Dostupni linkovi

Brnabić: Vlada Srbije će nastaviti da istražuje ubistvo Ivanovića


Premijerka Srbije Ana Brnabić na pomenu povodom godišnjice ubistva Ivanovića u Hramu Svetog Save u Beogradu, 16. januar

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u subotu (16. januar) na obeležavanju godišnjice ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića u Beogradu da će Srbija nastaviti da istražuje taj zločin "kako bi pronašli počinioce i nalogodavce", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je nakon pomena u Hramu Svetog Save rekla da se "Vlada neće smiriti dok se ne istraži taj užasan zločin", navodeći da će se to, koliko god bude potrebno i trajalo, i dalje istraživati.

Ona je rekla i da su nadležni srpski organi "učinili sve da se istraži taj zločin i da se pronađu sve informacije, ali da su na svakom koraku naišli na velike opstrukcije u Prištini", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke "Sloboda, demokratija, pravda" u Severnoj Mitrovici na Kosovu.

Bio je nosilac liste "Sloboda, demokratija, pravda - Oliver Ivanović" na kosovskim lokalnim izborima, koji su održani novembra 2017. godine, par meseci pre ubistva.

Vučić: Imamo sliku o licima koja su mogla biti umešana u ubistvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 16. januara da srpske službe "već mesecima imaju kompletnu sliku o osobama koje bi mogle biti umešane" u ubistvo Ivanovića.

"Ali nismo mogli da budemo prisutni na uviđaju, pa nemamo ono što bi nazvali direktni dokazi. Za to je potrebno ili da se neki od materijala sa uviđaja pojave u našim rukama ili direktno priznanje nekog od učesnika", rekao je Vučić nakon dočeku kineskih vakcina protiv korona virusa na beogradskom aerodromu.

Specijalno tužilaštvo Kosova je 2. decembra 2019. podiglo prvu optužnicu za ubistvo Olivera Ivanovića, da bi 30. decembra tadašnji tužilac Sulj Hodža (Syl Hoxha) dostavio drugu, izmenjenu optužnicu na osnovu koje je pripremno ročište održano 11. februara 2020. godine.

Tada su se optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret, dok su preostala trojica optuženih, Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Željko Bojić još uvek u bekstvu.

U međuvremenu je novembra 2020. godine podignuta i treća optužnica jer je Apelacioni sud u Prištini vratio Specijalnom tužilaštu optužnicu na dopunu, a nakon što su advokati odbrane uložili žalbu na rešenje o odbijanju prigovora na dokaze i zatražili da se optužbe odbace.

Pripremno ročište na osnovu nove optužnice je do sada dva puta odlagano.

Osim na Kosovu, istragu ubistva Olivera Ivanovića vodi i Specijalno tužilaštvo Srbije.

Hiljadu sveća za Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

XS
SM
MD
LG