Dostupni linkovi

Dokument od Ministarstva spoljnih poslova Srbije: Sijera Leone povukao priznanje Kosova


Dokument iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije
Dokument iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije

U dokumentu koji je Radio Slobodna Evropa(RSE) dobio od Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi se da je Vlada Sijera Leonea odlučila da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

U dokumentu, na kojem se međutim ne vidi potpisnik, a za koji nam je rečeno da je iz Ministartsva spoljnih poslova Sijera Leonea, navodi se da Vlada Sijera Leonea sa zabrinutošću gleda na zastoj u odnosima između Srbije i Kosova.

"Vlada Sijera Leonea razmotrila je stav da je svako priznanje koje se desilo (ekspresno ili usled obavezne implikacije) u vezi sa nezavisnošću Kosova, bilo preuranjeno, kada se ima u vidu dijalog koji je u toku", navodi se u dokumentu.

Vlada Sijera Leonea je odlučila da povuče svako takvo priznanje nezavisnosti Kosova "dok očekuje obostrano prihvaljivo rešenje", dodaje se u dokumentu.

Na pitanje RSE ko je potpisnik dokumenta, iz ministarstva je rečeno da je reč "o noti koja se ne potpisuje".

U izveštaju sa sastanka srpskog ministra za spoljne poslove Ivice Dačića i ministarke Sijera Leonea Nabele Tunis (Nabeela Tunis), koji je objavljen na sajtu predsednika Siera Leona, navodi se da je tema sastanka bilo jačanje saradnje između dve zemlje, bez pominjanja Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prethodno tokom posete Vašingtonu u ponedeljak (2. marta) da će u narednim danima, "koliko sutra ili prekosutra, biti novih povlačenja priznanja Kosova".

On je to rekao za RTS nakon što se u Vašingtonu sastao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je nakon ove vesti Srbiju da "zaustavi ofanzivu i odustane od destruktivnih politika naspram Kosova i njene državnosti".

"Zahtevam i od relevantnih međunarodnih faktora, pre svega SAD i EU kao posrednika u procesu dijaloga, da izvrše pritisak na Srbiju da prekine neprijateljsku politiku prema Kosovu", dodao je.

Ovo se dešava i četiri dana od kako je premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio da će ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH početi 15. marta, najpre za sirovinske proizvode, a 1. aprila će biti uklonjena i potpuno ukoliko Srbija prekine kampanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova i počne sa uklanjanjem trgovinskih barijera.

XS
SM
MD
LG