Dostupni linkovi

Uhapšeni na Kosovu u vezi sa Radoičićem i ubistvom Ivanovića


U policijsku akciju pretresa i kontrole na tri lokacije na severu Kosova bilo je uključeno oko 100 policijskih službenika

Dve osobe, od kojih je danas jedna uhapšena u policijskoj akciji na severu Kosova, a za drugom se traga, kosovsko tužilaštvo sumnja da nisu adekvatno obavili posao ili su čak i sakrili dokaze, ne samo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, već i u ostalim nerasvetljenim ubistvima.

To je na konferenciji za novinare u Prištini danas saopštio specijalni tužilac Sulj Hodža, rekavši da za te dve osobe, za koje je 14. oktobra proširena istraga, kosovsko tužilaštvo ima dokaze, kako je naveo tužilac, da su radili i delovali pod naredbom Milana Radoičića, jednog od lidera Srpske liste, koji se nalazi u Srbiji.

"Znate da Specijalno tužilaštvo vodi istragu i za ubistvo Olivera Ivanovića, ali takođe znate da u Severnoj Mitrovici postoje dobro organizovane krimnalne grupe koje predvodi Milan Radoičić sa svojom kriminalnom grupom, a za koga postoji i međunarodna poternica. Sada čekamo da se ta poternica sprovede", izjavio je tužilac.

"Takođe", dodao je, "na osnovu naših spisa, kriminalna grupa Milana Radoičića dosta je organizovana i, nažalost, ima uticaja i na Policiju Kosova i na ostale opštisnke sturkture u tom delu".

"Stoga za ove dve osobe na koje smo proširili istragu imamo dokaze da su radili i delovali pod naredbom Milana Radoičića i njegove grupe. Ta lica na koje je proširena istraga sumnjaju se da nisu obavili proceduralni posao ili su i namerno sakrili neka delovanja ili dokaze, ne samo u slučaju ubistva Ivanovića, već i u ostalim nerasvetljenjim ubistvima", naveo je tužilac.

Milan Radoičić (drugi s desna na fotografiji), nalazi se u Srbiji
Milan Radoičić (drugi s desna na fotografiji), nalazi se u Srbiji

Zatražen pritvor za uhapšenog

"Osoba koja je danas uhapšena", pojasnio je dalje "je istražni policajac i sumnjamo da je, na osnovu dokaza koje imamo, radio selektivno i po direktivima nekih drugih".

"Bilo je slučajeva kad su brzo sprovodili i završavali istrage, ali i slučajeva kada nisu odradili proceduralne postupke", kazao je tužilac na konferenciji za novinare u Prištini.

Hodža je naveo da je uhapšena osoba, inicijala R.B., ispitana i da je od suda zatražio određivanje pritvora za uhapšenog, a da je druga osoba koja je takođe bila uhapšena i kod koje je pronađeno oružje puštena nakon ispitivanja. O pritvoru, Osnovni sud u Prištini odlučuje u četvrtak, rekli su u sudu.

"Smatramo da imamo dovoljno materijala za njegove (R.B.) kriminalne aktivnosti ili za neobavljanje dužnosti policijskog istražitelja", izjavio je Hodža.

On je kazao kako R.B. nije priznao krivicu, ali je za Tužilaštvo već od danas okrivljeni.

"Kriminalna organizovana grupa je i ranije delovala i njen šef je bio, na osnovu spisa, Zvonko Veselinović (biznismen sa severa Kosova, kojeg je KFOR sumnjičio za organizovanje nereda na severu Kosova i napade na pripadnika te misije, op.a.)​, a u međuvremenu Milan Radoičić je takoreći preuzeo tu ulogu za severni deo", naveo je dalje tužilac.

"Znate da, osim toga, postoji i jedna grupa pod nazivom 'bradonje'. Bilo je ljudi koji su u Srbiji počinili krivična dela, a sada su našli utočište u severnom delu. Oni takoreći, osim što su počinili krivična dela, bili su i zaštita Milana Radoičića. Tako da, osim ubistva Olivera Ivanovića, postoje još dva ubistva koja su počinjena, a nisu rasvetljena. Mi sumnjamo da su policijski istražioci nisu odradili posao i smatramo da su pod uticajem kriminalne grupe koju predvodi Milan Radoičić", rekao je Hodža.

On je takođe dodao da će istražioci raditi na tome da utvrde kako je druga osoba dobila informacije i uspela da pobegne.

Tužilac je pojasnio da je Tužilaštvo 14. oktobra donelo odluku o proširenju istrage na dva policijska zvaničnika na severu, od kojih je jedan danas uhapšen, a za drugim se traga jer nije pronađen na pretresenoj lokaciji. On je naveo kako je istraga proširena za krivično delo "učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi" i "zloupotrebu službenog položaja".

Portparol policije Baki Keljani na konferenciji za novinare je rekao da je u policijsku akciju pretresa i kontrole na tri lokacije na severu Kosova jutros bilo uključeno oko 100 policijskih službenika.

Policija je tokom ove akcije, u koordinaciji za Tužilaštvom, konfiskovala šest komada oružja od kojih dva službena, i municiju, naveo je Keljani na konferenciji za novinare, iznoseći nove podatke o jutrošnjoj akciji specijalnih jedinica Policije Kosova na severu.

Nezvanično: Uhapšeni Rade Basara i Vasilije Bojić

Kako je Radio Slobodna Evropa (RSE) saznao prethodno nezvanično u Policiji Kosova, u akciji je uhapšen policajac Rade Basara, te Vasilije Bojić, sin šefa operative Policije Kosova Željka Bojića.

Vasilije Bojić je uhapšen u samouslužnoj perionici koju Bojić ima u Velikom Rudaru, mestu na severu Kosova, na magistralnom putu Priština - Leposavić u Opštini Zvečan, a kod njega je pronađeno oružje.

Kako RSE saznaje, specijalna jedinica KP pretražila je i stan Željka Bojića u centru Severne Mitrovice, gde nikog nije bilo.

Srpska lista, čiji je Radoičić jedan od lidera, ubrzo nakon akcije zatražila je da se "neosnovano uhapšeni odmah puste na slobodu", a od međunarodne zajednice akciju "pre nego što sitacija izmakne kontroli", te ustvrdila je da je cilj akcije "destabilizacija situacije i zastrašivanje srpskog naroda" u Severnoj Mitrovici.

Rebić: Imali saznanja da će biti sprovedena akcija

Direktor policije Srbije Vladimir Rebić izjavio je danas da su još u toku noći imali saznanja da će specijalne jedinice policije Kosova danas sprovesti akciju na severu Kosova. On je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekao da su rano jutros u severni deo Mitrovice ušla 24 oklopna vozila, što je, kako je naveo, "suprotno propisima i rezolucijama", ocenivši akciju pokušajem zastrašivanja Srba.

Direktor kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je da je cilj akcije specijalne policije Kosova na severu bilo hapšenje šefa operative Policije Kosova za sever Želјka Bojića, a da su odveli njegovog sina Vasilija, te da je tokom akcije uhapšen još jedan radnik policije regiona sever Rade Basara, stoji u tekstu na sajtu Kancelarije. Đurić je, kako se navodi, rekao da je "namera da okrive Srbe za ubistvo Olivera Ivanovića.

Godina od smrti Olivera Ivanovića, ubice nepoznate
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP), ubijen je ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici 16. januara 2018.

Prema saopštenju odlazećeg kosovskog ministra pravde Abeljarda Tahirija iz avgusta ove godine, glavnoosumnjičeni za ubistvo Ivanovića je Milan Radoičić, jedan od lidera Srpske liste, političke stranke koja je na prevremenim izborima ovog meseca ponovo osvojila najviše mesta namenjenih za srpsku manjinu u Skupštini Kosova. Njegov dosije o ubistvu Ivanovića, je kompletiran i prosleđen u cilju izdavanja međunarodne poternice, izjavio je tada Tahiri.

Milan Radoičić je van dometa kosovskih vlasti. Nalazi se u Srbiji, gde se kao jedan od lidera Srpske liste pojavljuje i na visokim političkim sastancima. Poslednji put 3. jula ove godine, u Predsedništvu Srbije u Beogradu, prilikom susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova. Vučić je tada ustvrdio da Milan Radoičić nema veze sa ovim zločinom.

Vučić je prehodno, u maju, prilikom posete Internatu Vojne gimnazije ustvrdio kako je "konačni cilj Prištine" hapšenje Željka Bojića. On je to rekao nakon što je u policijskoj akciji na severu Kosova u maju pritvoreno 19 policijskih službenika od kojih 11 srpske, 4 albanske i 4 bošnjačke nacionalnosti, a pod sumnjom za za krivična dela zloupotrebe položaja, organizovanog kriminala, krijumčarenje, uzimanje i davanje mita i slično.

Policijska akcija na severu Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

GI "SDP": Od ubistva 21 mesec, očekujemo da vlasti nađu ubice

Inače, iz Građanske inicijative "SDP", čiji je Oliver Ivanović bio predsednik, danas su saopštili da je od ubistva prošao 21 mesec, a da se za pravdom da se ubica pronađe i procesuira još uvek traga.

"Istražni organi sporadično se oglašavaju, čime se stiče utisak kod građana da se njihove izjave koriste samo za pojedinačna politička delovanja. Članovi GI 'SDP' i ovog 16. postavljaju pitanje ko je naručio i ubio Olivera Ivanovića? Mišljenja smo takođe da ćemo moći institucionalno zahtevati da se nalogodavci i ubice pronađu, odgovaraju i time se pravda zadovolji", navedeno je u saopštenju.

"Nova vlast na Kosovu", konstatuju u saopštenju, "nagoveštava da će im prioritet biti borba protiv kriminala i korupcije, onda sve zajednice na Kosovu treba da očekuju da to obećanje ispune, a mi iz GI 'SDP' očekujemo da pronađu nalogodavce i procesuiraju ubice Olivera Ivanovića".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG