nekim ciljem, i smatra da je poruka politička, te da se nekom ne sviđa što se u „poslednje vreme viđa sa Oliverom Ivanovićem“.

Rekao je da je siguran da Albanac nije došao u Zvečan da zapali auto, ali i da nijedan slučaj paljenja i napada policija Kosova nije otkrila, te da se on i njegova porodica osećaju životno ugroženim.

Zamenik direktora Kosovske policije za region sever Besim Hoti potvrdio je za RSE da je automobil zapaljen i da je najverovatnije požar podmetnut, a da policija vodi istragu vezano za slučaj izazivanja opšte opasnosti.

Svaki mogući motiv ovog krivičnog dela ostaje otvoren rekao je Hoti, te da će policija raditi i na tome.

XS
SM
MD
LG