Dostupni linkovi

Dačić o Kurtijevim uslovima: Srbija nije glupa


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je najava iz Prištine o delimičnom ukidanju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) "pokušaj još jedne prevare", ponovivši tako ocenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića datu dan ranije. Dačić je dodao i da je to izbegavanje svih međunarodnih obaveza koje je Priština preuzela na sebe.

"Kurti treba prvo da odgovori da li prihvata Briselski sporazum ili ne... Drugo, da odgovori na pitanje kada su Srbija, Ujedinjene nacije, ili Evropska unija priznale Kosovo kao nezavisnu državu, pa da on traži ravnopravni tretman", rekao je Dačić novinarima u Beogradu uoči skupa Socijalističke partije Srbije čiji je lider.

Kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti je u četvrtak najavio da će od 15. marta ukinuti taksu od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine a da će taksa biti u potpunosti ukinuta 1. aprila, na period od 90 dana, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom.

Dačić je ocenio da je Evropska unija "požurila da pozdravi" Kurtijev predlog, a da su Sjedinjene Američke Države rekle da je "to prevara i da Priština mora da ukine takse bez ikakvog uslovljavanja".

Srpski šef diplomatije je poručio da Srbija nije "glupa" da prestane da lobira protiv priznavanja Kosova, kada se, kako je rekao, predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) javno zahvaljuje američkim kongresmenima što "stalno lobiraju za priznanje".

XS
SM
MD
LG