Dostupni linkovi

Optuženi za ubistvo Olivera Ivanovića ponovo se izjasnili da nisu krivi


Pripremno ročište u slučaju ubistva lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” (SDP) Olivera Ivanovića održano je 5. februara u Osnovnom sudu u Prištini, a optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović, izjasnili su se da nisu krivi.

Preostala trojica optuženih Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Željko Bojić nalaze se u bekstvu.

Ovo ročište je održano na osnovu treće optužnice koja je podignuta novembra 2020. godine. Apelacioni sud u Prištini vratio Specijalnom tužilaštu optužnicu na dopunu, nakon što su advokati odbrane uložili žalbu na rešenje o odbijanju prigovora na dokaze i zatražili da se optužbe odbace.

Optuženima se na teret stavlja da su od 2014. do 2018. bili deo kriminalne grupe na čelu sa Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radojčićem, te da su u kontinuitetu pokušavali da pod svoju kontrolu stave Severnu Mitrovicu.

Dodaje se da su optuženi svesno i namerno pomagali toj kriminalnoj grupi u cilju izvršenja krivičnog dela ubistva Olivera Ivanovića.

Konkretno, u optužnici se navodi da je Nedeljko Spasojević pomagao u izvršenju teškog ubistva, odnosno da je službenim autom Policije Kosova odveo izvršioce atentata do auta marke Opel astra iz kojeg je pucano na Olivera Ivanovića.

Žarko Jovanović se tereti da je skrivao dokaze na mestu gde je izvršeno ubistvo, a Dragiša Marković se tereti da je zloupotrebio službenu dužnost tako što je „davao informacije jednom policijskom službeniku iz Srbije.

Specijalno tužilaštvo Kosova Marka Rošića tereti da je pomagao u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, odnosno da je svojim vozilom pratio svaki pokret Olivera Ivanovića.

„U džepu Olivera Ivanovića je pronađen papir koji ukazuje na registarske tablice čiji je vlasnik Marko Ročić“.

Takođe, Silvana Arsović se tereti da je bila član kriminalne grupe kojoj je pomagala da izvrši teško ubistvo tako što je u vreme ubistva isključila kamere za video nadzor.

Advokati odbrane su zatražili da se optužnica odbaci kao neosnovana.


Pripremno ročište na osnovu treće optužnice do sada je već dva puta odlagano, 4. i 11. decembra 2020. godine.

Specijalno tužilaštvo je 2. decembra 2019 podiglo prvu optužnicu na osnovu koje je 11. februara prošle godine održano samo jedno pripremno ročište.

Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija svoje partije u Severnoj Mitrovici.

XS
SM
MD
LG