Dostupni linkovi

Kurti: Kosovo ukida takse, dva uslova za Srbiju


Konferencija za novinare Aljbina Kurtija
Konferencija za novinare Aljbina Kurtija

Vlada Kosova će 15. marta ukinuti taksu od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Taksa će biti u potpunosti ukinuta 1. aprila, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom.

Ako se Srbija ne bude tako ponašala, od 1. aprila Kosovo će početi sa postepenim sprovođenjem reciprociteta, dok će taksa Srbiji u potpunosti biti vraćena na snagu 15. juna, saopštio je Aljbin Kurti, premijer Kosova, na vanrednoj konferenciji za novinare u četvrtak uveče.

Evropska unija, zauzvrat treba Kosovu ponuditi viznu liberalizaciju pre samita u Zagrebu 7. maja.

Uz Kurtija su na konferenciji bili kosovski poduzetnici i predstavnici privrednih komora.

On je kazao da će Vlada Kosova sledeće nedelje doneti odluka o ukidanju takse od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, odluka koja će stupiti na snagu 15. marta. Na konferenciji za novinare je dodao i da je to "znak dobre volje i spremnosti za početak rešavanja ekonomskih i trgovinskih nesporazuma sa Srbijom".

"Pozivamo Srbiju da se, kao odgovor na ovu odluku kosovske strane, obaveže da će prekinuti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, i takođe, da počne sa eliminacijom trgovinskih, necarinskih barijera prema Kosovu. Ukoliko srpska strana pokaže istinsku posvećenost prekidu neprijateljske kampanje i obaveže se na brzo uklanjanje necarinskih barijera sa Kosovom, onda će Vlada Kosova, od 1. aprila 2020. u potpunosti ukloniti carinu na robu iz Srbije i BiH", dodao je Kurti.

Kurti je istakao da bi EU trebalo visoko oceniti odluku kosovske strane o ukidanju tarife i da Kosovu zauzvrat ponudi liberalizaciju viznog režima pre samita u Zagrebu 7. maja 2020.

U slučaju da Srbija ignoriše "dobru volju Vlade Kosova o eliminaciji ekonomskih, trgovinskih i političkih barijera u bilateralnim odnosima", ne prekine kampanju na međunarodnom planu i ne počne sa uklanjanjem barijera u odnosima sa Kosovom, onda će Vlada Kosova od 1. aprila početi postepenu implementaciju principa reciprociteta, najpre u oblasti trgovine, a potom i u ekonomiji i politici.

"Ukoliko srpska strana ne reaguje ni nakon perioda od 90 dana od prvobitne odluke o ukidanju takse na sirovinu, onda će Vlada Kosova od 15. juna vratiti taksu na proizvode iz Srbije", dodao je Kurti.

Kurti je rekao, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države treba na početku izaći sa "detaljnim instrumentima i vremenskim rokovima koji će nabrojati prednosti istinskog angažovanja stranaka u prevazilaženju trgovinskih, ekonomskih i političkih barijera, mehanizme za precizno evidentiranje mogućih neispunjenja obaveza kod stranaka, kao i nabrajanje posledica za stranku koja ne sarađuje u procesu".

Taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH uvela je vlada Ramuša Haradinaja (Ramusha) krajem 2018. godine, nakon neuspeha Kosova da se učlani u Interpol, čemu se Srbija žustro protivila na međunarodnoj sceni.

Zbog takse je došlo i do prekida briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, čije ukidanje Srbija još uvek traži kao uslov za nastavak dijaloga.

Na ukidanju takse već duže vreme insistiraju i SAD i EU.

XS
SM
MD
LG