Dostupni linkovi

Kosovo će uskoro doneti odluku o taksi za robu iz Srbije i BiH


Taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH uvela je vlada Ramuša Haradinaja krajem 2018. godine
Taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH uvela je vlada Ramuša Haradinaja krajem 2018. godine

Vlada Kosova najavila je da će ubrzo održati jedan sastanak na kome će doneti odluku u vezi takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Zamenik premijera Kosova Haki Abazi izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Vlada planira da održi jedan sastanak na kojem će, osim takse, biti reči i o realizaciji vladinog plana koji proizilazi iz koalicionog dogovora o zajedničkoj vladavini između pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Abazi dodaje da Vlada Kosova radi na tome da se sva otvorena pitanja prevaziđu, dok se pitanje takse pažljivo razmatra.

"U pripremi plana Vlade, koji je u finalizaciji, obuhvaćen je i pristup odnosa sa regionom, ili konkretnije, prelaz sa takse na reciprocitet, instrument koji je poznat u međunarodnim odnosima", kazao je Abazi.

On, međutim, nije mogao da kaže kada će se tačno ukinuti taksa, ali je naglasio da Vlada Kosova radi na zatvaranju svih otvorenih pitanja, a ne na stvaranju novih u dijalogu Kosova i Srbije.

Pompeo očekuje ukidanje takse

Ukidanje takse očekuje i američki državni sekretar Majk Pompeo, a to je preneo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) na sastanku u sredu (26. februara) u Vašingtonu, a u cilju povećanja ekonomske i komercijalne koristi za ljude u obe zemlje "što je suštinski korak ka oživljavanju pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine".

Iz Pompeovog kabineta je, uz potvrdu snažnog partnerstva SAD i Kosova, navedeno da je sekretar takođe ohrabrio Kosovo da drži pravac poslednjih pisama o namerama za uspostavljanjem vazdušnih i železničkih puteva, te autoputa između Prištine i Beograda, dogovorenog uz posredstvo specijalnog izaslanika američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričarda Grenela.

Predstavnici Srbije i Kosova, uz prisustvo Ričarda Grenela, potpisuju izjavu o namerama za obnovu železničkog saobraćaja i završetak autoputa između Beograda i Prištine između ta dva grada
Predstavnici Srbije i Kosova, uz prisustvo Ričarda Grenela, potpisuju izjavu o namerama za obnovu železničkog saobraćaja i završetak autoputa između Beograda i Prištine između ta dva grada

Taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH uvela je vlada Ramuša Haradinaja (Ramusha) krajem 2018. godine, nakon neuspeha Kosova da se učlani u Interpol, čemu se Srbija žustro protivila na međunarodnoj sceni.

Zbog takse je došlo i do prekida briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, čije ukidanje Srbija još uvek traži kao uslov za nastavak dijaloga.

Na ukidanju takse već duže vreme insistiraju i SAD i EU.

Taksa i nastavak dijaloga

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) mišljenja je, međutim, da se taksa treba zameniti reciprocitetom, što znači da će Kosovo da se ophodi prema Srbiji onako kako Srbija tretira Kosovu.

Abazi naglašava da će Vlada biti oprezna u vezi odluke koju će doneti.

"Potezi i konstruktivno delovanje trebaju biti istovremeni, kako bi stigli do jedne druge faze dijaloga koja neće biti beskonačna u razgovorima, već će predstavljati odlučnost političke volje i dobrosusedstva, a kako bi se problemi odnosa između Kosova i Srbije jednom zauvek rešili", kazao je Abazi.

Kurti za RSE: Ne možemo sebi priuštiti da dijalog još jednom propadne
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:15:04 0:00

Kurti je u sredu rekao da "recipročne mere nisu ni osveta ni inat", već će se uvesti zato što se Kosovo oseća diskriminirano i traži da se jednako tretira.

Prparim Krueziju (Përparim Kryeziu) iz Grupe za pravne i političke studije navodi da u slučaju nastavka dijaloga Kosova i Srbije, mora se razjasniti format razgovora, a s obzirom da je taj format do sada bio nejasan. Takođe smatra da pre nastavka dijaloga potrebno je doći do ujedinjenja kosovskog političkog spektra po tom pitanju, a što je sad za sad izazov.

"U sadašnjoj situaciji odgovornost je rukovodioca institucija da se pobrinu za to da budu spremni kad god dijalog bude počeo", kazao je on, dodajući da bi u suprotnom bilo veoma štetno ukoliko sve strane na Kosovu ne postignu saglasnost po pitanju dijaloga.

Kada je reč o usklađivanju stavova po pitanju dijaloga uglavnom se misli na različite stavove premijera Aljbina Kurtija i predsednika Hašima Tačija. Tači je do sada bio glavni akter u tom procesu, dok Kurti smatra da će dijalog ubuduće voditi on, s obzirom da Ustav Kosova i predviđa da Vlada sprovodi spoljnu politiku.

(Tekst sa albanskog priredila A. Z.)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG