Dostupni linkovi

Za Vučića delimično ukidanje takse prevara, Tači traži da se ukine potpuno


Aleksandar Vučić i Hašim Tači
Aleksandar Vučić i Hašim Tači

Predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači (Hashim Thaci), koji su uz posredstvo Evropske unije predvodili politički dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, nisu pozdravili najavu novog premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija o delimičnom ukidanju takse od 100 odsto na robu iz Srbije uz postavljanje uslova Beogradu za potpuno ukidanje.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije ocenio je da je reč o pokušaju "još jedne prevare".

"Američki izaslanik Grenel je potpuno u pravu. To što je za EU to u redu, ja sa tim nemam problem", rekao je Vučić novinarima u Gornjem Milanovcu tokom obilaska obnovljene osnovne škole.

"Te trikove Kurti neka prodaje nekom drugom. Smislio je da kaže da će ukinuti takse na sirovine. Da ukinete taksu na našu pšenicu, koju nabavljate po 20 evra nižoj ceni po toni nego iz Severne Makedonije, zato što to traže privrednici sa Kosova. Ali zato srpski finalni proizvodi, čokolade, keks, prašak, to te ne interesuje. Ono gde bi možda Srbi mogli da naprave bilo kakav profit", poručio je Vučić.

Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od Vlade Kosova potpuno ukidanje takse, navodeći da je ta mera ozbiljna prepreka koja onemogućava stratešku saradnju i nove, jake, američke investicije na Kosovu.

"Tvrdoglavost, nedostatak delovanja i pametnih odluka, produbili su izolaciju Kosova i poremetili specijalne odnose sa SAD", napisao je Tači na Fejsbuku, a nakon najave premijera Kosova Aljbina Kurtija da će Vlada doneti odluku da delimično ukine taksu Srbiji i BiH od 15. marta.

Tači je podsetio da su potrebu za hitnim ukidanjem takse zatražili i državni sekretar Majk Pompeo (Mike), kao i savetnik za nacionalnu sigurnost, Robert O'Brajan (O'Brien), sa kojima se on sastao u Vašingtonu ove nedelje.

"I moj jasan zahtev za vladu, za politički spektar a pre svega i za sve građane Kosova je da se bez gubljenja vremena donesu potrebne strateške odluke koje će okončati izolaciju i otvoriti mogućnost dijalogu za postizanje konačnog sporazuma, kao i ojačati trajno prijateljstvo i stratešku saradnju sa SAD", izjavio je Tači.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je, dan ranije, 27. februara, saopštio da će Vlada Kosova 15. marta ukinuti taksu od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Taksa će biti u potpunosti ukinuta 1. aprila, na period od 90 dana, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom. U suprotnom, Kosovo će 1. aprila početi sa postepenim sprovođenjem recipročnih mera prema Srbiji, dok će taksa u potpunosti biti vraćena na snagu 15. juna.

Protiv delimičnog ukidanja takse izjasnio se i specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell), navodeći da SAD podržava potpuno ukidanje te mere.

Evropska unija je, pak, pozdravila najavu o ukidanju takse na uvoz sirovinskih proizvoda. Smatraju to kao prvi korak koji može imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.

Beograd ćuti o Kurtijevim uslovima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sam pomenuo da se niko od zvaničnika u Beogradu nije oglašavao od Kurtijeve najave jer su, kako je rekao, želeli da pravilno sagledaju situaciju.

Radi oSlobodna Evropa (RSER) je zatražio komentar na najavu iz Prištine o uslovima za potpuno ukidanje taksi od premijerke Srbije Ane Brnabić, ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i direktora vladine Kancelarije za Kosovo Marka Đurića. Do objavljivanja ovog teksta ni sa jedne od ovih adresa nije stigao odgovor.

Vučić je poručio da će Beograd nastaviti razgovore kada Priština ukine takse.

On je dodao da je Kurti svoju odluku saopštio dan pre Vučićevog puta u Vašington kako on "ne bi imao temu u Vašingtonu", te da je za dan sprovođenja odluke odredio dan pre Vučićevog boravka u Berlinu, a sedam dana pre Kurtijevog boravka u Berlinu.

Opozicija u Prištini traži sednicu parlamenta

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova, koalicionog partnera premijera Kurtija, izjavila je nakon sastanka predsedništva Skupštine da ni u jednom trenutku nije primetila da neko u Vladi Kosova ima nameru da ošteti odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Zapravo primećujem potpunu spremnost svih članova vlade za usklađivanjem svakog koraka sa našim partnerima", rekla je Osmani, dodajući da je ubeđena da će se postići saglasnost u vezi sa svakim manjim nesporazumom koji postoji unutar vladajuće koalicije.

Ona je dodala da će se o Kurtijevom predlogu dalje razgovarati.

U međuvremenu je najavljeno da će na zahtev opozicije, zbog najave premijera o ukidanju taksi, Skupština Kosova vanredno zasedati u ponedeljak 2. marta.

Kako je nakon predsedništva Skupštine izjavio Daut Haradinaj iz Alijanse za budućnost Kosova, na sednici će se izneti mišljenja o "tendenciji izvršne vlasti da otvori tržište Srbiji". Sednica se održava na zahtev 41 poslanika, a prikupljanje potpisa za sednicu počelo je pre najave kosovskog premijera o ukidanju takse Srbiji.

Haradinaj je dodao da je ta partija protiv ukidanja takse Srbiji, sve dok Srbija nastavlja da se "štetno ponaša" prema Kosovu. On nije isključio i mogućnost protesta protiv ukidanja takse.

Kurti: Ovo je znak dobre volje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Kosovski analitičar Artan Muhadžiri (Muhaxhiri) smatra da je Kurtijev predlog racionalan i baziran na neophodnost Kosova da sa sebe ukloni stigmu da blokira dijalog.

"Smatram da ne bi bilo u redu da Kosovo ukloni taksu bez ikakvog uslovljavanja i bez ikakvog zahteva jer to ne bi bilo u korist politike na Kosovu. Mislim da je ovakva odluka uz legitimne zahteve zlatna sredina između maksimalističkih zahteva za ukidanje takse bez ikakvog uslova i zahteva da taksa ostane", smatra Muhadžiri.

Janjić: Teško da Beograd ide izvan Briselskog sporazuma

Direktor nevladinog Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić kaže za RSE da očekuje da će Beograd prihvatiti uslove koje je postavila Priština, jer je to deo, kako je ocenio, ozbiljnijeg i šireg dogovora, ali da će se to dogoditi nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

Ti izbori su najavljeni za 26. april.

"Ja pretpostavljam da će to Beograd prihvatiti, ali da će to formalno objavljivanje ostaviti posle izbornog dana", kaže Janjić.

Navodeći da treba da se reši pitanje dozvole uvoza robe na kojoj piše da je proizvedena na Kosovu, Janjić Ističe da bi za Srbiju bilo teško da prihvati uslove koji bi išli van okvira Briselskog sporazuma.

"Da budem precizan – ako bi na deklaracijama na robi pisalo 'made in Kosovo' sa zvezdicom, Beograd nema nikakav razlog da ne prihvati. Ako bude pisalo 'made in Republic of Kosovo', Beograd to ne može da prihvati", smatra Janjić.

On procenjuje da će uslediti ozbiljan politički rad i tehnički pregovori uz ozbiljnu medijatorsku uloga, pre svega Ričarda Grenela.

Kosovo je 17. februara 2008. godine na sednici parlamenta proglasilo nezavisnost od Srbije. Vlada Srbije iste je večeri donela odluku o poništenju te deklaracije kao "protivpravnog čina privremenih institucija u Prištini".

Nezavisnost Kosova podržala je većina zapadnih zemalja za razliku od Rusije i Kine.

Beograd lobira kod zemalja koje su priznale Kosovo da tu odluku povuku, a takođe se protivi i članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama poput Interpola i UNESKO.

Politički dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine počeo je u Briselu uz posredovanje EU 2013. godine, a prekinut je nakon što je Kosovo uvelo takse na srpsku robu u novembru 2018. godine.

U oktobru prošle godine predsednik SAD Donald Tramp imenovao je Ričarda Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj, za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG