Dostupni linkovi

Kurti: SAD i EU da izvrše pritisak na Srbiju da 'zaustavi ofanzivu' protiv Kosova


Albin Kurti
Albin Kurti

Vest da je Sijera Leone povukla priznanje Kosova najpre treba da se potvrdi i da treba da se sačeka da ministar spoljnih poslova Kosova dobije informaciju o tome, kazao je premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin).

Kurti je u utorak (3. marta) pozvao Srbiju da "zaustavi ofanzivu i odustane od destruktivnih politika naspram Kosova i njene državnosti".

On je na Fejsbuku napisao da na njegovu dobru volju o ukidanju takse na sirovine iz Srbije, u cilju ponovnog početka dijaloga i izgradnje konstruktivnih odnosa, Vlada u Srbiji odgovara intenziviranjem kampanje za povlačenje priznanja Kosova.

"Zahtevam i od relevantnih međunarodnih faktora, pre svega SAD i EU kao posrednika u procesu dijaloga, da izvrše pritisak na Srbiju da prekine neprijateljsku politiku prema Kosovu", dodao je.

Kurti je naveo da će kao premijer pažljivo razmotriti nastalu situaciju i da će delovati u skladu sa interesima Kosova i njenih građana.

Kosovski ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca ranije u utorak izjavio je Kosovo nema informaciju o povlačenju nezavisnosti od strane Sijera Leonea.

Iz kancelarije predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) nema komentara na ovu vest.

Dokument iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije

Reakcija kosovskog premijera je usledila nakon saopštenja srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića da je Sijera Leone povukla priznanje Kosova, što je obelodanio jutro nakon sastanka "dobre volje" između predsednika Kosova i Srbije u Beloj kući u Vašingtonu.

U dokumentu koji je Radio Slobodna Evropa dobio od Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi se da je Vlada Sijera Leonea odlučila da povuče priznanje nezavisnosti Kosova. Na dokumentu za koji nam je iz Ministarstva saopšteno da je od Ministarstva spoljnih poslova Sijera Leonea, se međutim, ne vidi potpisnik, a navodi se da Vlada Sijera Leonea sa zabrinitošću gleda na zastoj u odnosima između Srbije i Kosova.

“Vlada Sijera Leonea razmotrila je stav da je svako priznanje koje se desilo (ekspresno ili usled obavezne implikacije) u vezi sa nezavisnošću Kosova, bilo preuranjeno, kada se ima u vidu dijalog koji je u toku”, navodi se u dokumentu.

Vlade Siera Leonea je odlučila da povuče svako takvo priznanje nezavisnosti Kosova “dok očekuje obostrano prihvaljivo rešenje”, dodaje se u dokumentu.

U dokumentu koji je Radio Slobodna Evropa dobio od Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi se da je Vlada Sijera Leonea odlučila da povuče priznanje nezavisnosti Kosova
U dokumentu koji je Radio Slobodna Evropa dobio od Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi se da je Vlada Sijera Leonea odlučila da povuče priznanje nezavisnosti Kosova

Na pitanje RSE ko je potpisnik dokumenta, iz Ministarstva je rečeno da je reč “o noti koja se ne potpisuje”.

U izveštaju sa sastanka srpskog ministra za spoljne poslove Ivice Dačića i ministarke Sijera Leonea Nabele Tunis (Nabeela Tunis), koji je objavljen na sajtu predsednika Siera Leona, navodi se da je tema sastanka bilo jačanje saradnje između dve zemlje, bez pominjanja Kosova.

Dačićeva objava je usledila i četiri dana od kako je premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio da će ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH početi 15. marta, najpre za sirovinske proizvode. Od 1. aprila će biti uklonjena i potpuno ukoliko Srbija prekine kampanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova i počne sa uklanjanjem trgovinskih barijera.

Grenelovi zahtevi

Ukidanje takse, kao i ukidanje kampanje Srbije protiv nezavisnosti Kosova, tražio je i specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel.

"Ukoliko želimo da krenemo napred sa ekonomskim razvojem, veoma je važno ukidanje takse od 100 odsto. To je nešto što treba da se desi istovremeno sa ukidanjem kampanje povlačenja priznanja nezavisnosti od strane Srbije", izjavio je Grenel u Prištini krajem januara.

U međuvremenu, on je reagovao protiv delimičnog ukidanja takse, navodeći da Kurti pravi grešku u tom slučaju i zahteva potpuno ukidanje.

Iz Grenelovog ureda za sada još nema komentara po pitanju još jednog navodnog povlačenja priznanja Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 3. marta da je „Sijera Leone povukla priznanje Kosova kao nezavisne države".

"Sa posebnim zadovoljstvom mogu da pokažem notu od Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da Sijera Leone povlači priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate do kojih se dođe u dijalogu, uz posredovanje EU i UN-a", istakao je Dačić, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić koji je u poseti Sijera Leoneu naglasio je da je ovo "otpriznavanje" nezavisnosti Kosova od posebne važnosti za Beograd i podsetio da je Sijera Leone bila među prvim državama koja je priznala nezavisnost Kosova 2008. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG