Dostupni linkovi

Tači za RSE: Razgovor sa Vučićem u Vašingtonu o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma


Hašim Tači i Aleksandar Vučić
Hašim Tači i Aleksandar Vučić

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beloj kući u Vašingtonu bio korektan, konstruktivan "bez nečeg posebnog".

"Bilo je reči o neophodnosti za mirovno rešenje pitanja između Kosova i Srbije, o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma, a pokazana je dobra volja da stvari idu napred u interesu dve države, kao što je to bio slučaj sa sporazumima o avio i železničkoj liniji, o autoputu, ali i o pitanjima koja bi mogla biti od zajedničkog interesa više u ekonomskom nego u političkom smislu", naveo je Tači.

"To je", dodao je Tači, "bio sastanak dobre volje u angažovanjima SAD-a da se pitanja između Kosova i Srbije, o pitanju dobrosusedskih odnosa, okončaju jednom zauvek."

"Kraj dijaloga mora da se desi što pre moguće jednim konačnim sporazumom, koji podrazumeva recipročno priznanje, ni manje ni više od toga, pod aktuelnim teritorijalnim integritetom. Ceo taj proces će pomoći ubrzanju Kosova u NATO i EU, kao i članstvo Kosova u UN. Nemamo vremena za gubljenje i naravno da moramo da radimo usko sa našim partnerima. Ne možemo da čekamo na ostale adrese, kao što je to slučaj sa Evropskom unijom sa dvema osobama čije zemlje nisu priznale nezavisnost, Španija i Slovačka. Sada imamo ponudu iz Vašingtona i trebamo da idemo napred", kazao je Tači za RSE.

Na pitanje koja je to ponuda Vašingtona, on je kazao da su SAD priznale Kosovo kao nezavisnu državu, da se sa Sjedinjenim Državama radilo na oslobađanju i nezavisnosti Kosova, a da je "ponuda SAD-a mir, stabilnost, razvoj i integracija u NATO i EU".

Kako je dodao Tači, ovaj sastanak je sazvao specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell), a prisutan je bio i savetnik za nacionalnu bezbenodst Robert O Brajan (O'Brian).

'Američka odlučnost vodi ovaj osetljiv proces'

Predsednik Kosova je rekao i da na sastanku u Beloj kući nije bilo reči o specifičnim pitanjima, te ponovio da je to bio sastanak dobre volje orijentisan prema mirovnoj i normalnoj budućnosti između dve zemlje i dva naroda, time što su obe strane ocenile "rukovodeću ulogu SAD i predsednika Trampa, te dinamiku i vođstvo ambasadora Grenel".

"Nadam se da će u sledećim etapama biti orijentacija kada je u pitanju supstanca, ali i vremenski rokovi. Ono što sada mogu da kažem jeste da je sastanak bio sastanak dobre volje, simbol slanja poruke mira za Kosovo, Srbiju i Zapadni Balkan te posvećenosti američke odlučnosti da vodi ovaj osetljiv proces u cilju mira za ceo Zapadni Balkan", kazao je Tači za RSE.

On je dodao da ovaj sastanak još jednom potvrđuje posvećenost SAD za Kosovo, podršku Kosovu, posvećenost predsednika Trampa da pokrene pitanja napred jednom novom dinamikom.

"SAD su nada, optimizam i vera za građane i institucije Kosova."

"SAD su nada, optimizam i vera za građane i institucije Kosova. Stoga, treba da krenemo napred rame uz rame, poštujući u potpunosti saveta SAD-a", kazao je Tači, dodajući da je Kosovo nezavisnost steklo uz koordinaciju i radom sa Vašingtonom.

"Ne verujem da će neko iz političkog spektra, institucionalnog ili građani to dovesti u pitanje", dodao je za RSE.

Tači je rekao da je sada na putu za Kosovo. Najavio je da će se u sredu ili u četvrtak (4. ili 5. mart) o poseti SAD-u, odnosno i o sastanku u Beloj kući, informisati Skupštinu Kosova, ističući da želi da ceo proces bude transparentan za institucije, političke partije, civilno društvo, medije i građane Kosova.

SAD insistiraju na ukidanju takse

Američki zvaničnici pozivaju Kosovo da ukine takse uvedene u novembru 2018. na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, dok je Beograd pozvan na okončanje kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Za manje od mesec dana, Sjedinjene Države su obezbedile dva sporazuma između strana o uspostavljanju avio-kompanije te železnice i izgradnji autoputa između dveju zemalja.

Sjedinjene Države insistiraju na ukidanju takse od 100 odsto kako bi se nastavio dijalog sa Srbijom.

S druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin) najavio je da će ukidanje takse početi 15. marta, najpre za sirovinu, a potom od 1. aprila o za sve ostale proizvode ukoliko Srbija prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova i počne ukidanje trgovinskih barijera prema Kosovu.

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) za pregovore Ričard Grenel izjasnio se da su SAD protiv delimičnog ukidanja takse, već da zahtevaju potpuno ukidanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG